Åreknuter

Behandlingsprogram

Åreknuter går vanligvis ikke bort av seg selv. Det finnes metoder for å fjerne åreknutene. Det vanligste er å fjerne åreknutene kirurgisk eller med laseroperasjon.

Åreknuter behandles på sykehuset i Mosjøen og noe i Sandnessjøen.

Les mer om Åreknuter
Informasjon fra helsenorge.no

Åreknuter

Åreknuter er utvidete vener/blodårer like under hudoverflaten, og opptrer oftest på leggene. Opplever du åreknutene som kosmetisk skjemmende eller at de gir deg plager, finnes det behandling som kan hjelpe.

Åreknuter er vener som har svulmet opp fordi blodet ikke strømmer gjennom dem som de skal.

Hjertet pumper blod gjennom kroppen din, og blodet går i arterier med oksygen til cellene. Når cellene har mottatt oksygenet de trenger, returnerer blodet tilbake til hjertet gjennom venene. Veneblod fra beina ledes oppover, og derfor har venene klaffer som hindrer blodet i å strømme bakover.

Åreknuter oppstår når klaffene i noen av venene i beina ikke fungerer. Da øker trykket i venene slik at de utvides. Åreknuter oppstår ofte på baksiden eller innsiden av leggene, noen ganger går de oppover låret. Det er lettere å få åreknuter hvis du er gravid eller overvektig.

Symptomer på åreknuter

Åreknuter ser ut som lokale blålige hevelser på leggen eller låret. De kan stå ut fra huden, og både se og kjennes klumpete ut. Bena kan kjennes vonde eller pulserende, eller føles tunge. Noen ganger klør det. Åreknutene kan bli større dersom du står oppreist lenge eller i varmt vær. ​

Les mer om Åreknuter er vanlig (helsenorge.no)

Henvisning og vurdering

Fastlegen din henviser deg til kirurg på sykehuset. Du får innkalling til time på poliklinikk i posten.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisningen bør inneholde informasjon om pasientens plager, kosmetisk, hevelse, smerter, eksem, årebetennelser eller leggsår. Den bør også inneholde medikamentliste, tidligere sykdommer, arbeidsliv, høyde og vekt.  

 • Formål med henvisning: Bekreftende diagnostikk? Kirurgi? Terapi? Annet?
 • Sykehistorie
  • Debut og varighet? Utvikling, ev. progresjon? Tidligere behandling av samme tilstand?
  • Lokalisasjon? Utbredelse? Symptomer?
  • Disponerende faktorer? Familiehistorie? Svangerskap? Røyking?
  • Konsekvenser for pasienten – Kosmetikk? Begrenset fysisk aktivitet? Smerter? Annet?
 • Faste medisiner
 • Kliniske funn
  • Almenntilstand (mtp operabilitet)
  • Lokalisasjon – hvilken vene?
  • Eksem? Leggsår?
 • Andre u.s.:
  • Ev. dopplerfunn (ikke krav/forventning om dette, men noen gjør det og da er det ønskelig at det fremgår i henvisingen)

1. Utredning

Alle pasienter undersøkes grundig, både klinisk og med ultralyd. Resultatet av undersøkelsen avgjør om åreknutene skal fjernes, og hvilken metode som skal brukes.

2. Behandling

Varighet behandling 45 - 60 minutter

Aktuell behandling er å fjerne åreknuter. Dette kan gjøres ved hjelp av laser eller ved vanlig operasjon (stripping).Les mer om Åreknuter - laserbehandling

Åreknuter - laserbehandling

Ved laserbehandling føres et tynt kateter gjennom et lite hull i huden og inn i venen. En laser plasseres deretter i kateteret. Det intense lyset fra laseren varmer opp og gjør at den lukkes.

På Helgelandssykehuset benyttes laser.

 1. Før

  Før åreknutene blir fjernet gjør kirurgen en ultralydundersøkelse og klinisk undersøkelse. Resultatet av undersøkelsen avgjør hvilken behandling som er aktuell.

 2. Under

  Vi bruker laser til å lukke de store venene som er årsaken til åreknutene. Denne behandlingen gjøres ultralydveiledet og foregår i lokalbedøvelse.

 3. Etter

  Etter behandlingen kan du gå selv ut fra operasjonsstuen. Du kan gå som normalt samme dag, og forlater sykehuset ca en time etter behandlingens slutt. Dutrengerikke sykemelding og du kan gå på jobb dagen etterbehandlingen. Du må bruke lange støttestrømper på dagtid en til to uker etter behandlingen.

  De små innstikkene gror i løpet av en uke, og det er kun beskjedne spor etter disse 3-4 måneder etter behandlingen.

  Det kan være misfarging i huden i 2-3 uker etter behandlingen, som blåmerker av forskjellig størrelse. Noen har smerter, men hos de fleste er det nok med reseptfrie smertestillende medikamenter for å stille smertene.

  Det kan forekomme nerveskade med nedsatt følelse på mindre hudområder, men den er sjelden permanent.

  Blodpropp kan også forekomme, men er uvanlig. I sjeldne tilfeller kan det oppstå sårinfeksjoner.

Gå til Åreknuter - laserbehandling

 

3. Oppfølging

Etter laseroperasjon kan du gå som normalt og du kan gå på jobb dagen etter inngrepet. Det er ikke behov for oppfølging av sykehuset.

Dersom åreknutene fjernes ved "stripping" må du regne med å være sykemeldt noen dager. Stingene fjernes hos din fastlege etter ca. ti dager.

 

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.