En av de beste i landet på responstid

Trenger du hjelp fra AMK eller legevakt behøver du ikke vente lenge på svar. Ingen andre AMK-sentraler i landet besvarer henvendelser raskere enn det de gjør i Helgelandssykehuset.

Ann-Iren Kristiansen sitter klar for å ta imot telefoner til legevakta.
Ann-Iren Kristiansen sitter klar for å ta imot telefoner til legevakta. Bak glassveggen sitter AMK-personell som besvarer 113-henvendelser. De som ringer hit behøver sjelden vente mer enn noen sekunder før de får svar.

​Ringer du 113 må du i gjennomsnitt vente i sju sekunder før du får svar. Ringer du til legevakt på kveld eller i helg er gjennomsnittlig ventetid 17 sekunder. Tallene gleder områdesjef Arne Finseth stort, og er et bevis på at kvalitetshevende arbeid over tid gir resultater.

I særklasse

- Kravet for responstiden på 113-henvendelser er ti sekunder.  Vi er nede på sju, mens for eksempel Haugesund har ni og Oslo har elleve sekunders responstid. Det høres kanskje lite ut, men i noen tilfeller er det faktisk sekundene som gjelder. Vi er derfor strålende fornøyd med resultatet, sier Finseth. Han legger til at kravet til responstid på telefoner som går til legevakta er to minutter. Her er legevaktsentralen i Sandnessjøen i særklasse med bare 17 sekunders ventetid. Finseth mener klare mål og dedikerte ansatte forklarer de gode resultatene.

Måler kvalitet

- Vi har jobbet med dette over lang tid, og vi har dyktige medarbeidere som tar utfordringa på alvor. Samtidig gir det nye nødnettet og nytt dataverktøy helt nye muligheter for å måle og følge med på utviklingen – nå kan vi bryte statistikken ned på kommunenivå og se hvordan vi betjener hver enkelt kommune. Det er motiverende og gjør det enklere å drive kontinuerlig forbedringsarbeid, sier Finseth.

Legevakt for 12 kommuner

Sentralen ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen betjener legevakt for 12 helgelandskommuner på kveldstid og i helgene. Hver måned besvarer sentralen ca. 4000 legevakthenvendelser. AMK-tjenesten dekker hele Helgeland. Det betjenes ca. 7000 samtaler i 113-sentralen i måneden.