Helgelandssykehuset Sandnessjøen har med utgangspunkt i Helse Nords traumesystem utviklet et felles akuttmedisinsk system for ivaretagelse av;
- alvorlige syke voksne
- alvorlig syke barn
- alvorlig syke nyfødte
- pasienter som får akutt forverring under en innleggelse
- massetilstrømning til sykehuset.
Det er et felles akuttmedisinsk system initiert av medarbeidere fra første linje. Helgelandssykehuset Sandnessjøen har utviklet dette sammen med spesielt UNN Harstad men hele det akuttmedisinske miljøet i Helse Nord har vært positive. Foretaksledelsen har vært positive til prosjektet fra første dag og det er bestemt innført på alle sykehusene på Helgeland.
Helgelandssykehuset Sandnessjøen har nedsatt kliniske utvalg for de ulike akuttmedisinske system ( kritisk dårlige barn, kritisk dårlige voksne etc). Disse har utarbeidet kravspesifikasjoner slik at kvaliteten i de ulike akuttmedisinske systemene er definert og etterprøvbar. De kliniske utvalgene skal i kvartalsmessige møter gjennomgå sykehusets status og iverksette nødvendige tiltak slik at kvalitetssystemets krav er oppfylt. Helgelandssykehuset har på hver av enhetene ansatt en "Koordinator i akuttmedisinske system" som drifter de ulike utvalgene sammen med leder. Det har etter utvikling av dette systemet blitt iverksatt Barne-team, Voksen-team, Nyfødt-team i tillegg til traumeteam. Det øves årlig på massetilstrømning til sykehuset.
Systemet innebærer 50 teamtreninger i året stramt organisert i den daglige driften. I tillegg har man halvårlige forelesningsrekker. Det utvikles kontinuerlig prosedyrer. Det gjennomføres nå ca 250 reelle teamutkallinger i året ved sykehuset.
BEST-prinsippet (Bedre og systematisk teamtrening) brukes som det bærende prinsipp i teamtreningen og det er utdannet 10 egne facilitatorer for dette.
Pasientbehandlingen følges opp med registrering av kvaliteten av mottaket for sentrale pasientgrupper.
Se også nyhetssaken fra Helse Nord