Albuebrudd hos barn, Mo i Rana

Dagkirurgi Mo i Rana

Albueleddet består av overarmsknokkelen (humerus) og de to underarmsbeina spolbeinet (radius) og albuebeinet (ulna). Ved en bruddskade kan alle tre knoklene være brukket, men som regel er bare en skadet. Det er sannsynlig at bruddet må opereres hvis det er avstand mellom bruddendene, hvis bruddendene står bikket, eller hvis bruddet omfatter selve leddflaten.

Innledning

I alle de tre knoklene er det vokseskiver i nærheten av albueleddet. Skade i vokseskiveområdet gjør at vi ønsker å gjenopprette den anatomiske stillingen som var før skaden.  Typen operasjon er avhengig barnets alder, hvor bruddet sitter og hvor alvorlig bruddet er.

Det er oftest barn i alderen 5-9 år som pådrar seg albuebrudd, og det vanligste av albuebruddene er i nedre del av overarmsbeinet.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Hvis det ikke samtidig med bruddskaden er skade på nerve(r) og/ eller åre, og barnet ikke har store smerter, behøver vi ikke gjøre operasjonen innen få timer. Hvis bruddendene ikke ligger for langt fra hverandre, kan barnet ha armen i en stabil gips og avvente operasjonen til dagen etter.

Behandlingen utføres i mens barnet er i narkose. Dere kan være sammen med barnet til det har sovnet av narkosen, deretter følges dere ut av operasjonstuen.

Under

Bruddendene bikkes på til de står mest mulig likt det normale. For å beholde stillingen, setter vi tynne stålpinner over bruddet. Pinnene settes gjennom huden, og de forblir som regel stående ut gjennom huden til bruddet er grodd.  Vi legger bandasje og gips utenpå for å beskytte bruddet og pinnene i behandlingstiden.

Operasjon

Hvis vi ikke lykkes med å få bruddendene på plass, må vi lage et snitt i huden og manipulere bruddendene ved en åpen operasjon.  Det blir tatt røntgenbilde etterpå som dokumenterer bruddstillingen. Dere kan som regel få papirutskrift av røntgenbildene. De fleste reiser hjem fra sykehuset operasjonsdagen eller dagen etter.  Barnet får med fatle til armen.

Vanligvis kontrolleres bruddstillingen på poliklinikken etter en ukes tid. Gipsen fjernes og pinnene trekkes ut når bruddet er grodd, som regel 3 til 5 uker etter operasjonen.

Barnet må tilbake på sykehuset og de fleste får en kortvarig narkose når pinnene trekkes ut. Andre barn kan akseptere at pinnene trekkes ut på poliklinikken uten narkose. Hvis barnet har fått kortvarig narkose, kan dere reise hjem etter et par timer. Som regel har barnet lite vondt etter at pinnene er fjernet.

Ulike brudd

Ved brudd i spolbeinet (såkalt proksimal radiusfraktur), kan det hende vi må operere inn en tynn nagle for å få bikket bruddet på plass. En slik nagle settes inn i knokkelen fra håndleddsområdet. Naglen tas som regel ikke ut igjen.

Ved brudd i albuebeinet (såkalt proksimal ulnafraktur) bruker vi som regel tynne stålpinner eller tykk tråd (som løser seg opp etter en del uker) for å holde bruddet på plass.  Det er som regel nødvendig med gips noen få uker. Oppfølgingen er som nevnt ovenfor.

Brudd i knoklene på siden av overarmsbenet skjer gjerne hos barn over 7 til 9 år. Ved slike brudd må vi som oftest lage snitt i huden, og ved åpen operasjon sette på plass bruddendene. Vi fikserer bruddet med pinner (som ovenfor) eller med skrue(r). Hvis vi har brukt skruefiksering, slipper barnet som regel gips mens bruddet gror.

Påvirkning på nerver eller skade på blodåre

Hvis bruddet/bruddene har påvirket nerver eller gjort skade på en blodåre, er behandlingen og oppfølgingen mer komplisert. I albueområdet er det tre nerver som går til hånden og en større blodåre. Når barnet kommer til sykehuset, vil vi derfor kjenne etter puls i håndleddsområdet og undersøke om fingerbevegelsene og følelsessansen i fingrene er intakt.

Hvis vi har mistanke om at nervene er påvirket, vil dette nesten alltid bedres når bruddendene settes på plass. Hvis nervepåvirkningen er der etter operasjonen, vil den oftest bli normal igjen etter noen uker eller måneder.
Ved åreskade, retter denne seg også som regel når bruddendene settes på plass. Hvis det fortsatt er mistanke om skade av blodåren, må det gjøres åpen reparasjon av åren. Sykehusoppholdet blir da forlenget fordi vi må observere blodsirkulasjonen. Det hender barnet må få blodfortynnende medisin noen uker etterpå for at det ikke skal danne seg blodpropp i den reparerte åren.

Smertestillende

Når barnet skrives ut fra sykehuset, greier det seg vanligvis med smertestillende som ikke er reseptbelagt. Hvis det gjør vondt i albueområdet selv om barnet bruker slike smertestillende, bør dere kontakte sykehuset.

Forholdsregler

Når pinnene står ut gjennom huden, kan det bli infeksjon hvis bandasjeringen og eller gipsen ødelegges.  Det må ikke komme vann under gipsen! Økende smerter er oftere et tegn på infeksjon enn feber (som kan komme senere).

Etter

Etter at bruddet er grodd, starter prosessen med å få tilbake bevegeligheten i albueleddet. Barnet greier opptreningen best selv gjennom å være i vanlig aktivitet.

Som regel er albuen i varierende grad stiv for både bøy og strekk. Noen oppnår aldri full strekk i albuen etter skaden, men forskjellen fra tidligere er som regel så liten at det ikke har betydning i det daglige.  Hos barn er det sjelden nødvendig med opptrening hos fysioterapeut.

Spesielt hvis bruddet er i området med vokseskiver eller det hvis nervene er påvirket, kan det være nødvendig med kontroll ved poliklinikken måneder etter bruddet er grodd. Vi vil da kontrollere at det ikke blir skjevstilling i albueområdet. Hvis bevegeligheten er redusert over tid, kan det bli nødvendig med opptrening hos fysioterapeut.

Kontaktinformasjon

Dagkirurgi, Mo i Rana
Telefon
75 12 59 74
mandag - fredag 08.30 - 15.30
Avdelingsleder 75 12 53 65
Helgelandssykehuset Mo i Rana
Besøksadresse
Sjøforsgata 36(Kart)
8613 Mo i Rana
Besøkstider
mandag - søndag 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00
Telefon
75 12 51 00
mandag - fredag 08.00 - 15.30

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen. Les mer om pasientreiser på Helgeland.

Buss og taxi

Taxi, ring 07550

Helseekspressen Se rute under Pasientreiser

Bussruter på Mo og på Helgeland, se www.177nordland.no

Flybussen til Røssvoll går forbi sykehuset, se rute på polartours.no

Parkering

Foran hovedinngang må parkeringsavgift betales, til Europark. Du kan betale med mobiltelefon eller kort.

Du kan ellers parkere gratis på sykehusets område på anviste parkeringsplasser. Pasienter og besøkende som parkerer utenom anviste plasser kan få parkeringsbot.

Praktisk informasjon

Besøkstider Mo i Rana

​Besøkstider alle dager: 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00

Internett

​Du kan bruke gjestenett HN-gjest. Det kan være ustabilt pga. innføring.

Kafe

Kafeen ligger i underetasjen på sykehuset.

Kafeen er midlertidig stengt for besøkende.

Ordinære åpningstider:

  • Mandag - fredag: 11.00-16.30 
  • Lørdag- søndag: 12.00-16.30

På hverdager serverer vi:

  • Lunsj: 11.00-14.00
  • Salatbuffet: 11.00-14.00
  • Middag: 15.00 -16.30    

Velkommen.

Postadresser

​Administrativ post sendes til:

Helgelandssykehuset HF

Postboks 601
8607 Mo i Rana

_______________________________________

 

Henvisninger, epikriser og prøvesvar sendes sykehusenhetene:

Helgelandssykehuset Mo i Rana

Postboks 601
8607 Mo i Rana

Helgelandssykehuset Mosjøen

Postboks 568
8651 Mosjøen

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Postboks 613
8801 Sandnessjøen

Senter for psykisk helse og rus Ytre Helgeland, avd. Brønnøysund

Skulesvei 14
8904 Brønnøysund

____________________________________________
Se KONTAKT nederst på siden for mer informasjon

Pårørende- og pasienthotell

Vi har tre dobbeltrom til leie for tilreisende på pasienthotell i kort gåavstand fra sykehuset. Pris per natt er 500 kr. Det er mulighet for å lage seg enkel mat på alle rom. Ta kontakt med personale på sengeposten hvis du har behov for overnatting, eller ring sentralbordet på 75 12 51 00.

Rullestol

​Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Fant du det du lette etter?