Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Webinar

Forskerskolen: Søknad om finansiering av forskningsprosjekter

Helgelandssykehusets digitale forsknings- og innovasjonsforelesninger holdes annenhver tirsdag og er åpne for alle.

3.
desember
2024
  1. 03. des. 2024, 14:15 - 15:00
Bli med på forelesningen

Tid og sted

Når

  1. 03. des. 2024, 14:15 - 15:00

Type arrangement

Webinar

Arrangør

En mann som smiler til kameraet

«Det er viktig å skrive søknader som lett kan fange interessen til saksbehandlerne til EU, fordi de aller først bare skummer gjennom en søknad før de legger til side de som virker mest interessante.» Dette uttalte Bruce Reed fra selskapet Community Research & Development Information Service til Uniforum i 2000.

Vi må bare erkjenne at konkurransen om forskningsmidlene er beinhard. Bare de aller, aller beste søknadene når opp. Dette er de søknadene som ikke har noen svakheter, eller de søknadene som programstyret mener passer best i henhold til utlysningen. I tillegg må man ha litt flaks – man må treffe på fagfeller («peer reviewers») som har sans for prosjektet. Mange prosjektsøknader granskes av to typer fagfeller: (1) Spesialister som har fokus på faglige momenter, og (2) generalister som har fokus på generelle momenter slik som budsjett, prosjektledelse, formidling, etc.

Prof. Ellen Barrett ved Institutt for fysiologi og biofysikk, University of Miami School of Medicine, sier at søknaden må overbevise fagfellene om at: (1) den foreslåtte forskning adresserer viktige spørsmål innen grunnleggende og/eller anvendt forskning, (2) den foreslåtte vitenskapelige metoden svarer på mange av disse spørsmålene på en effektiv og overbevisende måte, (3) søkeren kjenner til og har satt seg inn i forskningslitteraturen på feltet, (4) søkeren behersker alle relevante teknikker som trengs for å gjennomføre prosjektet, (5) søkeren har tilgang til alt utstyr som behøves for å gjennomføre forskningen i henhold til  budsjettet, (6) søkeren vil analysere dataene på en gjennomtenkt og ærlig måte, (7)  søkeren planlegger å publisere resultatene innen rimelig tid, og (8)  søkeren synes å kunne oppfylle sin eksperimentelle plan innen prosjektperioden og innenfor budsjettrammene.

Barrett anbefaler videre at man må sette av minst 3 måneder til å skrive søknaden etter at en har samlet alle (eller de fleste) foreløpige data. Det tar lengre tid enn man tror å samle all nødvendig informasjon og organisere den tydelig, sikre passende samarbeidsavtaler og konsultasjoner, etc. Glem ikke å lese instruksjonene fra forskningsrådet og følg dem til punkt og prikke. Djevelen er i detaljene og for å lykkes så må man score høyt på alle evalueringskriteriene.

Dette foredraget tar for seg hvordan skrive en forskningssøknad, suksesskriterier, evalueringsprosessen og vanlige mangler ved søknader.

___________________________________________________________

Foreleser er professor Gunnar Hartvigsen som gjennom flere tiår har forsket, undervist og jobbet med prosjekter innenfor telemedisin og e-helse ved Universitet i Tromsø og Universitetssykehuset Nord-Norge. I 2023 begynte han å jobbe i Helgelandssykehuset i en 20 prosents stilling.