Helgelandssykehuset øver

SE BILDER FRA ALLE SYKEHUSENE: Helgelandssykehuset har ingen covid-19-pasienter, men vi øver på smittevern og scenarier. For eksempel at en fødende er covid-19 smittet, og fødselen skal skje ved keisersnitt. - Vi vet ikke om vi får bruk for det i ettermiddag, eller om to måneder, sier anestesisykepleier Susanne Herseth.

Øvelse av smittevernsutstyr
Operasjonssykepleiere Hild Tove Skjømming og Maria Guttormsen øver på å ta av smittevernsutstyr på riktig måte

Alle sykehusene våre - på Mo, i Mosjøen og i Sandnessjøen - er nå rigget for å ta imot pasienter med covid-19 smitte. Noen få covid-19-pasienter har det allerede vært, men akkurat nå er det ingen. Det er heller ingen ansatte i karantene, og Helgelandssykehuset er i grønn beredskap. Tiden brukes godt til øvelser og kursing, selv om sykehuset nå åpner mer opp for vanlige planlagte behandlinger.

Øvelsen på Mo 2. april var den tredje i rekken for anestesi- og operasjonsavdelingen, men den første sammen med fødeavdelingen. Herseth var en av fasilitatorene for denne smittevernsøvelsen, der operasjonssykepleiere, anestesisykepleiere, anestesilege, jordmødre og renholdere øvde sammen på operasjonsavdelingen.

​Den nyfødte babyen er ikke smittet av covid-19 - hvordan sikre at moren ikke smitter babyen? Rutiner gjennomgås, og ulike hendelser tenkes gjennom på forhånd. Hva om og hvis? Og det aller viktigste å øve på - av- og påkledning av smittevernsutstyr.

Oversiktsbilde av øvelsen

Under øvelsen må en av og til diskutere rutiner og prosedyrer. Hva er viktig å huske på? Hvordan skal vi gjøre akkurat dette? Her ser vi bl.a. anestesisykepleier Susanne Herseth som fasiliterer samøvelsen (med blå bok).

Barnepleier i fødeseng

Kreativ smittemaske: Anita Antonsen er barnepleier og var den "fødende" i øvelsen. Alle var påkledd smittevernsutstyr til øvelsesformål. Det er begrensninger på smittevernsutstyr, så i øvelsene er de ansatte litt kreative. For eksempel hadde den "fødende" i sengen et tørkepapir som erstatning for ansiktsmaske, og hanskene de brukte var utgått på dato.

Øvelse i Mosjøen på å flytte pasient til Bodø ved hjelp av kuvøse

I Mosjøen har de allerede trent mye, bl.a. på behandling av smittede pasienter, på bruk av respirator og ulike scenarier som kan skje.

Kreftpoliklinikken og dagmedisin er flyttet for å gjøre plass til en egen covid-19 post, som dermed får egen inngang for pasienter og ambulanse. Her jobber det egne smitteteams, og i dag 24. april ble det øvd på at en pasient med covid-19 skal flyttes til Bodø og må fraktes i kuvøse.

Sykepleier Gaute Forbergskog og redningsmann Lars Oen, klargjør sone utenfor intensivrom

Pasienten er i kuvøsen og klar til flytting

Pasienten er i kuvøsen og klar til flytting. Pasienten er i dette tilfellet intensivsykepleier Vegard Vinje.

Intensivsykepleier Eva Bjørhusdal er fagsykepleier og jobber med BEST-øvelser til vanlig, og hun kan fortelle at de gjennomførte øvelsen for de som skal ta imot koronapasientene, også ambulansen. Øvelsen ble også filmet slik at andre på sykehuset også kan se og lære av det.

Opplæring av sykepleiere som kan bistå intensivsykepleiere

I Sandnessjøen er det fokus på opplæring av sykepleiere som skal bistå intensivsykepleiere. Den nye infeksjonsposten for covid-19 pasienter er i 5. etasje, og har mottaksrom med egen sluse. Her er Martin Vatshaug leder. Til vanlig er er han leder for rehab., men siden aktiviteten er tatt ned der, har han fått en ny rolle. Han kan fortelle at det snart også kommer studenter til avdelingen, og at de er i gang med "smittebuddies".

Klasseromsundervisning

Undervisning om respiratorbehandling for sykepleiere i Sandnessjøen, her med bl.a. Tanja Ervik, Christel Einarsen og Annabel Suarez.

Leger

Gjennomgang av den nye infeksjonsposten i Sandnessjøen med bl.a. Ingebord Haug Steinholt, Steinar Ose Evensen og Petter Stausland Dahle.

Bjørn Ivar Jenssen er tidligere paramedic og er hentet inn til sykehuset i Sandnessjøen for å være opplæringskoordinator. Det jobbes med sjekklister for sykepleiere og hjelpepleiere, gjennomgang av prosedyrer, og av- og påkledning. Det øves jevnlig, men det har vært fokusert på å få utsjekket nøkkelpersonell - for eksempel for kunne ta blodprøver for å avlaste lab. De ansatte har strukket seg langt.

- Få med det tverrfaglige samarbeidet, det er fantastisk artig å se hvordan alle i jobber ilag. Det er fått til mye på kort tid, sier Jenssen. Han kan fortelle om at det nå er 31 sykepleiere som har gjennomgått opplæringen. I tillegg er det teoretiske gjennomganger av rutiner og smittevern, og de som har fått opplæring kan lære opp videre.

"Buddyordning"

Det er en stor smitterisiko for de ansatte, og for å være helt sikre har Helgelandssykehuset innført en "buddyordning" for dette - det vil si at en alltid skal være to ved av- og påkledning for å sikre at dette gjøres helt riktig. Smittevernssykepleier Unni Sørensen forteller at alle øver utifra sine arbeidsområder og sitt fag. Smittevernsutstyr gjelder jo alle som skal ha kontakt med pasienten.

- Mye av dette er jo likt det helsepersonell vanligvis gjør - men det som er annerledes er flere tiltak for smittevern. Spesielt øves det på av- og påkledning av smittevernsutstyr ved hjelp av buddy. De ansatte skal være sikre på at de gjør det på riktig måte, og føle seg trygge i situasjonen, sier hun.

Se flere bilder fra alle sykehusene: