Velkommen ombord nye Helseekspressen

Når du reiser med Helseekspressen er det enten bussvert Bjarne Holmberg eller bussvert Bjørg-Inger Horn som møter deg. En helt ny spesialtilpasset buss kjører hver dag mellom Brønnøysund og Mo i Rana for å frakte pasienter til og fra sykehusene på Helgeland.

Bussvertene Bjørg og Bjarne
Bussvertene Bjørg og Bjarne ønsker deg som pasient velkommen ombord på HELSEekspressen

​- Dette er drømmejobben, smiler Bjørg, til tross for 13-timers arbeidsdager. Bussen starter i Brønnøysund tidlig på morgenen og er tilbake halv ni om kvelden.

Helseekspressen kjører mellom Brønnøysund, Sandnessjøen og Mo i Rana hver dag. I Drevja plukker bussen opp korresponderende pasienter fra Vefsn og omegn. Det er som regel lett stemning og sosialt om bord i bussen, men bussvertene tar hensyn til de som ønsker ro. De to bussvertene har begge lang erfaring fra lignende arbeid, og er veldig glade i jobben sin.

- Vi trives begge med å omgås folk, og vi får mange hyggelige tilbakemeldinger. Folk er takknemlige for tilbudet, sier Bjarne.

Bussjåfør og bussverter ønsker velkommen til nye HELSEekspressen
Bussjåfør og bussverter ønsker velkommen til nye HELSEekspressen

Helseekspressen sin sommerferie er over og 8. august var både første dag etter ferien og første dag med helt ny buss. Derfor ble det servert både vaffelkake og kake til pasientene som reiste med bussen den dagen - men servering er det hver dag. De som reiser på formiddagen får lefse og de som reiser på ettermiddag får baguette. Alle får også tilbud om kaffe, te eller kakao, og barna får juice.

Spesialtilpasset buss

Den helt nye bussen ligner ikke noen vanlig buss innvendig - den er godt tilpasset behovet, og bussvertene fikk bruke av sine erfaringer fra det første året av busstilbudet, og var med på planleggingen. Møt Bjørg og Bjarne i den kort filmen om Helseekspressen:

 

Bussen er inndelt i to soner. Bakerst disponerer AMK to bårer, i tillegg er det to liggestoler for de som har behov for det. I den fremste delen av bussen er det vanlige seter – det vil si de er ikke helt vanlige, for det er brede gode seter med god plass til bena.

Innvendig bussen

I tillegg er det god og bred midtgang slik at rullestol kommer lett fram. Også på toalettet – som ligger midt i bussen slik at alle enkelt kommer til – er det enkelt for rullestolbrukere. I tillegg er det glasstak og det er tv-skjermer slik at passasjerer kan følge med på både været og veien.
- Med denne bussen blir det tryggere for pasientene. Vi bussverter er med hele veien, helt fram til sykehusdøra, forsikrer Bjarne, som også lover pledd og puter til de som ønsker det.

Bussjåfør Paal August Almén
Bussjåføren du med stor sannsynlighet møter hver dag er Paal August Almén i Geilo turbusser. - Veien er smal men det er bedre veier her enn på Vestlandet, påstår Paal, som har kjørt turbuss i 41 år.


Arve Smedseng er leder for Pasientreiser i Helgelandssykehuset. Han får mange gode tilbakemeldinger om busstilbudet.

- Spesielt gode tilbakemeldinger får jeg på vertene og sjåførene om bord. Det er også spesielt hyggelig å kunne kjøre med en helt ny buss spesialtilpasset Helgelandssykehuset behov for strekningen. Vi er også svært fornøyd med Geilo turbusser, det er en profesjonell aktør som kjører flere slike ruter i Norge, sier Smedseng.

Alle pasienter kan reise med Helseekspressen

Alle pasienter kan reise med Helseekspressen, men hvis du har fått rekvisisjon fra lege har du fortrinnsrett. Du bare ringer og bestiller reisen din hos Pasientreiser på 05515 senest klokka 13:00 dagen før. Du betaler vanlig egenandel på kr. 146,-. Har du frikort er det gratis. 

Bussvertene vil gjerne gi honnør til den gode jobben de som svarer på 05515 gjør, de ansatte på Pasientreiser. De forklarer til pasientene hvordan en buss kan erstatte taxi eller ambulanse, de forklarer hva Helseekspressen er. Erfaringen til bussvertene er at mange som har reist med dem sier de foretrekker Helseekspressen når de skal til sykehus, også barna. 

Bussvertene
Det er som regel lett stemning og sosialt om bord i bussen, men bussvertene tar hensyn til de som ønsker ro. De to bussvertene har begge lang erfaring fra lignende arbeid.

Helseekspressen frigjør kapasitet til ambulansebiler og båter på Helgeland, da mange nå ikke lenger trenger ambulanse for å fraktes mellom sykehusene. Helseekspressen frakter også gods mellom sykehusene.

Pasientreiser