Befolkningsutviklingen i Norge vil kreve at vi blir flinkere til å utnytte de menneskelige ressursene og ny teknologi bedre. Velferdsteknologi påstås å skal redde oss fra eldrebølgen og sykepleiermangel – men hva er det og hva betyr det? Utviklingen av velferdsteknologien skjer raskt – hvordan kan vi bruke den i vår hverdag? Det gjelder både somatikk og psykisk helse og rus. Til syvende og sist handler alt om kommunikasjon og samhandling – til det beste for pasient og pårørende.
Målgruppen for konferansen er helsepersonell og helseledere i kommune- og spesialisthelsetjeneste, helsepolitikere og brukerorganisasjoner.
Konferansen er godkjent som tellende timer/kurs til videre- og etterutdanning hos Norsk Ergoterapeutforbund og Norsk sykepleierforbund. Konferansen er godkjent som valgfritt kurs for videre- og etterutdanning i allmennmedisin hos Den norske legeforening.
Presentasjoner
Lasse Gustavson presentasjon
Foredragsholdere
På konferansen treffer du helsepersonell fra kommune og spesialisthelsetjeneste, helseledere, helsepolitikere og brukerrepresentanter.
Kristian Fanghol - Utviklingsplan 2035 Helse Nord
Direktør, Helse NordKristian Fanghol - Utviklingsplan 2035 Helse Nord Maria Jahrmann Bjerke - Velferdsteknologi og rehabilitering i et samhandlingsperspektiv
Statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet.
Bjerke har en master i rettsvitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun har jobbet som rådgiver/jurist i Helseavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. I 2014 begynte hun som politisk rådgiver i helse- og omsorgsfraksjonen til Høyres stortingsgruppe, og er nå statssekretær i departementet.
Yngve Osbak - Utfordringer innen psykisk helse og rus
Rådgiver, Fylkesmannen i Nordland.
- Erfaringer for landsomfattende tilsyn psykisk helse og rus
- Psykologer i kommunene
- Pasientforløp
Yngve Osbak har vært i "Helse- og omsorgsavdelinga" hos Fylkesmannen i Nordland siden 1998, med andre ord i 20 år. Han sitter i OSO (overordnet samordningsorgan) for Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset, og er ellers hovedansvarlig for tilsyn rus og psykisk helse i kommunene i Nordland 2017 og 2018. Han er utdannet som psykiatrisk sykepleier og har videreutdanning i HMS, klinisk veiledning og ledelse.
Jon Tomas Finnson - Tilbud vs. krav - samhandling innen psykisk helse og rus
Seksjonsleder psykisk helse og rus, Helse Nord RHF
Finnsson har er utdannet psykolog fra Universitetet i Tromsø. Han er spesialist i klinisk psykologi og har tidligere jobbet som behandler og leder i barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset. De siste tre årene har han jobbet som leder av seksjon for psykisk helse og TSB i fagavdelingen i Helse Nord RHF.
Eirik Havfer Rønjum - Den digitale helsetjenesten. Hvor ble det av mennesket
Teamleder og rådgiver, Netlife Design - Helse
Helsetjenesten blir stadig mer digital. Dette er både en ønsket, nødvendig og litt skremmende utvikling. Hvordan kan vi gjøre teknologien mer menneskelig? Og hvor blir det av mennesket i en digitalisert helsetjeneste? Vi gir deg konkrete eksempler og råd om menneskeliggjøring av teknologi. Samtidig reflekterer vi over betydningen av menneskets rolle.
Eirin Rødseth - Videoverktøy til samhandling og behandling. - Nå må vi få det til!
Seksjonsleder helsetjenesteutvikling, E- helse og IKT-avdelinga, Universitetssykehuset Nord Norge (UNN).
Eirin Rødseth leder en seksjon på UNN som har som oppgave å utvikle og forbedre helsetjenestene ved hjelp av teknologi. Dette gjøres i tett samarbeid med helsepersonell, innbyggere og pasienter. Innovasjon og e-helse er sentrale nøkler for at vi skal lykkes med samhandling og helsetjenester, og det skjer mye spennende på dette feltet for tida!
Eirin er født på Mo, har bodd flere steder i Nordland som barn, og trives godt i Tromsø. Hun er samfunnsviter (sosialantropolog) fra Universitetet i Bergen.
Pål Trælvik - Digitale refleksjoner og noen case fra en rådmann
Rådmann i Brønnøy kommune
Pål Trælvik er en ofte brukt foredragsholder om det digitale utfordringsbilde. En foredragsholder som sier det som det er og som gir gode perspektiver på hvilke muligheter som ligger foran oss. Han bruker gode eksempler fra egen virksomhet og peker på teknologi som allerede finnes og hvordan dette kan tenkes brukt.
Bjørn Jamtli - Hva er utfordringsbildet og hvordan kan vi få til samhandling i praksis?
Seniorrådgiver avdeling legevakt og akuttmedisin, Helsedirektoratet
Bjørn Jamtli er utdannet intensivsykepleier og har mastergrad i helseøkonomi og ledelse fra Universitet i Oslo. Han har arbeidserfaring fra bil- og luftambulansetjenesten, samt intensivavdelingen ved Ullevål sykehus. I perioden 1996 – 2013 jobbet han i Statens helsetilsyn bla. med tilsynssaker mot prehospitale tjenester. I Helsedirektoratet jobber han særlig med utredninger innen akuttmedisinområdet, oppfølging av anbefalingene etter hendelsen 22. juli og koordinering av den nasjonale førstehjelpsdugnaden Sammen redder vi liv. Han er også involvert i samarbeidet mellom St. Olavs hospital og Røros kommune om det såkalte " Rørosprosjektet".
Lasse Gustavson - Våga sänka garden
Våga sänka garden, om utforskande samhandling, där gemensamma värden (felles verdier) är viktigare än ditt ego.

Mental trener, coach og foredragsholder med kompetanse i helsepedagogikk, motivasjonspsykologi, helse, lederskap og gruppedynamikk. Ble hardet skadet i brann på 80-tallet.
Helen Brandstorp - Realistisk samhandling med fastlegene
Avdelingsleder Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM), lege og forsker.
Sigrunn Gjønnes - Koordinerte og målrettede tjenester i helhetlige rehabiliteringsforløp
Seniorrådgiver, Helsedirektoratet
Sigrunn Gjønnes er seniorrådgiver i avdeling velferdsteknologi og rehabilitering i Helsedirektoratet. Hun har arbeidet i direktoratet i 10 år og er utdannet sosionom. Gjønnes har ledererfaring fra kommune (bestillerkontor) og fra spesialisthelsetjenesten som prosjektleder for samhandling mellom sykehus og kommune og som leder av samhandlingsenhet og koordinerende enhet i helseforetak. Har arbeidet med temaene individuell plan, koordinator og koordinerende enhet siden bestemmelsene om dette kom i 2001, samt habilitering og rehabilitering både i sykehus og kommune. Prosjektleder for utvikling av veileder for oppfølging av personer med store og sammensatte behov, som ble utgitt i 2017.
Kitt-Anne Jorid Hansen (Kenneth Vatnbakk Arctander Johansen) - System vs. bruker?
Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO)
Hansen steppet inn for Johansen på konferansen. Hun snakket bl.a. om viktigheten av helhetlige tjenester.
Dag Ole Aanderbakk og Svenja Dietrich - Utfordringer i samhandling
Svenja Dietrich, lege Rana kommune
Svenja Dietrich er opprinnelig fra Tyskland og kom til Norge i 1998 som turnuskandidat ved Helgelandssykehuset. Etter turnustiden var hun ansatt ved medisinsk avdeling ved Helgelandssykehuset Mo i Rana, først som assistentlege, etter hvert som overlege og spesialist i generell indremedisin. Hun har også vært ansatt ved Nordlandssykehuset, medisinsk avdeling. Hun har jobbet i over 16 år med diabetes og nyresvikt/dialyse. Siden våren 2017 er hun lege i Helseparken, kortidsavdeling og legevakt i Rana kommune.
Dag Ole Aanderbakk, geriater Helgelandssykehuset
Etter å ha fullført medisinstudiet startet Dag Ole som turnuslege ved Helgelandssykehuset Mo i Rana. Har vært her siden, med unntak av to avbrekk for spesialisering. Første turen for å bli spesialist i indremedisin, og senere også spesialist i geriatri.
Hulda Gunnlaugsdottir - Samhandling i Helgeland
Adm.dir. Helgelandssykehuset
Hulda Gunnlaugsdottir er opprinnelig fra Island og kom til Norge i 1989. Hun har vært toppleder på flere universitetssykehuset på Island og i Norge, og har nå vært adm. dir. i Helgelandssykehuset i et halvt år. Hun er opptatt av samhandling og velferdsteknologi.
- Gjør vi ting riktig kan Helgeland bli et foregangseksempel på hvordan god samhandling mellom kommuner og sykehus, nye teknologiske løsninger og utdanning og planmessig rekruttering kan løse de utfordringene vi står foran.
Vi legger til rette for den uformelle dialogen. Det er viktig med kjennskap og forståelse til hverandres arbeidshverdag og problemstillinger, dele erfaringer og få ny kunnskap.
Samhandlingskonferansen Helgeland 2018 er en av de viktigste møteplassene for samhandling på Helgeland, der målet er å etablere god kultur for samhandling, samt være en viktig nettverksbygger mellom kommune og spesialisthelsetjeneste, brukere og helsepersonell.
Samhandlingssjef Knut Roar Johnsen
Arrangementskomiteen
- Astri Gullesen, rådgiver Helgelandssykehuset
- Astrid Skjevling, leder for Helseparken Rana kommune
- Helen K. Langfors Åsli, webredaktør Helgelandssykehuset
- Karin Ingebrigtsen, enhetsleder Vefsn kommune
- Marit Hermstad, rådgiver Helgelandssykehuset
- Tove Lill Falstad, rådgiver Helgelandssykehuset
- Anita Husveg, Praksiskonsulent Helgelandssykehuset og fastlege
- Anne Lise Brygfjeld, leder i Brukerutvalget Helgelandssykehuset
- Yngve Osbak, seniorrådgiver Fylkesmannen i Nordland
- Dag Ole Aanderbakk, geriater/overlege Helgelandssykehuset
- Frode Berg, kommuneoverlege Rana kommune
- Knut Roar Johnsen, samhandlingssjef Helgelandssykehuset
Følg oss på Facebook
Les mer om:
Samhandling på Helgeland
OSO