Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Brudd i ankel

Ankelbrudd er et vanlig brudd og oppstår gjerne ved overtråkk. De fleste ankelbrudd kan behandles med gips/støttesko, men noen brudd gjør ankel-leddet så ustabilt at operasjon kan være nødvendig.

De fleste ankelbrudd oppstår ved en kraftig vridning i ankelen. Dette kan skje ved uhell som fall i trapp, ved overtråkk i ulendt terreng eller ved sportslige aktiviteter. Det oppstår umiddelbart smerte, hevelse og noen ganger kan ankelen stå i feilstilling.

Ankelbruddets alvorlighet avgjøres av flere faktorer. Skader med mye energi er vanligvis mer alvorlig enn skader med mindre energi. Brudd flere steder i ankelen og skade av bløtvev som muskler, hud og leddbånd kan også forverre prognosen. Hvor alvorlig skaden er legger grunnlaget for hvilken behandling som velges.

Det anbefales å gjøre grunnleggende førstehjelp ved en slik skade:

  • Kjøl ned
  • Legg på kompresjonsbandasje
  • Hold foten høyt hevet

Henvisning og vurdering

Ankelbrudd er en akutt skade. Diagnosen stilles vanligvis med røntgenundersøkelse.

Utredning

Legen vil først undersøke ankelen og stille deg spørsmål om hva som skjedde da skaden oppsto. Dersom det er mistanke om brudd blir det tatt røntgenbilde.

Noen ganger er ankelen helt ute av stilling og den bør da settes på plass av lege eller helsepersonell så snart som mulig. I slike tilfeller er ankelen så ustabil at operasjon er nødvendig. Dersom bruddet er komplisert kan det også være nyttig med en CT-undersøkelse for å planlegge operasjonen.

Behandling

Det er hovedsakelig to måter å behandle ankelbrudd på, enten med gips/støttesko eller med operasjon. Noen ganger må ankelen stabiliseres midlertidig før vi kan gjøre endelig operasjon. Da setter vi på en ramme som holder bruddet på plass i ventetiden.


Ved behov for operativ behandling av ankelbruddet, vil dette utføres ved Helgelandssykehuset i Mo i Rana.

Oppfølging

Generelt tar det omtrent 6 uker for et ankelbrudd å gro enten det blir operert eller ikke, i løpet av denne perioden må man gå med krykker. Noen brudd kan være mer tidkrevende og det kan bli nødvendig å gå på krykker i inntil 12 uker.

Vær oppmerksom

Ved mistanke om infeksjon skal du raskt kontakte sykehuset. Tegn på infeksjon er: 

  • Rødhet, hevelse og varme i huden
  • Væske fra såret
  • Økende smerter
  • Feber
  • Generell sykdomsfølelse

Kontakt