Medisinsk dagenhet og poliklinikk Sandnessjøen

Allergivaksinering av barn og unge, Sandnessjøen

Allergivaksinering blir og kalt hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi. Dette er aktuelt ved kraftig allergi, særlig mot pollen og bie- og vepsegift, men unntaksvis også mot dyrehår eller husstøvmidd.

Innledning

Barnet må være over fem år og ha hatt symptom på problematisk allergi over minst to år. Det må foreligge en positiv allergitest (prikktest eller blodprøve) på aktuelle allergener.

Prinsippet for behandlingen er å tilføre allergenet (det man er allergisk mot) regelmessig over lang tid (3 år, evt. 5 år), og dermed endre kroppen/immunforsvarets reaksjon på allergenet ved «vanlig» kontakt via hud/slimhinner. Man velger da ut ett eller to allergener som utgjør hovedproblemet.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Dersom barnet har en infeksjonssykdom (forkjølelse, influensa, bronkitt eller lignende) de siste tre dagene før planlagt vaksinasjon, må vaksineringen utsettes. Blir du syk eller hindret fra å møte opp, skal du kontakte oss og avtale ny tid.

Under

Ved behandling av bjørk-, gress-, katt-, husstøvmidd-allergi osv. blir dette gjort i form av injeksjoner (sprøyter) i overarmen. Det er vanlig at dette foretas som en opptrapping med en dose hver uke i sju uker. Deretter gradvis overgang til en dose annenhver måned i tre år. De første gangene får du to-tre sprøyter med 30 minutt mellomrom. En behandlingsdag kan da ta omtrent to timer.

Ved behandling av gresspollenallergi kan dette også gjøres i form av smeltetabletter med gresspollenekstrakt (Grazax) daglig over tre år. Første tablett blir tatt under observasjon på poliklinikken, og du kan normalt forlate avdelingen etter 30 minutter. Vanlige bivirkninger er kløe/svie/ubehag i munnhulen noen minuttet etter inntak. Behandlingen ellers foregår hjemme med kontroll hos fastlegen en stund etter oppstart, og i etterkant av gresspollensesongen.


Etter

Under hele behandlingen er det en risiko for at vaksineringene kan utløse allergisymptomer, spesielt under den første delen med doseøkningen. For sikkerhets skyld skal barnet derfor alltid være på avdelingen for observasjon i 30 minutter etter hver vaksinasjon. Vi gjør eventuelt lungefunksjonstest (PEF) før og etter vaksinasjonen. De mest vanlige bivirkningene er hevelse/kløe/ubehag på innstikkstedet.

Vi anbefaler at du ikke driver med fysisk aktivitet eller intensiv påkjenning på selve vaksinasjonsdagen. Dersom du får andre bivirkninger ut over kløe og eller ubehag på innstikkstedet bør dette behandles med allergimedisin, eventuelt kontakte lege.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring ​​05515 for å bestille plass på bussen. 

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Buss

Pasientreiser, ring 05515  ​

Helseekspressen, se rutetabell på helsenorge.no

Bussruter, se Reis Nordland.

Parkering

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Praktisk informasjon

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Åpent:

  • Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt 

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Pårørendehus

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Fant du det du lette etter?