Barnepoliklinikk Sandnessjøen

Allergi mot bie og veps hos barn og unge, Sandnessjøen

Mange synes det er ubehagelig å bli stukket av bie eller veps.  Ofte svir og klør det, og det kan bli rødt og hovent på stikkstedet.  Hos de fleste avtar symptomene og forsvinner av seg selv.

Innledning

Noen får kraftigere reaksjoner hvor det i tillegg kan oppstå utslett andre steder på kroppen, kløe i håndflatene og under føttene, generell sykdomsfølelse, svimmelhet, magevondt/oppkast og problemer med å puste.  Dette er en allergisk reaksjon mot giften som bie og veps sprøyter inn når de stikker. Noen er allergisk mot bie, andre mot veps og enkelte mot begge. For noen få kan dette føre til et allergisk sjokk som kan være livstruende.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Utredning

Hvis barn eller ungdom får en alvorlig allergisk reaksjon etter et bie- eller vepsestikk skal de utredes hos spesialist i allergi.

Legen vil først snakke med barnet/ungdommen om hva som skjedde når de ble stukket.

Det blir tatt blodprøver, prikktest og lungefunksjonsmåling (spirometri)


Les mer om
Les mer om
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder

Behandling

Allergivaksinering kalles også hyposensibilisering eller allergen spesifikk immunterapi.  Allergivaksineringen mot bie og veps innebærer at en dose av bie- eller vepsegift tilføres jevnlig over 5 år. Barnet /ungdommen vil få god informasjon om hvordan allergivaksinasjon blir gjort.

Les mer om Allergivaksine ved allergi mot bie og veps hos barn og unge, Sandnessjøen

Allergivaksine ved allergi mot bie og veps hos barn og unge, Sandnessjøen

Allergivaksinering mot bie og veps innebærer at en dose av bie- eller vepsegift blir tilført jevnlig over 5 år. Målet med behandlingen er å oppnå toleranse mot giften som gir allergisk reaksjon slik at en ikke får en allergisk reaksjon neste gang en blir stukket.

  1. Før

    Barnet/ungdommen kan ikke ha infeksjon, feber eller fått annen vaksine de siste tre dagene før allergivaksinering. Astma må være godt behandlet, og barnet/ungdommen må ta astmamedisiner som vanlig.

    Barnet/ungdommen skal ta en allergitablett på morgenen før vaksineringen. Tabletten har legen skrevet ut på resept til deg. Allergitabletten reduserer risiko for kløe, rødme, hevelse på innstikkstedet og en allergisk reaksjon.

    Den som vaksinerer vil forklare hva som blir gjort under vaksineringen. Blant annet vil vi gjøre en lungefunksjonsmåling (PEF).

  2. Under

    Vaksinen blir satt som et sprøytestikk i underhuden, vanligvis på overarmen. Det kan svi litt.

    Det kan bli rødt, varmt, klø litt og det kan komme noe hevelse der vaksinen er satt.

    Svært sjeldent kan det oppstå en kraftigere allergisk reaksjon som vi må behandle. Barnet/ungdommen må derfor vente i 30 minutter etter at vaksinen er satt.

  3. Etter

    Det kan oppstå rødme, varme, kløe og hevelse der vaksinen er satt det første døgnet etterpå. Ved andre reaksjoner, ta kontakt med lege.

    Unngå anstrengende fysisk aktivitet den dagen vaksinen settes.

Gå til Allergivaksine ved allergi mot bie og veps hos barn og unge

Målet med behandlingen er å oppnå toleranse mot giften som gir allergisk reaksjon slik at en ikke får en allergisk reaksjon neste gang en eventuelt blir stukket.

Oppfølging

Barnet/ungdommen blir fulgt opp i de 5 årene vaksineringen foregår.

Hva kan du gjøre for å unngå stikk av bie og veps?

  • Vær rolig i nærheten av bier og veps, ikke vift med armer og ben. Da blir insektene skremt og stikker.
  • Slå aldri etter et bie- eller vepsebol. Insektene reagerer omgående med angrep.
  • Hvis du skulle være så uheldig å komme inn i en bie- eller vepsesverm, skal du bevege deg ut av den, langsomt. Ikke vift eller slå etter insektene. Det hisser dem opp og de blir aggressive og angriper lettere. Forsøk å bevare roen og beveg deg rolig.
  • Hold deg borte fra ting som tiltrekker insekter, som søte lukter, blomster, sterke farger på klær og duker, blomstrende busker og trær, vedstabler og rundt søppelkasser. Ikke la matavfall ligge på bakken (sjokoladepapir, iskrempapir o.l.)
  • Bruk sko utendørs. Lange klesplagg kan redusere risikoen for å bli bitt. Barn bør så langt som mulig bruke sko uten åpne tær/heler. Svett og varm hud tiltrekker seg insekter.
  • Bruk lyse klær fremfor blomstrede og fargerikt tøy som tiltrekker seg insektene.
  • Se nøye etter insekter når du spiser søtsaker eller drikker saft/brus. Barn kan drikke av sugerør når de er utendørs om sommeren.
  • Ikke forlat brus- og ølbokser som er åpnet, se etter bie eller veps før du drikker.
  • Dekk over matvarer både innendørs og utendørs.
  • Insekter tiltrekkes av søte lukter. Unngå parfyme med blomsterduft, parfymerte hårprodukter eller kremer, samt tørk vekk iskrem fra barns hender og klær.
  • Et antiinsektmiddel kan smøres på før du går utendørs. Bruk godkjente merker og typer for barn.
  • Lukk vinduene i huset og bilen, så insektene ikke kommer inn. Du kan kjøpe et insektnett til å dekke over vinduet, slik at bier og veps ikke kommer inn i rommet.
  • Unngå sterkt duftende og fargerike blomster. Ikke plasser fargeglade blomster med sterk duft i nærheten av uteplass og balkong.
  • Vær forsiktig når du skal åpne søppeldunker/søppelsekker. Gamle matrester tiltrekker seg bier og veps.
  • Bruk hagehansker ved håndtering av uteplanter og hageavfall. Hold øye med insektsreder og bol, og få dem fjernet straks. Vær obs ved innhøsting av frukt og fjerning av nedfallsfrukt.
  • Sprut vann, gjerne med en dusjflaske på insektene. Da tror de det regner og søker ly.
  • Hvis det er mye bier eller veps der du bor, kan du sette opp noe søtt et stykke unna der du oppholder seg, slik at det tiltrekker seg bier og veps.

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Åpent:

  • Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt 

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Pårørendehus

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Fant du det du lette etter?