Åreknuter

Åreknuter går vanligvis ikke bort av seg selv. Det finnes metoder for å fjerne åreknutene. Det vanligste er å fjerne åreknutene kirurgisk eller med laseroperasjon.

Åreknuter behandles på sykehuset i Mosjøen og noe i Sandnessjøen.

Innledning

Henvisning og vurdering

Fastlegen din henviser deg til kirurg på sykehuset. Du får innkalling til time på poliklinikk i posten.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisningen bør inneholde informasjon om pasientens plager, kosmetisk, hevelse, smerter, eksem, årebetennelser eller leggsår. Den bør også inneholde medikamentliste, tidligere sykdommer, arbeidsliv, høyde og vekt.  

 • Formål med henvisning: Bekreftende diagnostikk? Kirurgi? Terapi? Annet?
 • Sykehistorie
  • Debut og varighet? Utvikling, ev. progresjon? Tidligere behandling av samme tilstand?
  • Lokalisasjon? Utbredelse? Symptomer?
  • Disponerende faktorer? Familiehistorie? Svangerskap? Røyking?
  • Konsekvenser for pasienten – Kosmetikk? Begrenset fysisk aktivitet? Smerter? Annet?
 • Faste medisiner
 • Kliniske funn
  • Almenntilstand (mtp operabilitet)
  • Lokalisasjon – hvilken vene?
  • Eksem? Leggsår?
 • Andre u.s.:
  • Ev. dopplerfunn (ikke krav/forventning om dette, men noen gjør det og da er det ønskelig at det fremgår i henvisingen)

Utredning

Alle pasienter undersøkes grundig, både klinisk og med ultralyd. Resultatet av undersøkelsen avgjør om åreknutene skal fjernes, og hvilken metode som skal brukes.

Behandling

Varighet behandling: 45 - 60 minutter

Aktuell behandling er å fjerne åreknuter. Dette kan gjøres ved hjelp av laser eller ved vanlig operasjon (stripping).

Les mer om Åreknuter - operasjon

Åreknuter - operasjon

Du kan bli kvitt åreknutene med en operasjon. Det er sannsynlig at kirurgi vil få bena dine til å se bedre ut, og det kan også hjelpe mot verking eller tunge og trette ben. Kirurgi er den vanligste behandlingsformen ved åreknuter.

Denne operasjonen er en del av et behandlingsprogram, les mer om behandling av åreknuter.

Operasjonen for å fjerne åreknuter gjøres vanligvis som dagkirurgi, det vil si uten innleggelse i sykehuset.

 1. Før

  Du skal møte fastende på sykehuset til avtalt tid og sted. Dette innebærer at du ikke kan spise, drikke kaffe, melk eller melkeprodukter, tygge tyggegummi, spise pastiller eller røyke/snuse fra kl 24.00 natten før planlagt operasjon. Du kan drikke klare væsker som vann, saft eller te inntil to timer før fremmøte på sykehuset. På sykehuset blir du tatt imot av sykepleier. Mens du venter på operasjon får du en samtale med anestesilege og kirurgen som skal operere deg.

  Alle pasienter gjennomgår en grundig ultralydundersøkelse. Legen undersøker ett ben av gangen og vurderer dype og overflatiske vener (årer) på legg og lår.

  Åreknutene tegnes på huden med tusj før operasjonen.

  Du kan enten få generell anestesi eller lokalbedøvelse under operasjonen. Hvis du får generell anestesi, vil du sove gjennom operasjonen. Med lokalbedøvelse bedøves bare den delen av kroppen din som skal opereres, slik at du er våken uten å kjenne smerte.

  Noen kan ved behov få avslappende medisin og sove.

 2. Under

  Legen fjerner hovedåren (saphena magna) fra lysken til ankelen eller kneet. Dette gjøres med et lite snitt ved ankelen eller kneet og et litt større snitt i lysken. Noen ganger legges også et eller to små hjelpesnitt andre steder langs benet. I noen tilfeller må/kan vi fjerne tilleggsåreknuter med små snitt i huden.

  Åreknuter bak på leggen fjernes med snitt i knehasen.

  Som avslutning på operasjonen blir det opererte benet surret inn i elastisk bind. Dette gjøres hovedsakelig for å hindre blødning under huden. Dette er viktigst de første timene og et par dager etter operasjonen.

 3. Etter

  Hvor lenge du må bruke elastisk bind eller strømpe er avhengig av hvor mye det blødde under operasjonen. Det anbefales å bruke elastisk bind eller strømpe dag og natt i en uke, deretter bare på dagtid en ekstra uke.

  Vær i aktivitet etter operasjonen – bruk beina til lett gange, ikke sitt stille for lenge om gangen.
  Du må regne med å være sykemeldt etter operasjonen. Sykemeldingsperioden avhenger av hvilket arbeid du har, og varer sjelden mer enn to uker.
  Stingene fjernes hos fastlegen din etter ca. ti dager.

Vær oppmerksom

Hvis du får økte smerter, vedvarende feber og rødhet i huden kan det være tegn på betennelse i operasjonssåret. Ta kontakt med din fastlege eller sykehuset for å få en vurdering.

Gå til Åreknuter - operasjon

Avdeling
Kirurgisk sengepost, Sandnessjøen
Sted
Helgelandssykehuset Sandnessjøen
Les mer om Åreknuter - laserbehandling

Åreknuter - laserbehandling

Ved laserbehandling føres et tynt kateter gjennom et lite hull i huden og inn i venen. En laser plasseres deretter i kateteret. Det intense lyset fra laseren varmer opp og gjør at den lukkes.

På Helgelandssykehuset benyttes laser.

 1. Før

  Før åreknutene blir fjernet gjør kirurgen en ultralydundersøkelse og klinisk undersøkelse. Resultatet av undersøkelsen avgjør hvilken behandling som er aktuell.

 2. Under

  Vi bruker laser til å lukke de store venene som er årsaken til åreknutene. Denne behandlingen gjøres ultralydveiledet og foregår i lokalbedøvelse.

 3. Etter

  Etter behandlingen kan du gå selv ut fra operasjonsstuen. Du kan gå som normalt samme dag, og forlater sykehuset ca en time etter behandlingens slutt. Du trenger ikke sykemelding og du kan gå på jobb dagen etter behandlingen. Du må bruke lange støttestrømper på dagtid en til to uker etter behandlingen.

  De små innstikkene gror i løpet av en uke, og det er kun beskjedne spor etter disse 3-4 måneder etter behandlingen.

  Det kan være misfarging i huden i 2-3 uker etter behandlingen, som blåmerker av forskjellig størrelse. Noen har smerter, men hos de fleste er det nok med reseptfrie smertestillende medikamenter for å stille smertene.

  Det kan forekomme nerveskade med nedsatt følelse på mindre hudområder, men den er sjelden permanent.

  Blodpropp kan også forekomme, men er uvanlig. I sjeldne tilfeller kan det oppstå sårinfeksjoner.

Gå til Åreknuter - laserbehandling

Avdeling
Kirurgisk 5-dagers post med dagkirurgi
Sted
Helgelandssykehuset Mosjøen

Oppfølging

Etter laseroperasjon kan du gå som normalt og du kan gå på jobb dagen etter inngrepet. Det er ikke behov for oppfølging av sykehuset.

Dersom åreknutene fjernes ved "stripping" må du regne med å være sykemeldt noen dager. Stingene fjernes hos din fastlege etter ca. ti dager.

 

Fant du det du lette etter?