Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Akutt sarkoidose (Löfgrens syndrom), Mo i Rana

Löfgrens syndrom er en form for Sarkoidose, en systemsykdom av ukjent årsak. Du får ofte utslett og leddplager når du rammes av av Löfgrens syndrom.

Sarkoidose er en autoimmun sykdom, der kroppens immunsystem feilaktig reagerer mot friskt vev. Sarkoidose kan ramme mange ulike organer. Lunger og lymfeknuter er ofte påvirket.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Sarkoidose kan ramme mange organ, men Løfgrens syndrom er en egen type sarkoidose som kommer akutt og som er karakterisert av tre sykdomstegn:

  1. Leddbetennelse
  2. Hovne lymfekjertler rundt lungeporten/ inngangen til lungene
  3. Utslett (knuterosen/ erytema nodosum)
Løfgrens syndrom er kalt opp etter den svenske lungelegen Sven Løfgren som skrev om sykdommen først.

Forekomst og årsaksforhold

Løfgrens syndrom er en relativt sjelden sykdom. Løfgrens syndrom rammer oftest unge voksne, kvinner like ofte som menn. Hvis vi tar vevsprøve av organene som blir rammet, og ser på denne i mikroskop, kan vi se en spesiell form for betennelse (granulomatøs inflammasjon). Årsaken til sykdommen er ukjent, noen har gener som gjør at man er mer utsatt, og noen ganger kan infeksjoner og miljøgifter være medvirkende.

Alle henvisninger bør inneholde:
  • Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)

I henvisninger til psykiatrien er det i tillegg viktig med

  • tidligere psykiatrisk sykehistorie og ev tidligere behandling
  • rusanamnese
  • funksjonsnivå sosialt/familiært
  • omsorg for barn
  • arbeidssituasjon ev sykemelding/annen trygdeytelse

Henvisningsskjema barn og unge

Husk

  • Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten se Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten.


Utredning

Symptom og sykdomstegn

Leddplagene kommer akutt med smerter, hevelse og stivhet i ledd. Vanligvis blir få ledd rammet, oftest er det begge ankelleddene. Fordi betennelsen sitter i huden over leddene, kan området være rødt og hovent langt utover selve leddet. Noen kan få feber, sykdomsfølelse og tørrhoste. Tørrhoste kan tyde på at betennelsen òg sitter i lungeporten eller lungevevet. Knuterosen er blårøde, ømme knuter dypt i huden, oftest på leggene.

Hvordan blir diagnosen stilt?

Diagnosen bygger på det kliniske sykdomsbildet: leddbetennelse og eventuelt knuterosen. Røntgenundersøkelse, eventuelt også CT-undersøkelse av lungene og lungeporten, vil kunne vise hovne lymfekjertler og betennelse i lungevevet. Blodprøver kan vise tegn til betennelse med høy senkningsreaksjon og høy CRP.

Behandling

Symptomene kan bedres ved bruk av betennelsesdempende medisin (NSAIDs) som en kan ta ved behov en periode. Ved uttalte allmennsymptom, feber, hissige leddbetennelser eller dersom lungene er rammet, kan behandling med Prednisolon være aktuelt. Kortisoninjeksjon i ledd blir også til tider brukt i behandlingen.


Prognose

Løfgrens syndrom er en form for sarkoidose som går over av seg selv hos nesten alle. Hos de fleste varer akutt sarkoidose fra uker opptil noen måneder. Medisin kan lindre plagene. Det er ikke vanlig med tilbakefall av sykdommen.

 

 

 

Oppfølging

Oppfølging vil skje hos fastlege (eventuelt revmatolog) inntil alle sykdomstegn er forsvunnet. Ved affeksjon av lungene er det aktuelt med oppfølging hos lungelege. 

Kontakt

Helgelandssykehuset Mo i Rana Revmatologisk poliklinikk

Kontakt Revmatologisk poliklinikk
En bygning med mange vinduer

Helgelandssykehuset Mo i Rana

Sjøforsgata 36

8613 Mo i Rana

Transport

Foran hovedinngang må parkeringsavgift betales, til Europark. Du kan betale med mobiltelefon eller kort.

Du kan ellers parkere gratis på sykehusets område på anviste parkeringsplasser. Pasienter og besøkende som parkerer utenom anviste plasser kan få parkeringsbot.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Praktisk informasjon

​Besøkstid på sengeposter: 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00 - alle dager.

OBS: Medisinsk sengepost Mo i Rana har egne visittider. Disse er 13.00 - 14.00 og 18.00 - 19.00.

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

Kantina ligger i underetasjen på sykehuset. Ta heisen eller bruk trappa som ligger et par meter unna heisen.

Mer informasjon om kantina i Mo i Rana finner du her.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Vi har tre dobbeltrom til leie for tilreisende på pasienthotell i kort gåavstand fra sykehuset. Pris per natt er 500 kr. Det er mulighet for å lage seg enkel mat på alle rom. Ta kontakt med personale på sengeposten hvis du har behov for overnatting, eller ring sentralbordet på 75 66 00 00.

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.