Behandling

Fødsel i seteleie

Når det er barnets sete og / eller fot som ligger nederst i fødselskanalen, og derfor blir den delen som fødes først, kalles dette setefødsel. Om lag 3-4 prosent av alle barn ligger i seteleie ved termin.

Før

Før fødselen vurderer vi om vi kan anbefale vaginal setefødsel, eller om det er nødvendig å gjøre et planlagt keisersnitt. Barnet skal ikke være for stort eller for lite. Det er også viktig med god informasjon i forkant slik at du føler seg trygg og kan være forberedt på hva som skal skje i fødselen.

g_a3e68ff4_89c3_4d73_9193_4df79f43e1f8

 




Under

Undersøkelsene som gjøres ved innkomst til fødeavdelingen, er det samme som om du skulle føde barnet ditt i hodeleie. Det vil som oftest også bli gjort en ultralydundersøkelse for å se hvordan barnet ligger.

Vending

Om barnet ligger slik at det er mulig å vende det fra seteleie til hodeleie, kan det bli aktuelt å forsøke dette. Dette gjøres i samråd med deg, av en erfaren fødselslege på sykehuset. Barnet overvåkes med ultralyd og CTG før og etter vendingsforsøk. 

Vaginal fødsel ved seteleie

Om alt ligger til rette for at fødselen kan forløpe ukomplisert, er det anbefalt at du føder vaginalt. Du bør da føde på en fødeavdeling som har rutinerte fødselsleger på døgnvakt. Fødeavdelingen skal også ha anestesilege og barnelege på vakt. For deg som er fødende på Helgeland betyr det at du vil bli overflyttet til Nordlandssykehuset i Bodø før fødsel.

  • Snakk med lege/jordmor du går på kontroll hos om hvordan du skal forholde deg om fostervannet begynner å renne.
  • Skal du føde barnet ditt i seteleie anbefaler vi at du tar kontakt med fødeavdelingen straks fødselen starter. Du vil da få råd og veiledning om blant annet når du bør komme til avdelingen.

Første delen av fødselen forløpet stort sett som ved en vanlig fødsel hvor barnet ligger i hodeleie. Jordmor vil under fødselen fortløpende informere og veilede deg om aktivitet, hvile og fremgang i fødselsarbeidet, og fødselslege vil alltid være tilstede på fødestuen når det nærmer seg fødsel.

Barnet vil bli overvåket gjennom hele fødselsforløpet.

Når du er i aktiv fødsel vil barnets puls/fosterlyd ofte bli overvåket kontinuerlig, og vi anbefaler vi at du får anlagt epidural bedøvelse eller pudendalbedøvelse.

Ved setefødsel kommer barnets hode ut til slutt. Dette er den største delen av kroppen til barnet. Som oftest presser du selv barnet ut til beina og kroppen er født. Legen vil deretter assistrere deg i forløsningen av barnets skuldre og hode. Om det skulle bli nødvendig, vil legen forløse barnet med tang.

Dersom forløsning med tang blir aktuelt, eller det oppstår en situasjon som gjør at akutt keisersnitt er nødvendig, er det en fordel om du har epiduralbedøvelse.



Etter

Noen foreldre bekymrer seg for at en setefødsel kan skade hoftene hos barnet. Det er riktig at barn som ligger i seteleie oftere har såkalt hofteleddsdysplasi (for lite dype hofteskåler), enn barn som har ligget i hodeleie. Selve fødselen vil ikke påvirke dette, dette er relatert til selve leiet før fødselen og barnet vil uansett bli undersøkt av barnelege etter fødselen.


Kontakt

  • Kontakt Kvinne- og fødepost, Mo i Rana

    Oppmøtested

    Du finner oss i tredje etasje. Kun ledsager/far/partner og babyens søsken kan besøke mor etter fødsel.

    En bygning med mange vinduer

    Helgelandssykehuset Mo i Rana

    Sjøforsgata 36

    8613 Mo i Rana

    Praktisk informasjon

    ​Ledsager/far/partner kan delta på fødsel og besøke mor etter fødsel. 
     
  • Kontakt Kvinne- og fødepost, Sandnessjøen

    Oppmøtested

    Du finner oss i 4.etasje (etasjen over hovedinngangen). Mor og barn trenger ro og hvile, og har siesta fra kl. 13.00-16.00. Ledsager/far/partner og babyens søsken kan besøke mor etter fødsel.

    En bygning med rødt tak

    Helgelandssykehuset Sandnessjøen

    Prestmarkvn. 1

    8800 Sandnessjøen

    Praktisk informasjon

    ​Ledsager/far/partner kan delta på fødsel og besøke mor etter fødsel.