Nå kan alle digitale medier samles i pasientjournalen, slik at relevant helsepersonell har den tilgangen de trenger - og helsepersonell kan slippe å logge seg inn i ulike løsninger for å få tilgang til viktig informasjon om pasienten. Bildene blir direkte knyttet opp til pasienten i journalsystemet DIPS og bildearkivet SECTRA.
På operasjons- og anestesiavdelingen i Sandnessjøen er de nå først ute med å ta dette i bruk i Helgelandssykehuset, og avdelingsleder Irene Gjengaar er veldig fornøyd med å ha fått dette på plass. I operasjonssalen på sykehuset brukes et røntgenapparat som kalles C-bue, og dette apparatet er nå koblet til det digitale mediearkivet som vi har fått på plass i regionen. På denne måten lagres bilder fra operasjonen direkte i pasientjournalen og strålingsdosen som er brukt blir logget på riktig pasient.
- Dette gir økt pasientsikkerhet. Verktøyene (Dose Track og DMA) hjelper oss å fullføre nasjonale krav til registrering av dose under operasjon. Det er lett å implementere, og krever liten opplæring. Nå går alt direkte, og vi er sikre på at det ligger klart. Dette var enkelt - og pasienten er i fokus
, sier Gjengaar.
Prosjektet skal koble til alle relevante kilder til bilder, ultralyd, røntgen og lignende medier i hele helseregionen, slik at de systematisk lagres i regionens felles journalsystem. Det er estimert at dette arbeidet skal ta ca to og et halvt år.
Regionalt prosjekt
– Når Helse Nord nå får på plass et regionalt arkiv vil man få langt bedre struktur på innsamling, lagring og gjenbruk, fastslår regional prosjektleder Terje Hellemo i Helse Nord FRESK.
Dette er et område som hittil har blitt håndtert i en rekke systemer med ulik grad av tilgangsstyring, og der tilgangen har vært begrenset ut fra avdelingstilhørighet, yrkesgruppe eller helseforetak. Ved å samle mediene i et felles, digitalt mediearkiv vil de inngå i helseregionens felles pasientjournal og bli langt enklere tilgjengelig for de som behandler pasienten – uavhengig av hvor undersøkelsen er blitt gjennomført. Dette bidrar til bedre effektivitet og kvalitet, og gjør det samtidig tryggere for pasienten.
Det er røntgenbildearkivet i Helse Nord som nå er oppgradert og utvidet, slik at løsningen nå kan brukes til å lagre alle digitale medier. UNN og Nordlandssykehuset har vært pilot for dette, og det erfaringene herfra er at det er en klar forbedring i tilgangen til viktig pasientinformasjon for relevant helsepersonell. Prosjektet inngår i arbeidet "En journal i nord", som er det nordnorske bidraget inn i myndighetenes ambisjoner om "En innbygger - en journal".
Les mer om digitalt mediearkiv
Av:
Helen K. Langfors Åsli, webredaktør