Dagkirurgi Mo i Rana

Ankel, kikkhullsoperasjon, Mo i Rana

Sykdommer og skader i ankelleddet kan være skader i brusk, sener, inneklemmingstilstander, betennelse i leddhinne og frie legemer. En kikkhullsoperasjon vil gi svar på hva som er galt med ankelen og gi mulighet til å behandlet sykdommen eller skaden.


Ventetider

Innledning

Ankelleddet utsettes for sterke krefter både under vanlig aktivitet og sport. Det kan oppstå skader i leddbånd, brusk og sener, som gir smerter, hevelse og redusert stabilitet. Etter hvert kan slike skader gi slitasje med økende stivhet og smerter.

Ankelleddet kan også angripes av gikt eller andre leddsykdommer.

Målet for utredningen og behandlingen er at du skal få en god leddfunksjon og så lite plager som mulig. Behandlingen kan bestå av medisiner, trening, og/eller kirurgisk behandling som kikkhullsoperasjon i leddet.


Henvisning og vurdering

Du blir henvist til sykehus for utredning og behandling av helsepersonell med henvisningsrett. Der det er mistanke om bruskskade eller andre leddsykdommer bør pasienten henvises tidlig. Vi prioriterer å vurdere disse pasientene så raskt som mulig.

Hvis det er mistanke om alvorlig leddtilstand infeksjon, brudd eller alvorlig leddgikt, skal pasienten henvises til sykehuset som øyeblikkelig hjelp.


Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

 
Det er viktig at du kontakter fysioterapeut i god tid før operasjonen, slik at du har en avtale om behandling klar når du skrives ut fra sykehuset.


Under

Operasjonen skjer som regel i en lett narkose, samt lokalbedøvelse. De vanligste kikkhullene til leddet skjer gjennom 2 innstikk fortil på ankelen. Du ligger da på ryggen.

Vi setter inn væske i leddet for å spile det ut for å lette innføringen av kameraet. Når kameraet er kommet inn i leddet, gjør vi en rutinemessig vurdering av leddet, og deretter gjøres selve behandlingen, som avhenger av hva vi finner ved vurderingen. Ved bruskskader, kan vi rense opp i løs brusk og også forsøke å lage ny brusk med en syleteknikk. Ved betennelsesvev og arrvev i leddhinnen, kan dette barberes bort med en shaver. Er det en inneklemmingstilstand, kan ekstra ben freses ned med en fres.

Etter

Bandasjen kan gjerne ligge på 3 dager før den skiftes. Unngå å få vann på sårene de første 2 ukene, men du kan dusje med dusjbandasje. Ta av dusjbandasjen etter dusjing og erstatt den med en tørr og ren vanlig bandasje etter at såret er lufttørket.

Du får informasjon om hva som er gjort og hvordan du skal forholde deg til videre aktivitet. Det er viktig at du bestiller time hos din lokale fysioterapeut for behandling i god tid før operasjonen, slik at du har avtale om behandling klar når du skrives ut fra avdelingen/dagkirurgen.

De fleste sykemeldes en periode på fra 1-6 uker. Noen skader tar det lang tid å lege. Vi skriver den første sykemeldingen, deretter skriver fastlegen ut sykemelding ved videre behov. 

Stingene fjernes hos fastlegen din etter 12-14 dager. Det er også fastlegen som har ansvar for å følge deg opp etter operasjonen, gi resept på smertestillende medisiner og som skal ta kontakt med sykehuset dersom ikke alt går som det skal etter operasjonen.  

Som regel skal du til kontroll 6 - 12 uker etter operasjonen, avhengig av hvilket inngrep som er utført. Du får informasjon om kontrollopplegg ved utskrivelsen, og blir tilskrevet om time senere.


Vær oppmerksom

Hvis du blir rød, varm, får større smerter eller at det væsker fra sårene i den opererte ankelen i dagene til ukene etter operasjonen, må du eller fastlegen din kontakte med oss for en rask kontroll, dette for å utelukke infeksjon eller komplikasjon.


Kontaktinformasjon

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring ​​05515 for å bestille plass på bussen. 

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Buss

Pasientreiser, ring 05515  ​

Helseekspressen, se rutetabell på helsenorge.no

Bussruter, se Reis Nordland.

Parkering

Foran hovedinngang må parkeringsavgift betales, til Europark. Du kan betale med mobiltelefon eller kort.

Du kan ellers parkere gratis på sykehusets område på anviste parkeringsplasser. Pasienter og besøkende som parkerer utenom anviste plasser kan få parkeringsbot.

Praktisk informasjon

Besøkstider Mo i Rana

​Besøkstider alle dager: 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Internett

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

Kantine

Kantina ligger i underetasjen på sykehuset.

Ordinære åpningstider:

  • Mandag - torsdag: 09.30-16.15
  • Fredag: 09.30-15.00 
  • Lørdag- søndag: 12.00-16.30

På hverdager serverer vi:

  • Lunsj: 11.00-14.00
  • Salatbuffet: 11.00-14.00
  • Middag (ikke fredag): 15.00-16.15    

Velkommen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Pårørende- og pasienthotell

Vi har tre dobbeltrom til leie for tilreisende på pasienthotell i kort gåavstand fra sykehuset. Pris per natt er 500 kr. Det er mulighet for å lage seg enkel mat på alle rom. Ta kontakt med personale på sengeposten hvis du har behov for overnatting, eller ring sentralbordet på 75 12 51 00.

Rullestol

​Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Fant du det du lette etter?