Voksenpsykiatrisk poliklinikks (VOP) mål er å gi et tilpasset tilbud i forma av psykiatrisk utredning, diagnostisering og behandling av psykiske lidelser til den voksne delen av befolkningen i opptaksområdet. I tillegg gir poliklinikken veiledning og oppfølging til kommunene i opptaksområdet.
Psykiatrisk poliklinikk er en allmenn psykiatrisk poliklinikk, der behandlingstilbudet er fokusert rundt samtale/ individualterapi og gruppeterapi. Poliklinikken har et tverrfaglig sammensatt fagmiljø bestående av faglig høyt kvalifiserte behandlere.
Alle pasienter får sin faste behandlingsansvarlige kontaktperson/behandler, som også er kontaktperson for henvisende lege/instans.
Hvem kan henvise til VOP
Det må foreligge henvisning fra fastlege eller andre med henvisningsrett til psykiatrisk spesialisthelsetjeneste.
Alle pasienter som henvises til spesialisthelsetjenesten/VOP har rett til å få en vurdering av sin helsetilstand via henvisning eller ved en vurderingssamtale.
VOP har eget inntaksteam som bestsår av faste representanter med overlege/psykiater og psykologspesialist. Inntaksteamet har fast ukentlig møte der alle nye henvisninger blir vurdert. Pasienten og henvisende instans får tilbakemelding i brev om hvordan pasientens helsetilstand er blitt vurdert og hvilken helsehjelp som det eventuelt planlegges at pasienten skal gis innen en gitt frist.
Poliklinikkens hovedoppgaver
- Poliklinisk undersøkelse - utredning, diagnostikk og behandling.
- Individual terapi og strukturert gruppeterapi.
- Veiledning til og samarbeid med andre deler av helsevesenet - psykisk helsearbeid i kommunene.
Voksenpsykiatrisk poliklinikk er godkjent for tvunget psykiatrisk helsevern uten døgnopphold.