Stein som legges stein på stein

Kurs og opplæring for pasienter og pårørende

Sammen om mestring, læring for livet.

All kursvirksomhet for pasienter og pårørende er avlyst fram til sommerferien.

Nedenfor finner du alfabetisk oversikt over kurs og opplæring for pasienter og pårørende. For å finne informasjon som kursdato, kontaktinformasjon og så videre åpner du det aktuelle kurset i oversikten. Klikk på overskriftene for kurset for å lese mer.

Hvorfor delta på kurs?

Målet med lærings- og mestringskurs er at du skal lære om sykdommen din og hvordan du kan mestre hverdagen. For å velge din vei må du ha kunnskap både om sykdom, behandling, egne ressurser og endring av levevaner.

På kursene møter du fagfolk som foreleser om forskjellige tema knyttet til sykdommen din. Du vil også møte erfarne pasienter og pårørende som forteller om hvordan de lever sine liv med de samme helseutfordringene. Vi legger til rette for at du kan stille spørsmål og dele dine erfaringer med de andre kursdeltagerne.

Hvordan delta på kurs?

Henvisning: Du må ha henvisning fra lege for å delta på kurs. Henvisningen kan være fra din fastlege eller lege på sykehuset. Legen sender henvisning til den avdelingen som arrangerer kurset, se henvisningsadresse under hvert enkelt kurs.

Oversikt over kurs:  Helgelandssykehuset tilbyr kurs i Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen. Det er disse du finner i den alfabetiske kursoversikten under.

Du kan også få henvisning til kurs andre steder i landet hvis vi ikke har tilbud hos oss.  Du finner oversikt over de lokale kurstilbudene ved de andre sykehusene i Helse Nord lenger ned på siden. Her finner du også kurs som er definert som regionale og nasjonale kurs ved andre helseforetak i Norge. For å se lokale kurstilbud ved sykehus utenfor Helse Nord må du gå inn på nettsidene til de enkelte sykehusene.

Fritt sykehusvalg: Deltagelse på Lærings- og mestringskurs inngår i ordningen fritt behandlingsvalg.

Fritt sykehusvalg: Deltagelse på lærings- og mestringskurs inngår i ordningen for fritt behandlingsvalg.

Fritt behandlingsvalg

Rettigheter: Både pasienter og pårørende har rettigheter i forhold til reise og opphold.

Rettigheter ved pasient- og pårørendeopplæring i grupper

Kontakt Lærings- og mestringssenteret

Hvert kurs har egne kontaktpersoner. Kontaktinformasjon ligger under det enkelte kurs. Du må gjerne ta direkte kontakt med Lærings- og mestringssenteret på ditt sykehus.

Lærings- og mestringssenteret

Følg Helgelandssykehuset på Facebook

Kurs og opplæring i Helgelandssykehuset

Crohns sykdom/Ulcerøs kolitt/IBD-kurs, Mo i Rana

Todagers lærings- og mestringskurs for deg med kronisk tarmsykdom (Morbus Crohn eller Ulcerøs kolitt).

Diabetes type 2, Mo i Rana

Todagers lærings- og mestringskurs for deg som er voksen med diabetes type 2 og dine pårørende.

Diabetes type 2, Mosjøen

Diabetes type 2, Sandnessjøen

Hjerneslag, Mo i Rana - Sandnessjøen

Lærings- og mestringskurs for pasienter med hjerneslag og deres pårørende. Her finner du mer informasjon om kurset.

Hjertekurs, Mo i Rana

Todagers lærings- og mestringskurs for deg som har hjertesykdom og dine pårørende.

Hjerteskole, Sandnessjøen

Dagskurs for deg som har hjertesykdom og dine pårørende

Kols-kurs, Mosjøen

Todagers lærings- og mestringskurs for deg som har Kols og dine pårørende

Livslyst – når det røyner på, Mo i Rana

Tredagers lærings- og mestringskurs for deg med kreft, eller tidligere har hatt kreft og dine pårørende.

Parkinsons sykdom, Mosjøen

Todagers lærings- og mestringskurs for deg som har Parkinson sykdom og dine pårørende

Prostatakreft, Mosjøen

Todagers Lærings- og mestringskurs for deg som er behandlet for Prostatakreft og din pårørende.

Proteseskole, Mo i Rana

Alle som skal få satt inn hofte- eller kneprotese blir innkalt til proteseskole noen uker før planlagt operasjon. Målet med hofte-/ kneskolen er å samle flere pasienter for å forberede dere i fellesskap til operasjonen.

Revmakurs, Mo i Rana

Lærings- og mestringskurs for voksne personer med revmatoid artritt (leddgikt), Ankyloserende Spondylitt (Bekhterev), psoriasis artritt og deres pårørende.

Sykelig overvekt, Mo i Rana

Lærings- og mestringskurset "endring av levevaner" er et gruppebasert tilbud til voksne med sykelig overvekt/fedme som er henvist til spesialisthelsetjenesten for utredning.

Sykelig overvekt, Sandnessjøen

Lærings- og mestringskurset «endring av levevaner» er et gruppebasert tilbud til voksne med sykelig overvekt/fedme som er henvist til spesialisthelsetjenesten for utredning.

Utviklingshemming lett/moderat, "Snart voksen -kurs", Mosjøen

Fire dagers Lærings- og mestringskurs for ungdom med lett/moderat utviklingshemming + to gruppesamlinger for foreldrene. Målgruppen er ungdom i alderen 13 - 16 år.

ANDRE LOKALE KURS OG OPPLÆRINGER I HELSE NORD

Tromsø, Harstad, Narvik:

Bodø, Gravdal, Stokmarknes:

Hammerfest, Kirkenes:

Kurs og opplæring ved andre helseforetak