Poenget om fri online tilgang til vitenskapelige artikler går langt tilbake, helt til 2003, der man kan fritt bygge på andres arbeid, uten hindring. I det siste startet EU og ERC opp med Plan S med tilslutning fra Forskningsrådet. Distribusjon av tidsskrifter koster, men i dag er det jo slik at digital distribusjon av vitenskap stort sett kostnadsfritt.
Du kan sjekke NSDs kanalregister med Journal Checker Tool, for å undersøke om kanalen oppfyller kriteriene for PlanS og Directory of Open Access Journals (DOAJ). Da slipper du å publisere i tvilsomme tidsskrifter. Mye kalles OA, men er ikke det. Artikler må også være vitenskapelig på Nivå 1 eller Nivå 2, og det kan kontrolleres på NSD-nettsiden.
Hybridtidsskrifter er abonnementsjournaler som krever betaling for å offentliggjøre artiklene. Forskningsrådet sier nei til slik Hybrid-publisering, men i 2019 har det blitt inngått avtaler med flere store forlag (UNIT avtaler), for både lese- og publikasjonstilgang. For å få tilgang til UNIT avtaler, så har UNN kjøpt seg inn som samarbeidspartner. Gå inn på Universitetet i Tromsø sin nettside, ev. her på openaccess.no, for å se på hvilke avtaler som finnes.
Det er viktig å merke seg at korresponderende forfatter må ha institusjonell tilknytning til UNN/UiT for å få tilgang til en slik hybridpublisering. Sjekk i kanalregisteret om artiklene er DOAJ. Hybridjournaler er ikke i utgangspunktet OA og kan kreve ca $3,000 for publisering.
Forskningsrådet stiller i dag krav om at alle artikler fra prosjekter finansiert av Forskningsrådet skal gjøres tilgjengelig i åpne arkiv. Forskere, befolking og næringslivet kan da få tilgang til og ta i bruk den nyeste kunnskapen. Fra januar 2021 skal artikler fra nye prosjekter som får finansiering (Helse Nord/Forskningsrådet) gjøres umiddelbart tilgjengelige. Det er opp til forskere at de sender sine manus til åpen tilgang. Det er viktig at kontrakten din med Helse Nord og Forskningsrådet følges. Les derfor godt betingelsene for de forskningsmidlene du har fått.
Se hva Forskningsrådet sier om åpen tilgang
Helse Nord RHF stiller krav til publikasjon i OA når de finansierer prosjekter, men til gjengjeld så refunderer de utgifter for publisering i gull OA via deres Open Access Fund. Alle vitenskapelige artikler som utgår fra forskningsmidler skal være åpent tilgjengelig fra 1.1.2021. Forskere kan også søke Helgelandssykehuset etter forskningsmidler for OA-publisering som ikke dekkes av Helse Nord. Dette innebærer blant annet at artikkelen kan gjøres umiddelbart åpent tilgjengelig i et vitenarkiv/lastes opp i Cristin.