Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Ankelartodese/subtalartrodese, Mo i Rana

Sykdommer som har ødelagt store deler av ankelleddet eller subtalarleddet (under ankelleddet) behandles oftest med artrodeser (avstivning). Resterende brusk fjernes og det ødelagte leddet blir stivet av. Oftest er dette leddet nærmest stivt allerede slik at man mister lite bevegelse. Målet med operasjonen er å fjerne smerten fra leddet. Det skjer ved selve artrodesen, det vil si at leddet gror sammen og blir borte. Det blir ofte brukt skruer for å få det til å gro sammen, eventuelt supplert med en plate.

Noen blir operert dagkirurgisk, det vil si at du drar hjem samme dag som operasjonen. Ved mer omfattende inngrep blir du på sykehuset 1-2 dager etter operasjonen. Dette avtales på forhånd, se også innkallingsbrevet.

Før

Forberedelser før oppmøte på sykehuset

Les innkallingsbrevet nøye.

Overnatting natt til operasjonsdagen
Har du fått innkallingsbrev med oppmøtetid dagen før operasjon må du ofte selv sørge for overnatting. Ved behov for overnatting på pasienthotell eller hotel i nærheten finner du noen alternativer på sykehusets nettside, søk på «overnatting».  For informasjon om refusjon, se helsenorge.no/rettigheter

Hjelpemidler 
Du vil trenge krykker etter operasjonen. Disse må du ofte ta med når du møter opp på sykehuset.

Ta også med en stor sko/tøffel, sokk eller oppklipt joggesko.
Hjelpemidler kan kjøpes i noen apotek og butikker som fører hjelpemidler, eller lånes på hjelpemiddellager i enkelte kommuner.

Krykkegang

Øv deg gjerne på forhånd. 

Hva skjer operasjonsdagen?

Du må være forberedt på at det kan bli noe ventetid før og etter operasjonen. Ta gjerne med lesestoff, musikk eller lignende. 

Ved oppmøte blir du tatt imot av sykepleier. Operasjonsområdet blir barbert dersom det er behov for det. Du får snakke med kirurgen som skal operere deg og med anestesilegen som fortelle hvilken bedøvelse som er aktuell for deg.

Under

Operasjonen gjøres som åpen kirurgi eller artroskopisk, det vil si kikkhullskirurgi gjennom små innstikk i huden. Hva som gjøres under din operasjon varierer ut fra feilstillingen.

Foten blir gipset i ca. seks uker. Behov for walkerortose avgjøres av ortoped i hvert enkelt tilfelle. Operasjonen utføres oftest med narkose og ankelblokade.



 

Etter

Du blir på overvåkningsavdelingen så lenge det er behov for det. Deretter vil du få tilbud som mat og drikke, og informasjon fra sykepeier og kirurg før hjemreise. Dersom det er aktuelt vil du få med deg sykmelding, e-resept og/eller smertestillende medisiner. For operasjonsbeskrivelse og eventuell kontrolltime, se helsenorge.no.

Når du har kommet hjem

Smerter

Etter operasjonen er det normalt å ha smerter. De første dagene etter operasjonen skal du ta smertestillende jevnlig og til faste tider. Noen ganger vil du trenge å kombinere ulike smertestillende preparater. Nedtrapping gjøres etter hvert som smertene avtar. Sørg for å ha paracetamol hjemme etter operasjonen.

Aktivitet

Sitt eller ligg for det meste med benet høyt (i hjertehøyde) de første dagene og noen ganger for dagen de neste ukene. Dette hindrer hevelse, blødning og lindrer smerte.

Du skal bruke krykker og ikke belaste de første seks ukene. Øk aktiviteten gradvis. Hold foten høyt når du er i hvile og bygg opp med puter under benet om natten.
Du får walkerortose etter seks uker, denne kan du ta av og på. Dette vil du eventuelt få informasjon og instruksjon om etter operasjonen.

Sting

Det brukes sting som løses opp av seg selv, eller som skal fjernes hos din fastlege14 dager etter operasjonen, dette vil du få beskjed om.

Dusj

Du kan dusje etter operasjonen, men må dekke til den opererte foten slik at gipsen/ bandasjen ikke blir våt. 
Du kan eventuelt bruke gips-/dusjpose som kan kjøpes på apoteket.

Gips

Dersom gipsen på foten blir gjennomtrukket med blod må du ta kontakt med sykehuset.

De første dagene etter operasjonen kan det opererte benet hovne opp og føre til at gipsen blir for stram. 

Observasjoner ved fotoperasjon

Du må sjekke at tærne er godt sirkulert, det vil si at de ikke blir:

  • misfarget (blå eller grå), numne, kalde eller bleke

Tiltak

Dersom det ikke hjelper å holde det opererte området høyt, ta kontakt med sykehuset.

Bilkjøring

Når du kan begynne å kjøre bil er avhengig av smerte og funksjon. Du kan heller ikke kjøre bil når du er påvirket av medisiner og har redusert reaksjonsevne. Trafikksikkerheten er ditt ansvar.

Sykmelding

Sykmeldingsperioden vil variere utfra arbeidssituasjon og din individuelle situasjon. Eventuell forlengelse av sykmelding gjøres hos fastlege.

Oppfølging

Etter to uker skal du møte til kontroll på sykehuset, da skal du fjerne sting og bytte gips. Enkelte inngrep medfører flere kontroller, dette vil du få beskjed om.

Feber

De første dagene etter operasjonen kan du få en lett temperaturstigning. Dette er normalt, men ta kontakt med sykehuset dersom du har vedvarende feber over 38°-38,5° etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå komplikasjoner. De aller fleste er sjeldne og kan behandles. De vanligste komplikasjonene er blodpropp og infeksjon.

Tegn på blodpropp kan være: Hoven, rød og vond legg som er mer smertefull enn foten.

Tegn på infeksjon kan være: Rødt, hovent, irritert sår med siving av puss fra såret, feber og økende smerter.

Manglende tilheling kan forekomme, risikoen for denne komplikasjonen øker hvis du røyker eller har diabetes.

Nerve og karskader kan forekomme. Noen kan også oppleve smerte og stivhet etter inngrepet.

Ta kontakt med sykehuset dersom du har tegn til komplikasjoner.

Kontakt

Helgelandssykehuset Mo i Rana Dagkirurgi, Mo i Rana

Kontakt Dagkirurgi, Mo i Rana
En bygning med mange vinduer

Helgelandssykehuset Mo i Rana

Sjøforsgata 36

8613 Mo i Rana

Transport

Foran hovedinngang må parkeringsavgift betales, til Europark. Du kan betale med mobiltelefon eller kort.

Du kan ellers parkere gratis på sykehusets område på anviste parkeringsplasser. Pasienter og besøkende som parkerer utenom anviste plasser kan få parkeringsbot.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Praktisk informasjon

​Besøkstider alle dager: 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00. Gjelder sengeposter, ikke poliklinikker.

OBS: Medisinsk sengepost Mo i Rana har egne visittider. Disse er 13.00 - 14.00 og 18.00 - 19.00.

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

Kantina ligger i underetasjen på sykehuset.

Ordinære åpningstider:

  • Mandag - torsdag: 09.30-16.15
  • Fredag: 09.30-15.00 
  • Lørdag- søndag: 12.00-16.30

På hverdager serverer vi:

  • Lunsj: 11.00-14.00
  • Salatbuffet: 11.00-14.00
  • Middag (ikke fredag): 15.00-16.15    

Velkommen.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Vi har tre dobbeltrom til leie for tilreisende på pasienthotell i kort gåavstand fra sykehuset. Pris per natt er 500 kr. Det er mulighet for å lage seg enkel mat på alle rom. Ta kontakt med personale på sengeposten hvis du har behov for overnatting, eller ring sentralbordet på 75 12 51 00.

​Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.