LUCAS-maskin på plass i ambulansebåt

Ambulansebåten Eyr Ytterholmen, som er stasjonert på Dønna, er nå utstyrt med en LUCAS-maskin - et brystkompresjonssystem som brukes på pasienter med hjertestans. – Et fantastisk verktøy i AHLR-situasjoner, sier Trond Konradsen, paramedic i Helgelandssykehuset stasjonert på Dønna.

LUCAS-maskinen er et viktig hjelpemiddel for paramedic Trond Konradsen og ambulansearbeider Kristina Torsvik når ambulansebåten Eyr Ytterholmen skal ut på livreddende oppdrag på Helgelandskysten.

Fra før av har ambulansestasjonen på Dønna en LUCAS-maskin i bilambulansen. Den ble kjøpt inn etter et stort spleiselag i Dønna og Herøy der næringslivet bidro sterkt.

Kjempefornøyd

- Vi på Dønna ambulansestasjon er kjempefornøyd med at ambulansebåten Eyr Ytterholmen nå er utstyrt med LUCAS. Spesielt er den viktig da vi er kun et ambulansepersonell+ matros som skal håndtere AHLR.situasjoner alene, forklarer Trond Konradsen.

Ambulansestasjonen på Dønna er den eneste i Helgelandssykehuset HF sitt område som er utstyrt med LUCAS-maskiner i både bil og båt. Helgelandssykehuset har også LUCAS-maskiner i sykehusene i Mosjøen og Mo i Rana og på ambulansestasjonen i Grane. Lucas-maskinen som er plassert i Eyr Ytterholmen ble kjøpt inn etter at det ble spurt om mulighet for en slik anskaffelse direkte til direktør Hulda Gunnlaugsdottir.

Takknemlig

- Vi er takknemlig for at hun så behovet, og håper alle ambulansebåter og biler blir utstyrt med LUCAS-maskiner etter hvert, sier Trond Konradsen.

Hulda Gunnlaugsdottir sier at LUCAS-maskiner utvilsomt er et viktig hjelpemiddel for ambulansepersonell når det står om liv i akutte situasjoner.

- Målet vårt er helt klart å anskaffe LUCAS-maskiner til alle ambulanseressursene våre enten de går på hav eller vei. Når det kan skje henger blant annet sammen med økonomien til sykehuset framover, sier Hulda Gunnlaugsdottir.