De som bidrar med teknologi er Sanolla og MedSensio, som skal utvikle instrumentet mot kunstig intelligens og helseparametere. Riester bidrar med utvikling og kommersialisering av medisinsk utstyr og e-Helse-utstyr. Helsetjenestene skal leveres av Natali (privatsykehus i Israel), BeneVit, PhilonMed (private sykehus i Tyskland) og Helgelandssykehuset.
Helgelandsykehuset har fått innvilget et budsjett på €416, 875 (ca 4,4 mNOK) med ingen egendel (100% ekstern finansiering). Totalt budsjett til konsortiet er på €6.68mill (70,23 mNOK).
Helgelandssykehuset har forpliktet seg til 41 måneders fulltidsarbeid, dvs. ca. 2 fulltids ansatte i 22 måneder.
Studiet heter «Telehealth-ready AI-powered multi-parametric system for surveillance of COVID-19 and cardio-pulmonary chronic patients» (Kunstig intelligens-forsterket e-Helse-multiparametersystem, for å overvåke Covid 19 og hjerte-lunge pasienter)
Det er mulig å følge utviklingen av covid-19 sykdommen ved hjelp av lytteutstyr (auskultasjon) koplet til kunstig intelligens, siden 82 % av tilfellene har hoste og 31 % pustevansker. Teknologi kan oppdage lavfrekvente lungelyder, måle pust, og kontinuerlig følge progresjonen til pasientene som har disse problemene, og dermed kan forebyggende tiltak settes i gang tidligere.
Prosjektet foreslår å bruke en hjemme- / «Point-of-Care» utstyr der man lager en pakke av digitalt stetoskop og måling av andre kliniske parametere, for å følge med på evt. forverring av respirasjonen til Covid 19 pasienter. Da kan man tidlig påvise lungebetennelse, og dermed trenger ikke pasientene å komme til behandling på sykehus før det blir nødvendig. Pleiehjem eller hjemmesykehus kan tidlig oppdage og følge med på Covid-19 sykdomsutviklingen.
Auskultasjon (lytting på lunger) er førstelinje diagnostisk metode for lungesykdommer, men det er fortsatt utfordringer for å få dette nøyaktig nok. Dette har drevet frem utviklingen av digitale stetoskoper. Infralyd (lyd som ikke er hørbart, dvs. mindre enn 30 Hz) er en viktig kilde for klinisk relevant informasjon.
Konsortiet/prosjektet presenterer her en ny generasjon av et datadrevet auskultasjonsutstyr, PyXy, som har et ekspertnivå på instrumentet, for å kontrollere lunge- og hjertefunksjon, Dette ved lytting av normale lyder og infralyder fra bryst, og deteksjon av hjerterytme, blodoksygennivå, kroppstemperatur og respirasjonshastighet.
Grensesnittet opp mot PyXy beskrives av et samspill med medisinsk personell og hjemmebrukere på en liknende måte som bruk av tradisjonelle stetoskoper, men har nye egenskaper når det gjelder deteksjonsmetoder da det brukes kunstig intelligens for å få nøyaktig data. Utstyret er allerede nå 90% sensitiv for å detektere lungebetennelser, og har nylig vist lovende resultater for å kunne kontrollere Covid-19 infeksjonen. Instrumentet kan gi betydelig helseøkonomisk fordeler ved fjernhelse/e-helse og kan gi bedre oppfølging av lungerelaterte sykdommer for den eldre delen av befolkningen. PyXy metodene kan til og med utføres også uten medisinsk ekspertise.