Kvinne- og fødepost, Sandnessjøen

Vi er en delt avdeling for fødende, syke gravide, barsel og gynekologi.

Les mer om avdelingen vår

Kvinne- og fødepost, Sandnessjøen

Avdelingen har kontinuerlig opplæring av studenter, som ofte deltar på operasjoner, kontroller og ved fødsler.

Svangerskap og fødsel:

Fødsel og svangerskap

Ved innleggelse må den fødende ha med seg helsekort, toalettsaker og innesko. Alt annet av utstyr til seg selv og barnet finnes på avdelinga.

Ved fødeavdelingen har vi 11 sengeplasser og et familerom. Vi har to fødestuer, hvor den ene har badekar.

Vi har tilbud om badekar/dusj. Dersom keisersnitt blir nødvendig, utfører vi dette både i planlagte tilfeller og i akutte tilfeller.

De fleste av mødrene ønsker å være på fødeavdelingen i 2-3 dager, men ved behov kan du være lengre. Det er anledning til å reise hjem allerede fire timer etter fødselen dersom alt er normalt. Da må man komme tilbake til sykehuset for å ta blodprøve, ”føllingsprøve”, av barnet. Denne kan taes fra 48 timer etter fødselen. Da kan det også være greit med en vektkontroll av barnet.

Etter fødsel undersøkes alle barn av legen. For de som måtte ønske å flytte tilbake til fødestue, tilstreber vi å undersøke barnet før overflyttingen. Vi foretar en hørselscreening av alle nyfødte fra hjemreisen.

De som måtte ha behov for det får avtale om kontroll av barnets vekt og hva som måtte være av problemer med amming. Vi har en lav terskel for å hjelpe eller veilede. Alle får en samtale om fødselen før de reiser hjem.


På fødeavdelingen gjøres det undersøkelser av gravide, og vi er liberale ved henvendelser hit. Dersom den gravide kjenner mindre aktivitet av barnet enn det hun tidligere har gjort, trenger kontroller av blodtrykk oftere enn hva som er vanlig eller lurer på om fostervannet er gått - ta kontakt hele døgnet.

Føde- og gynekologitilbudet sommeren 2018

Om sommeren er det vekselvis stenging av fødeavdelingene på Helgeland. Her finner du informasjon om åpne og stengte avdelinger sommeren 2018.

Ammepoliklinikk

Hvis du har problemer med amming, ta kontakt for å avtale time hos oss.


Du finner også mye god informasjon hos Ammehjelpen.no.

Smertelindring

 • Lystgass
 • Epiduralbedøvelse
 • Akupunktur
 • Smertelindring ved bruk av strøm

Ultralyd av gravide hver onsdag, ring 75 06 52 40

Vi har jordmødre med ultralydutdannelse som utfører svangerskapskontroller av risikosvangerskap i samarbeid med gynekologene, samt vanlige svangerskapskontroller for de som ikke har fått tilbud om kontroll hos kommunejordmor. Alle har også et tilbud om rutineultralyd ca i svangerskapsuke 18. Henvisning sendes til sykehuset av fastlege eller jordmor.


Behandling for fødselsangst - IRIS

IRIS - Innsikt Refleksjon Inspirasjon Samtale: Et samtaletilbud for gravide kvinner på Helgeland


Fødselsangst er en opplevelse av ulik grad av uro eller frykt for å føde, og kan ha mange årsaker.

 • Ulike belastninger, enten i nåtid eller fortid
 • Tidligere fødsler som har vært vanskelige
 • Angst for det ukjente
 • Tidligere overgrep eller krenkelser
 • Redsel for smertene
 • Frykt for å miste kontrollen
 • Frykt for at noe går galt med deg eller barnet

Noen kan også være redd for å bli gravid fordi fødselsangsten er altoverskyggende. Også her kan vi hjelpe deg med samtaler.

Gjennom samtaler på poliklinikken kan du få hjelp til å sette ord på frykten, og forsøke å bearbeide noe av det som ligger til grunn for din redsel. God informasjon, kunnskap og hjelp til å utarbeide en fødselsplan (fødebrev), gir deg mulighet til å kunne påvirke fødselssituasjonen.  Hvis du ønsker å ha med deg noen til samtalene, er det også mulig. 

Uansett hva angsten skyldes, vil du få hjelp. Jo tidligere du kommer til samtalene, jo bedre er det. Hos oss i Sandnessjøen får du tilbud om samtaler med spesialtutdannet jordmor. For mer info ring 75 06 52 40 (fødeavd.). Du kan også be jordmor, legen din, helsesøster eller andre om å henvise deg til oss.


Overnatting for ledsager

Barsel tilbyr 1 gratis overnatting etter fødsel til ledsager.  Såfremt det er plass i avdelingen kan ledsager få overnatte flere netter for kr. 250,- pr. natt. 
 


Les mer om svangerskap og fødsel på helsenorge.no

Gynekologisk behandling:

 • Kraftige blødninger
 • Inkontinens
 • Fjerning og annen behandling av livmor
 • Behandling av celleforandring.
 • Sterilisering
 • Keisersnitt

Abort

Alle kvinner som søker abort kan ta direkte kontakt med gynekologisk poliklinikk for å avtale time. Det er ikke nødvendig med henvisning fra fastlege eller legevant. Telefonnr. 75 06 51 93.

Les mer om abort på helsenorge.no

 
 

Kvinne- og fødetilbud ved Helgelandssykehuset

Kontakt

Oppmøtested

Du finner oss i 4.etasje (etasjen over hovedinngangen).

Mor og barn trenger ro og hvile, og har siesta fra kl. 13.00-16.00. Da er det ikke tillatt med besøk.

Den første mandagen i hver måned kl 18.00 er det omvisning på fødeavdelingen, da er det bare å møte opp på dagligstue i fjerde etasje.


Besøkstider
mandag - søndag 16.00-17.30 og 19.00-21.00
Telefon
75065240
Helgelandssykehuset Sandnessjøen
Besøksadresse
Prestmarksvn. 1(Google maps)
8800 Sandnessjøen
Telefon
75065100

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Les mer om pasientreiser på Helgeland.

Parkering

​Parkering på angitte plasser er gratis.

Praktisk informasjon

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine og kiosk

Kantine er på plan 2 og har alltid et godt utvalg av snitter, rundstykker, salater og pålegg i vår stående buffet. Du får også kjøpt middag her.

Åpent:

 • Hverdager 09.00 - 14.30
 • Lørdag/søndag stengt 

Kiosken finner du ved hovedinngangen (plan 3). I tillegg til kioskvarer kan du også kjøpe deg en kopp kaffe og slappe av i vestibylen. Kiosken har betalingsterminal.

Åpningstid:

 • Hverdager: 10.00 - 16.30
 • Lørdager: 11.00 - 15.00 
 • Søndager: Stengt

Velkommen!

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Framfall av livmor - operasjon, Sandnessjøenhttps://helgelandssykehuset.no/behandlinger/framfall-av-livmor-operasjon-sandnessjoenFramfall av livmor - operasjon, SandnessjøenFFramfall av livmor - operasjonFramfall av livmor - operasjonFramfall av livmor - operasjonFramfall av livmor - operasjon
Framfall av skjede/livmor, Sandnessjøenhttps://helgelandssykehuset.no/behandlinger/framfall-av-skjedelivmor-sandnessjoenFramfall av skjede/livmor, SandnessjøenFFramfall av livmorFramfall av livmorFramfall av livmorFramfall av livmor
Vaginal ultralyd, Sandnessjøenhttps://helgelandssykehuset.no/behandlinger/vaginal-ultralyd-sandnessjoenVaginal ultralyd, SandnessjøenVVaginal ultralydundersøkelseVaginal ultralydundersøkelseVaginal ultralydundersøkelseVaginal ultralydundersøkelse

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.