Kirurgisk 5-dagerspost Mosjøen

Åreknuter, Mosjøen

Åreknuter går vanligvis ikke bort av seg selv. Det finnes metoder for å fjerne åreknutene. Det vanligste er å fjerne åreknutene enten kirurgisk, laserbehandling eller radiofrekvensablasjon.


Innledning

Henvisning og vurdering

Fastlegen din henviser deg til kirurg på sykehuset. Du får innkalling til time på poliklinikk i posten.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisningen bør inneholde informasjon om pasientens plager, kosmetisk, hevelse, smerter, eksem, årebetennelser eller leggsår. Den bør også inneholde medikamentliste, tidligere sykdommer, arbeidsliv, høyde og vekt.  

  • Formål med henvisning: Bekreftende diagnostikk? Kirurgi? Terapi? Annet?
  • Sykehistorie
    • Debut og varighet? Utvikling, ev. progresjon? Tidligere behandling av samme tilstand?
    • Lokalisasjon? Utbredelse? Symptomer?
    • Disponerende faktorer? Familiehistorie? Svangerskap? Røyking?
    • Konsekvenser for pasienten – Kosmetikk? Begrenset fysisk aktivitet? Smerter? Annet?
  • Faste medisiner
  • Kliniske funn
    • Almenntilstand (mtp operabilitet)
    • Lokalisasjon – hvilken vene?
    • Eksem? Leggsår?
  • Andre u.s.:
    • Ev. dopplerfunn (ikke krav/forventning om dette, men noen gjør det og da er det ønskelig at det fremgår i henvisingen)

Utredning

Alle pasienter undersøkes grundig, både klinisk og med ultralyd. Resultatet av undersøkelsen avgjør om åreknutene skal fjernes, og hvilken metode som skal brukes.

Behandling

Varighet behandling: 45 - 60 minutter

Aktuell behandling er å fjerne åreknuter. Dette kan gjøres ved hjelp av laser, radiofrekvensablasjon eller ved vanlig åreknuteoperasjon (stripping).

Les mer om Åreknuter - laserbehandling

Åreknuter - laserbehandling

Ved laserbehandling føres et tynt kateter gjennom et lite hull i huden og inn i venen. En laser plasseres deretter i kateteret. Det intense lyset fra laseren varmer opp og gjør at den lukkes.

På Helgelandssykehuset benyttes laser.

  1. Før

    Før åreknutene blir fjernet gjør kirurgen en ultralydundersøkelse og en klinisk undersøkelse. Resultatet av undersøkelsen avgjør hvilken behandling som er aktuell.

  2. Under

    Vi bruker laser til å lukke de store venene som er årsaken til åreknutene. Denne behandlingen gjøres ultralydveiledet og foregår i lokalbedøvelse.

  3. Etter

    Etter behandlingen kan du gå selv ut fra operasjonsstuen. Du kan gå som normalt samme dag, og forlater sykehuset ca en time etter behandlingens slutt. Du trenger ikke sykemelding og du kan gå på jobb dagen etter behandlingen. Du må bruke lange støttestrømper på dagtid en til to uker etter behandlingen.

    De små innstikkene gror i løpet av en uke, og det er kun beskjedne spor etter disse 3-4 måneder etter behandlingen.

    Du kan oppleve misfarging i huden i 2-3 uker etter behandlingen, som blåmerker av forskjellig størrelse. Om du opplever smerter er det som regel nok å bruke reseptfrie smertestillende medikamenter som for eksempel Paracetamol for å lindre smertene.

Gå til Åreknuter - laserbehandling

Les mer om Åreknuter - radiofrekvensablasjon, Mosjøen

Åreknuter - radiofrekvensablasjon, Mosjøen

I dag behandles åreknuter ofte med radiobølger. Ved dette inngrepet får du ført inn et radiobølgekateter ved kneleddet som vi fører opp i lysken. De åreknutene du har på leggen blir punktert med en nål før de dras ut med en liten krok. Inngrepet blir utført med lokalbedøvelse og tar som regel bare 20-30 minutter.

Åreknuter er en utvidelse av de blodkarene (vener) som fører blod tilbake til hjertet. Åreknuter kan oppstå i alle vener men er mest vanlig i benene.

Omtrent hver tredje person får åreknuter, og det er like vanlig hos menn som hos kvinner. Det er normalt at åreknutene dukker opp i 30-40 årsalderen.

I løpet av de siste 15 årene har det skjedd en revolusjon når det gjelder behandling av åreknuter i Norge. Tidligere ble åreknutene skåret ut med kniv. Dette resulterte i stygt arrvev. Moderne inngrep gjøres ofte med radiobølger ved hjelp av ultralyd. Metoden gir knapt synlige merker etter inngrepet og langt færre bivirkninger enn tidligere kirurgi.

Symptomer

Åreknutene er lett synlige på leggen. De kan blø kraftig hvis det går hull på dem, og en del pasienter opplever trøtthet og bena kjennes tunge. Andre får hevelser og det blir ømt over selve åreknuten. Du kan også kjenne smerter, verk, kramper, og en pirrende følelse i bena.

Åreknuter er arvelig. Andre risikofaktorer er overvekt og stillestående arbeid. Åreknuter kan også bli verre når du blir gravid.

Det fins ingen alvorlig risiko med å ha åreknuter. Du har ikke høyere risiko for blodpropp. Du kan få betennelse i blodkaret, men dette går over av seg selv og er ikke farlig.

Åreknutene blir mindre hvis du går tur ofte og får en god gjennomstrømming av blod i benene. Hvis du har en stillestående jobb bør du prøve å være så mye som mulig i bevegelse og unngå å stille over lengre perioder. Åreknutene blir større jo eldre du blir, men det betyr ikke at du vil få mer smerter.

  1. Før

    All utredning inkluderer ultralydundersøkelse for å fastslå om du har en svakhet i de ytre venene i beina, eller om det er andre deler av venesystemet som gir deg plager. Før vi starter selve operasjonen bruker vi ultralyd for å lokalisere de åreknutene som gir deg plager og tegner omrisset av dem på deg.

    Det er en fordel om du på forhånd kjøper en kompresjonsstrømpe som du tar med deg til sykehuset. Kompresjonsstrømpen kan du ta på deg etter operasjonen for å bedre blodstrømmen i beina. Dette gjør at du kommer deg raskere etter inngrepet.

  2. Under

    Vi starter inngrepet med å lage et innstikk i den den store, ytre venen i låret og fører et radiobølgekateter opp i lysken din. Med radiobølger varmer vi opp åreknutene til 120 grader i 20 sekunder. Underveis bruker vi ultralyd for å vite nøyaktig hvor langt kateteret er kommet.

    Deretter behandler vi den store venen og tar bort andre åreknuter ved å gjøre små innstikk i låret med en nål (mikroflebektomi-teknikk). Det innebærer at vi punkterer åreknutene med en liten nål og drar ut venen/blodkaret med en liten krok.

    Når vi er ferdige lukker vi alle innstikkene med kirurgisk tape og lindrer benet ditt med et elastisk bind rundt benet.

    All behandling skjer med lokalbedøvelse. Hvis du er veldig urolig kan du få beroligende medisiner. Hele inngrepet tar 20-30 minutter.

  3. Etter

    Du kan dra hjem etter operasjonen. De fleste klarer seg uten sykemelding, men du kan ikke kjøre bil samme dag som inngrepet ble gjort.

    Etter to dager kan du selv skifte ut det elastiske bindet med en støttestrømpe.

Vær oppmerksom

Hvis du har fått fjernet store åreknuter kan det være ømt og hovent der åreknutene satt. Dette går over i løpet av noen dager.

Gå til Åreknuter - radiofrekvensablasjon

Oppfølging

Etter laseroperasjon kan du gå som normalt og du kan gå på jobb dagen etter inngrepet. Det er ikke behov for oppfølging av sykehuset.

Dersom åreknutene fjernes ved "stripping" må du regne med å være sykemeldt noen dager. Stingene fjernes hos din fastlege etter ca. ti dager.

 

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Besøkstider Mosjøen

​Besøkstider alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Internett

​Sykehuset har tilbud om internett på sengepostene.

Kantine

​Kantina ligger i underetasjen og har åpent fra kl 09.30 – 14.00 hver dag unntatt lørdag og søndag.  Kantina har et godt utvalg av påsmurt mat , salatbar og en varmrett pr. dag. I tillegg selges kioskvarer. 

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Fant du det du lette etter?