Blodgiver

Blodgiver

Bli blodgiver! Blodbanken trenger jevnlig påfyll og vi er helt avhengig av blodgiverne våre.

Registrerer deg som blodgiver via nettsiden www.giblod.no

Velg blodbanken som er nærmest deg, enten Mo i Rana, Mosjøen eller Sandnessjøen. Vi vil da ta kontakt med deg for å avtale tid for registrering.

Registrering som blodgiver omfatter helseundersøkelse med blodprøver og blodtrykksmåling. Etter at helseundersøkelsen er godkjent vil du bli kontaktet for første blodgivning.

Hvorfor gi blod?

Behovet for blodgivere er stadig økende. Siden blod ikke kan fremstilles kunstig eller kjøpes på lik linje med andre medikamenter, er vi avhengige av givere som kan donere blod til oss. Ditt blod kan hjelpe flere pasienter, da vi bearbeider blodet til tre ulike blodprodukter: Røde blodceller, blodplater og plasma.

Helgelandssykehuset er avhengig av blodgivere for å opprettholde et forsvarlig helsetilbud. Trenger du informasjon vedrørende det å bli blodgiver, eller lurer på andre forhold rundt blodgivning, ta kontakt med din lokale blodbank. Blodbankene ledes og driftes av bioingeniører, og er pålagt statlig kontroll og tilsyn.

Hvem kan bli blodgiver?

For å melde blodgiver må du være mellom 18 - 60 år, være frisk og ikke tilhøre risikogrupper.

Kan du gi blod?

 Arm som klargjøres før stikk

Blodbanken Mosjøen

Blodbanken Sandnessjøen

Blodbanken Mo i Rana  

Hva skjer ved blodgiving

Blodgivere må fylle ut et skjema før hver tapping. Selve tappingen tar bare noen få minutter og etterpå hviler du ca 10 minutter. Blodgivere bør ha spist og drukket før blodgivingen, selv om vi serverer drikke under tappingen.

De fleste har ingen ubehag etter blodgiving og kroppen erstatter snart det som er tappet. Blodgivere får med seg jerntabletter etter behov. 

Noen gode råd ved blodgivning

Det er trygt å gi blod, av og til kan det likevel oppstå bivirkninger ved blodgiving. De aller fleste er lette og kortvarige. Her finner du råd om hvordan du kan forebygge dem. Det er viktig at du melder fra til Blodbanken dersom du opplever ubehag eller bivirkninger under eller etter blodgiving!

  • Drikk rikelig før, under og etter blodgiving.
  • Spis noe i løpet av de siste tre timene før du gir blod.
  • Ikke gi blod dersom du er stresset eller sliten.
  • Si fra hvis du får sterke eller uvanlige smerter ved innstikk eller mens du gir blod.
  • Trykk på stikkstedet i minst tre minutter etter blodgiving, gjerne med armen hevet. Ikke løft tungt med armen de første dagene etter blodgiving.
  • Hvil i minst 10-15 minutter etter at du har gitt blod.
  • Unngå å anstrenge deg hardt fysisk de første 24 timene etter at du har gitt blod.
  • Kontakt Blodbanken hvis du blir syk de nærmeste dagene etter at du har gitt blod.

Har du spørsmål om blodgiving og bivirkninger, ta kontakt med personalet ved Blodbanken.

Som takk får du en gave hver gang

Blodgivning skal være vederlagsfri og frivillig, men etter hver blodgiving får du velge en gave som takk for at du gir blod. Eksempler på slike gaver er håndklær, t-skjorter, ryggsekker og mummikopper.

Diverse gaver, som kopper fmed Mummi og bøker. 

I tillegg tildeles blodgivermerker; bronsenål ved 15 ganger, sølv ved 40 ganger og gull ved 80 ganger

Hjelp oss å verve blodgivere!

Blodbanken er avhengig av et stort blodgiverkorps og trenger alltid blodgivere. Aktive blodgivere er også vår beste ressurs til å verne nye blodgivere. Det er derfor viktig at du informerer venner og bekjente om blodgivingstjenesten.

Fant du det du lette etter?