Fjerning av deler av mandler i narkose hos barn - tonsillotomi, Sandnessjøen

Øre-nese-hals, Sandnessjøen

Tonsillotomi betyr at deler av ekte mandler fjernes med operasjon dersom de er altfor store. Operasjonen gjøres bare på pasienter som ikke har hatt hyppige mandelbetennelser.

Innledning

I Helgelandssykehuset utføres operasjonen med laser, og mest hos barn mellom 2 – 6 år.

Vanligvis sliter disse pasientene med munnpust, svelgvansker og gjerne pustevansker/snorking om natta. Dette skyldes at de store ekte mandlene stenger for passasjen.

Tonsillotomi  innebærer mindre smerter og mindre etterblødningsfare enn helhetlig fjerning av ekte mandler (såkalt tonsillektomi).

Henvisning og vurdering

Fastlegen henviser pasient til øre-nese-hals poliklinikk for vurdering tonsillotomi.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Alle henvisninger bør inneholde:
  • Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)

Husk

• Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten:  Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten, Helsedirektoratet.

1. Før

Barnet møter fastende, og alt av smykker må være fjernet.

2. Under

Operasjonen gjennomføres i narkose. Munnen blir holdt åpen med et instrument kalt gag.

Det brukes forskjellige metoder for å fjerne deler av mandelen. I Helgelandssykehuset bruker vi diodelaser (kontaktlaser) for å fjerne ca. halvparten eller opptil to tredeler av begge mandlene slik at passasjen i halsen blir bedre. Vi bruker sveiseteknikk (diatermipinsett) på såret for å stanse blødningen.

3. Etter

Blødningsfaren etter tonsillotomi er liten, men likevel anbefaler vi at barnet bør holde seg unna tung fysisk aktivitet i to uker.

Barnet vil kanskje ha litt vondt i halsen – bruk Paracet mot smertene. Fjerning av falske mandler er mindre smertefullt enn fjerning av ekte mandler. Det er vanlig at drøvelen og slimhinnen i halsen hovner litt opp etter operasjonen. Barnet skal motiveres til å drikke mye og gjerne spise noe kaldt, for eksempel is.  De første dagene etter operasjonen anbefaler vi at barnet spiser mat som er myk.

Siden ikke hele mandelen blir fjernet kan det senere oppstå halsbetennelser som trenger behandling. Den resterende mandelen kan også bli fjernet i etterkant. I sjeldne tilfeller kan mandelvevet vokse ut igjen og kreve ny behandling.

Øre-nese-hals poliklinikk, Sandnessjøen
75 06 52 15
mandag - fredag 08.00 - 15.00
Ved øyeblikkelig hjelp etter kl. 16.00 og i helgene - kontakt AMK 113
Helgelandssykehuset Sandnessjøen
Prestmarksvn. 1(Kart)
8800 Sandnessjøen
75 06 51 00

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen. Les mer om pasientreiser på Helgeland.

​Parkering på angitte plasser er gratis.

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine og kiosk

Kantine er på plan 2

Kantina har alltid et godt utvalg av snitter, rundstykker, salater og pålegg i vår stående buffet. Du får også kjøpt middag her.

Åpent:

• Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt

Kiosken

Kiosken finner du ved hovedinngangen (plan 3). I tillegg til kioskvarer kan du også kjøpe deg en kopp kaffe og slappe av i vestibylen. Kiosken har betalingsterminal.

Åpningstid:

• Hverdager: 10.00 - 16.30
  • Lørdager: 11.00 - 15.00
  • Søndager: Stengt

Velkommen!

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Postadresser

​Administrativ post sendes til:

Helgelandssykehuset HF

8607 Mo i Rana

_______________________________________

Henvisninger, epikriser og prøvesvar sendes sykehusenhetene:

Helgelandssykehuset Mo i Rana

8607 Mo i Rana

Helgelandssykehuset Mosjøen

8651 Mosjøen

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

8801 Sandnessjøen

Senter for psykisk helse og rus Ytre Helgeland, avd. Brønnøysund

Skulesvei 14
8904 Brønnøysund

____________________________________________
Se KONTAKT nederst på siden for mer informasjon

Pårørendehus

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting.

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.