Tjenestemodellen som skal utvikles i prosjektet, skal bidra til økt tilgang på helsetjenester i eller nær hjemmet, redusert reisebelastning for pasienter og helsepersonell, økt opplevelse av faglig trygghet og tilhørighet til et fagfellesskap for lokalt helsepersonell på små steder, redusert antall innleggelser og reduserte kostnader i helsetjenesten.
Prosjektansvarlig er Brønnøy kommune ved administrativt ansvarlig Tove Karin Solli, helse- og omsorgssjef Brønnøy kommune. Prosjektleder fra Helgelandssykehuset er Astri Gullesen, Fagstab, samhandlingsavdelingen. Prosjektet starter opp i september 2021 og varer til mai 2025.
E-helsestrategi
Ifølge Helse- og omsorgsdepartementets e-helsestrategi for 2019–2022 er helsehjelp på avstand et høyt prioritert innsatsområde. En av de planlagte aktivitetene i strategien er å "prøve ut og innføre et bredt utvalg av avstandsoppfølgingstjenester, eksisterende som e-konsultasjon og velferdsteknologi i kommunal regi, og nye som hjemmebasert oppfølging fra sykehus som en integrert del av sømløs samhandling".
På Helgeland er det behov for å utnytte økt kunnskap om avstandsoppfølgingstjenester til også å organisere tjenestene på en ny måte. Mens den nasjonale satsningen på avstandsoppfølging enten er kommunal eller knyttet til spesialisthelsetjenesten, trenger Helgeland en tjenestemodell for avstandsoppfølging som innebærer et tett samarbeid mellom kommunenes primærhelsetjenester og spesialhelsetjenesten gjennom oppfølging av pasienter og kunnskapsoverføring til lokalt helsepersonell. Det vil gi mulighet for et helhetlig og godt lokalt helsetjenestetilbud for innbyggerne på Helgeland som i størst mulig grad imøtekommer den store utfordringen med lange reiseavstander, spredt helsefaglig kompetanse og varierende lokale behov.
Målet med innovasjonsprosjektet er å danne grunnlag for å implementere en helt ny tjenestemodell på Helgeland. Forventet verdiskapingspotensial av den nye modellen er:
Gevinst for innbyggerne
• Bedre helse, livskvalitet og trygghetsfølelse • Tidligere deteksjon av alvorlig sykdom eller forverrelser fordi terskelen for å oppsøke hjelp blir lavere • Mindre avbrekk i arbeidslivet gjennom tettere og lokal oppfølging (kan f.eks. redusere behov for uføretrygd) • Økt mulighet for å bo hjemme i stedet for å flytte til sykehjem eller mer sentrale strøk • Støtte fra lokalt personell reduserer digitalt utenforskap knyttet til helseoppfølging • Redusert reisebelastning − tidsbruk, stress, overnatting og kostnader.
Gevinst for helsepersonell
• Økt kompetanse, faglig tilhørighet og -trygghet • Økt mulighet til å utnytte og vedlikeholde egen spesialkompetanse utenfor lokalsamfunnet • Redusert reisebelastning og økt effektivitet
Gevinst for Helgelandsykehuset og kommunene
• Færre liggedøgn på sykehjem og sykehus og færre reinnleggelser • Økt effektivitet og reduserte kostnader grunnet færre avbestillinger pga. værutsatt og lang reisevei • Redusert reisebelastning og økt effektivitet
Gevinst for samfunnet
• Reduserte reiseutgifter (drosje, ferje, ambulansebåt etc.) og redusert sykefravær • Redusert miljøbelastning på grunn av redusert reisevirksomhet • Økt helsekompetanse i befolkningen og økt og mer robust helseberedskap (ulykker, pandemi etc.) • Helgelandsregionen blir mer attraktivt som bosted og arbeidsplass
Gevinst for FoU og næringsliv
• Kunnskapsoppbygging digital avstandsoppfølging og samhandling
Gevinst for nasjonalt og internasjonalt
• En tjenestemodell for avstandsoppfølging og samarbeid som kan benyttes i rurale strøk.
Prosjektorganisering, samarbeid og forankring
Prosjekt Helserom Helgeland skal ledes og gjennomføres i et partnerskap med deltakere fra Helgeandssykehuset; kommunene Brønnøy, Dønna, Rødøy; forskingsinstitusjonen SINTEF og IT-bedriften CheckWare.
Brønnøy kommune er prosjekteier, mens Helgelandssykehuset har prosjektledelsen.
Det er etablert en faglig ressursgruppe for prosjektet med nasjonale og internasjonale fagpersoner. Det vil også bli etablert en styringsgruppe med representanter fra alle partnerne i prosjektet som skal støtte prosjekteier og ledelse, sikre at prosjektet går som planlagt, godkjenne eventuelle endringer i prosjektplanen samt spre informasjon om prosjektet. Brukermedvirkning er vil være sentralt i hele prosjektperioden.
Prosjektet er forankret i organisasjonenes toppledelse både administrativt og faglig, og er strategisk viktig for partnerne iht. strategier/planer og målsettinger for fremtidens helse- og omsorgstjeneste på Helgeland, i regionen og i landet for øvrig.
Helgelandssykehuset og kommunene vil involvere personell innen helse, administrasjon, organisasjonsutvikling og teknologi som prosjektdeltakere.
Helgelandssykehuset deltar som prosjektleder for prosjektet. Helseforetaket vil ha det overordnede ansvaret for fremdrift og gjennomføring av prosjektet i tett dialog og samhandling med Brønnøy kommune, øvrige partnere. De vil delta i alle aktiviteter og jobbe internt med organisasjonsutvikling og forankring.
Helseforetaket vil også bidra til at bruker-organisasjoner, pasienter og pårørende blir involvert og en viktig ressurs i FoU-prosjektet.
Prosjektleder: Astri Merete Gullesen, rådgiver i Senter for samhandling.
Prosjektdeltakere: Hulda Gunnlaugsdottir, adm.dir.; Knut Roar Johnsen, samhandlingssjef; Herald Reiersen, ph.d., forsknings- og innovasjonssjef.
Brønnøy kommune vil ha en ledende rolle i problemforståelse, samskapende utvikling av tjenestemodellen og i utprøving og evaluering, samt jobbe med organisasjonsutvikling og forankring. Kommunene vil være ansvarlig for å involvere brukerorganisasjoner.
De vil også involvere ansatte, pasienter og pårørende. Prosjektdeltakere: Tove Karin Solli, helse- og omsorgssjef; Helge Thoresen, rådmann.
SINTEF AS vil lede FoU aktiviteten i prosjektet og vil bidra med kompetanse innen e-helse, tjenestedesign, interaksjonsdesign, organisasjonsutvikling, behovsdrevet innovasjon og samfunnsøkonomiske beregninger. Nøkkelpersonene fra SINTEF har gjennomført en rekke tjenesteinnovasjonsprosjekter innen helse der, digitalisering, teknologiutvikling og organisasjonsendringer er sentralt, og har spisskompetanse på brukerinvolvering og ledelse av designprosess fra idé til implementering.
Prosjektdeltakere: Merete Rørvik, cand.polit., seniorressurs innovasjon i helse og omsorg; Anita Das, ph.d., forskningsleder og designer; Kari Sand, ph.d., seniorforsker kommunikasjon og helse; Kristine Holbø, MSc, seniorforsker og designer; Nina Vanvik Hansen, sykepleier, seniorressurs klinisk forskning og innovasjon i helse og omsorg; Tove Håpnes, seniorforsker, teknologiledelse og organisasjonsutvikling; Kjartan Sarheim Anthun, ph.d., seniorforsker, helsetjenester, helseøkonomi, evaluering; Stein Espen Bøe, daglig leder, SINTEF Helgeland.
Dønna og Rødøy kommune vil ha en aktiv rolle i problemforståelse, samskapende utvikling av tjenestemodellen og i utprøving og evaluering, samt jobbe med organisasjonsutvikling og forankring. Kommunene vil involvere ansatte, pasienter og pårørende.
Prosjektdeltakere: Dønna: Tor Henning Jørgensen, rådmann; Rune Ånes, virksomhetsleder og Heidrun Regina Stene, kommunelege1.
Rødøy: Kristin Sandaa, helse- og omsorgsleder, Tone K Hoff, leder av helsetjenesten og Kitt Grønningsæter, rådmann
CheckWare er teknologipartner i prosjektet. De bidrar med digitale løsninger for pasienter og ansatte med fokus på digitale kartlegginger, digital hjemmeoppfølging og nettbaserte behandlingsprogram.
Prosjektdeltakere: Heidi Aabel, administrerende direktør og Stig Husby,Chief Tecnology officer/Chief information security officer.
Faglig ressursgruppe:
Birthe Dinesen, Professor, PhD & Head of Laboratory for Welfare - Telehealth & Telerehabilitation, Department of Health Science and Technology Aalborg University; Anette Fosse, lege, leder Nasjonalt senter for distriksmedisin, UiT; Gro Berntsen, professor, Nasjonalt senter for e-helseforskning, Tromsø; Hilde Rafaelsen, prosjektleder, Digitale Helgeland; Anders Grimsmo, emeritus samfunnsmedisin, NTNU; Inger Holen, administerende direktør, I4 Helse AS, Campus Grimstad; Siri Tau Ursin, administrerende direktør, Finnmarkssykehuset; Kari Hvinden, spesialrådgiver og cand.san, Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse, OUS; Silje Paulsen, rådgiver, senter for HR og team rekruttering og kompetanse, Helgelandssykehuset HF.
Ressursgruppens oppgave vil være å støtte prosjektgruppen med kompetanse, erfaring og nettverk.