Vår fremste oppgave er å bidra til å styrke kommunehelsetjenesten, slik at utfordringene i størst mulig grad kan løses der bruker bor. Habiliteringstjenesten skal være samarbeidspartnere og bindeledd mellom tjenestemottakeren selv, foreldre, det kommunale hjelpeapparatet og andre nærpersoner i det daglige.
Målgruppe:
Barn, unge og voksne med
- utviklingshemming
- autisme, aspergers syndrom
- tilleggsvansker/komorbiditet som psykisk sykdom og atferdsproblemer
- sjeldne funksjonshemminger
- progressive sykdommer
Arbeidsform:
Habiliteringsteamet mottar henvisninger fra fastlege/kommunelege, ofte i samarbeid med andre faglig ansvarlige i kommunene som eks. pleie- og omsorgsleder/avdelingsledere.
Habiliteringstjenesten arbeider ambulant og har mulighet for å gi veiledning til den enkelte og hjelpeapparatet over tid, spesielt når det er snakk om overgangsprosesser, skole, ung/voksenliv og aldringsproblematikk. Teamet gir veiledning til nærpersoner og ansatte i Miljøterapeutiske avdelinger.
Arbeidet består blant annet i å bidra til:
- Kartlegging/observasjon/utredning/diagnostisering i forhold til evnenivå, funksjonsnivå og psykisk helse.
- Veiledning i forhold til utarbeidelse av individuell plan, og av nærpersoner, ansatte i skole, omsorg- og primærhelsetjenesten.
- Kompetanseutvikling/kurs/opplæring.
- Plan- og utviklingsarbeid.
- Behandling- og støttesamtaler med pasient.
- Veiledning og oppfølging i hht "Lov om sosiale tjenester kap. 4A: Rettssikkerhet ved bruk av tvang og makt overfor personer med psykisk utviklingshemming."
Henvisning:
Alle som har behov for konsultasjon hos habiliteringstjenesten må henvises av sin fastlege.