Det sier konst. avdelingsjef for AMK og legevaktsentralen Helgeland Jørgen Simensen.
- Dette er et nytt verktøy som gir operatørene en bedre måte å vurdere pasientene. Med samtitt vil vi kunne sette luftambulansen, legevaktsleger, ambulansepersonell og sykehusleger inn i videokonferansen slik at de kan få lik situasjonsforståelse, sier. Samtitt betyr at videoen kan sees av flere samtidig.
For å starte en videooverføring sender operatøren en lenke til innringeren, som deretter bekrefter den. Videoløsningen benytter innringers mobilkamera og videostrøm er kun enveis.

Bildet viser bruk av video i 113/116117 med operatør Daniel Haugland
Store deler av legevakt- og 113-sentralene over hele landet har nå tatt i bruk video i nødsamtaler. Videoløsningen er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og ble overdratt til det offentlige høsten 2021. Ved årsskiftet var det gjennomført over 50 000 videosamtaler.
Stort utbytte allerede
På Helgeland tok legevaktene og 113-sentralen i bruk video i nødsamtaler i mai 2021. Store avstander og ruskete værforhold gjør verktøyet ekstra nyttig.
– Mange av øyene på Helgeland har ikke lege og det tar kanskje over en time å komme fram med båt- eller bil. Dersom været er dårlig, er det kanskje ikke mulig å komme fram i det hele tatt. Videoverktøyet blir da en erstatning for legebesøk, og vi kan se og veilede på avstand. Kanskje ser vi at skaden ikke er så alvorlig at vi trenger å sende ambulanse, og kan bruke ressursen et annet sted hvor den trengs enda mer, sier sykepleier Daniel Haugland, som er operatør både på legevakta og 113-sentralen.
Brukerne på Helgeland erfarer at de har stort utbytte av video som et verktøy for å få oversikt over et skadested og til å stille mer presise diagnoser. For eksempel ved brannskader har video vist seg nyttig for å vurdere alvorlighetsgraden.