Diagnose
Akillessene avrivning (akillesseneruptur), Mo i Rana
Leggmuskulaturen samles i akillessenen, som fester på hælbeinet. Dette er kroppens tykkeste og sterkeste sene, men senen kan ryke. Avrivning av akillessenen er en akutt skade som kan oppstå i forbindelse med sport eller annen aktivitet som stiller krav til hurtig og kraftig bruk av leggmuskulaturen. God behandling av skaden er viktig for å få tilfredsstillende funksjon i senen igjen.
Henvisning og vurdering
Avrivning av akillessener er en akutt skade som henvises til sykehuset fra den lokale legevakten, og blir behandlet samme dag eller påfølgende dag hvis skaden er skjedd på kveld/natt.
Det er legevakten / legen som henviser pasientene videre til ortopedisk avdeling for behandling.
Utredning
Legen vil stille diagnosen på bakgrunn av sykehistorie og undersøkelse. Enkelte ganger kan diagnosen stilles ved første time, mens det andre ganger vil være nødvendig med flere undersøkelser og videre oppfølging før man kan sette en sikker diagnose.
Behandling
Behandling med gips og ortose
Førstevalg er behandling med gips og ortose (en stiv «slalomsko») som er tilpasset behandlingen. De første to ukene gipses foten i spissfotstilling. I denne perioden kan du ikke belaste foten. Det kan være lurt å legge foten høyt når du sitter i ro.
Etter to uker tas man inn til kontroll der gipsen blir byttet med en ortose. Med ortosen på skal du belaste opp til smertegrensen, men fortsatt bruke krykker for å unngå halting.
Ortosen er bygd opp med kiler i spissfotstilling for at senen skal gro best mulig. Kilene trappes gradvis nedover i ukene ortosen brukes. På denne måten gror akillessenen av seg selv.
Behandling med operasjon
Det er også mulig å behandle denne skaden med operasjon. Da lager vi et snitt i huden og syr sammen senen. Ved operasjon er det en risiko for blant annet infeksjon og manglende heling av såret.
For begge behandlingsmetoder er gips og bruk av ortose i totalt åtte uker en del av behandlingen. Det er legen som avgjør valg av behandlingsmetode. Ved målinger etter ett år, er det ikke vist noen forskjell i behandlingsresultatene. De aller fleste opplever at senen ikke blir like sterk som før etter skaden.
Forløp
- Uke 0-2 etter skaden: Foten er gipset i spissfotstilling
- Etter 2 uker: Ortose med tre kiler. Ortosen skal være på hele tiden, både dag og natt.
- Etter 4 uker: Ortose med to kiler. Du kan nå sove uten ortosen på. Ortosen skal ellers være på når du er oppe.
- Etter 6 uker: Ortose med en kile.
- Etter 7 uker: Ortose uten kiler.
- Etter 8 uker: Kontroll hos lege eller fysioterapeut for å avslutte bruken av ortosen.
- Etter 8-26 uker: Oppfølging hos ekstern fysioterapeut.
Bruk av ortose
Når du tar på ortosen, er det viktig å passe på at:
- du kommer langt nok bak med hælen i ortosen.
- du strammer godt til med reimene. Det er viktig at du ikke glir inne i ortosen.
- du under hele perioden har ortosen PÅ når du står oppreist.
Ved fjerning av kiler, er det ALLTID den nederste kilen som skal fjernes.
Oppfølging
Oppfølgingen på sykehuset skjer over åtte uker ved polikliniske kontroller. Til sammen regner vi omtrent seks måneders rehabiliteringstid etter skaden.
Hygiene
Etter fire uker kan du dusje uten ortose. Ta av deg ortosen mens du sitter på en stol eller krakk, dusj i sittende stilling og tørk deretter foten godt. Ta på ortosen igjen før du reiser deg.
For god hygiene kan det være lurt å ha på en tynn strømpe/lang sokk som du kan ha på inne i ortosen.
Øvelser etter avrivning av akillessenen
NB - Vær oppmerksom på at du aldri skal tøye på senen!
Kontakt
Ortopedisk poliklinikk, Mo i Rana
Helgelandssykehuset Mo i Rana
- I dag 07:30 - 15:30