Allergi - prikktest, Sandnessjøen

Øre-nese-hals, Sandnessjøen

Prikktest er en allergitest som kan bidra til å avklare om du er allergisk for ulike stoffer. Testen kan vise om det blir en reaksjon i huden når det legges på forskjellige dråper som inneholder stoffer som folk ofte reagerer på, for eksempel egg, melk, bjørk og gress.

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen din som henviser deg til sykehuset for prikktest.

1. Før

Ved prikktest skal du ikke ha brukt antihistaminer de siste 72 timene før testen. Eksempler på slike medisiner kan være: Cetirizin, Aerius, Xyzal, Zyrtec, Phenamin og Loratadin.

Hvis du bruker astmamedisiner skal de brukes som vanlig, også på undersøkelsesdagen.

2. Under

Prikktesten utføres på underarmens innside. En dråpe av de aktuelle stoffene som du kan reagere på, legges med 1-2 cm mellomrom på huden. Etter at dråpene er på plass gjøres det et lite stikk gjennom hver dråpe og ned i huden. Dette er ikke vondt og det er sjelden at det sees blod, da stikket er på hudens overflate.

Dråpene fjernes med et papir og etter 15 minutter kan vi lese av testen. Hvis du reagerer på noen av stoffene vil det kunne leses av på huden din ved at det på  huden kan bli en hvitaktig vable med litt rødhet rundt. Det kan også klø.

3. Etter

Eventuelle vabler, rødhet og kløe fra de forskjellige dråpene forsvinner oftest i løpet av 1-2 timer. Dette er noe avhengig av reaksjonen i huden. Hvis det klør mye kan vi smøre på litt krem som demper dette.

Vær oppmerksom

I svært sjeldne tilfeller kan det oppstå alvorlig allergisk reaksjon på prikktest. Dette oppstår i så fall under testen og blir håndtert av helsepersonell.

Kontakt

Oppmøte
Prikktesten utføres også på medisinsk poliklinikk og barnepoliklinikk i Sandnessjøen.

Øre-nese-hals poliklinikk, Sandnessjøen

Telefon
75 06 52 15
Ved øyeblikkelig hjelp etter kl. 16.00 og i helgene - kontakt AMK 113

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Les mer om pasientreiser på Helgeland.

Parkering

​Parkering på angitte plasser er gratis.

Praktisk informasjon

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine og kiosk

Kantine er på plan 2 og har alltid et godt utvalg av snitter, rundstykker, salater og pålegg i vår stående buffet. Du får også kjøpt middag her.

Åpent:

  • Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt 

Kiosken finner du ved hovedinngangen (plan 3). I tillegg til kioskvarer kan du også kjøpe deg en kopp kaffe og slappe av i vestibylen. Kiosken har betalingsterminal.

Åpningstid:

  • Hverdager: 10.00 - 16.30
  • Lørdager: 11.00 - 15.00 
  • Søndager: Stengt

Velkommen!

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00