Allergivaksinering av barn og unge, Sandnessjøen

Medisinsk poliklinikk Sandnessjøen

Allergivaksinering blir også kalt hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi. Dette er aktuelt ved uttalt allergi særlig mot pollen og bie- og vepsegift, men unntaksvis også mot dyrehår eller husstøvmidd.

Innledning

Barnet må være over fem år og ha hatt symptom på problematisk allergi over minst to år. Det må foreligge en positiv allergitest (prikktest eller blodprøve) på aktuelle allergener.

Prinsippet for behandlingen er å tilføre allergenet (det man er allergisk mot) regelmessig over lang tid (3 år, evt. 5 år), og dermed endre kroppen/immunforsvarets reaksjon ved «vanlig» kontakt via hud/slimhinner. Man velger da ut ett eller to allergener som utgjør hovedproblemet.

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Vaksinasjon blir ikke gitt dersom barnet/ungdommen har pågående infeksjonssykdom (forkjølelse, influensa, bronkitt eller liknende) fra de siste tre dagene før vaksinasjonen. Blir du syk eller hindret fra å møte opp, skal du kontakte oss og avtale ny tid for vaksinasjon.

2. Under

Ved behandling av gresspollenallergi kan dette gjøres i form av smeltetabletter med gresspollenekstrakt (Grazax) daglig over tre år. Første tablett blir tatt under observasjon på poliklinikken i 30 minutter før du kan forlate avdelingen. Vanlige bivirkninger er kløe/svie/ubehag i munnhulen noen minuttet etter inntak. Behandlingen ellers foregår hjemme med kontroll hos fastlegen en stund etter oppstart, og i etterkant av gresspollensesongen.

Ved behandling av bjørk-, gress-, katt-, husstøvmidd-allergi osv. blir dette gjort i form av injeksjoner (sprøyter) i overarmen. Det er vanlig at dette foretas som en opptrapping med en dose hver uke i sju uker. Deretter gradvis overgang til en dose annenhver måned i tre år. De første gangene får du to-tre sprøyter med 30 minutt mellomrom. En behandlingsdag kan da ta omtrent to timer.

3. Etter

Det er under hele behandlingen en risiko for at vaksineringene kan utløse allergisymptomer, spesielt under den første delen med doseøkningen.  Av hensyn til barnets sikkerhet skal det alltid være på avdelingen for observasjon i 30 minutter etter hver vaksinasjon. Vi gjør eventuelt lungefunksjonstest (PEF) før og etter vaksinasjonen. De mest vanlige bivirkningene er hevelse/kløe/ubehag på innstikkstedet.

Vi anbefaler at du ikke driver med fysisk aktivitet eller intensiv påkjenning på selve vaksinasjonsdagen. Dersom du får andre bivirkninger ut over kløe og eller ubehag på innstikkstedet bør dette behandles med allergimedisin, eventuelt kontakte lege.

Vær oppmerksom

Medisinsk poliklinikk, Sandnessjøen
75 06 52 18
mandag - fredag 08.00-09.00 og 13.00-15.00
Helgelandssykehuset Sandnessjøen
Prestmarksvn. 1(Kart)
8800 Sandnessjøen
75 06 51 00

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen. Les mer om pasientreiser på Helgeland.

​Parkering på angitte plasser er gratis.

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine og kiosk

Kantine er på plan 2

Kantina har alltid et godt utvalg av snitter, rundstykker, salater og pålegg i vår stående buffet. Du får også kjøpt middag her.

Åpent:

• Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt

Kiosken

Kiosken finner du ved hovedinngangen (plan 3). I tillegg til kioskvarer kan du også kjøpe deg en kopp kaffe og slappe av i vestibylen. Kiosken har betalingsterminal.

Åpningstid:

• Hverdager: 10.00 - 16.30
  • Lørdager: 11.00 - 15.00
  • Søndager: Stengt

Velkommen!

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Postadresser

​Administrativ post sendes til:

Helgelandssykehuset HF

8607 Mo i Rana

_______________________________________

Henvisninger, epikriser og prøvesvar sendes sykehusenhetene:

Helgelandssykehuset Mo i Rana

8607 Mo i Rana

Helgelandssykehuset Mosjøen

8651 Mosjøen

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

8801 Sandnessjøen

Senter for psykisk helse og rus Ytre Helgeland, avd. Brønnøysund

Skulesvei 14
8904 Brønnøysund

____________________________________________
Se KONTAKT nederst på siden for mer informasjon

Pårørendehus

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting.

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.