Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Blodlapp mot spinalhodepine

Postspinal hodepine er en hodepine som oppstår etter spinal- eller epiduralbedøvelse, og den kan være svært smertefull. I enkelte tilfeller kan vi sette en blodlapp ved plagsom postspinal hodepine. Dette gjelder spesielt nybakte mødre som skal ta seg av et nyfødt barn.

Postspinal hodepine bedrer seg ved å ligge i ro. De fleste spinalhodepinene går over av seg selv i løpet av 1–3 uker ved hjelp av smertestillende og tilstrekkelig væskeinntak.

Ved en blodlapp setter vi inn en liten mengde av ditt eget blod mot det området spinal-/ epiduralbedøvelsen ble lagt. Vi tror årsaken til hodepinen skyldes en liten rift i hjernehinnen slik at det siver ut litt væske (cerebrospinalvæske). Når vi setter inn litt blod mot dette hullet dannes det et koagel (som et lite plaster) og lekkasjen stopper opp. Hodepinen gir seg da etter noen få minutter.

Henvisning og vurdering

Du blir som regel henvist fra sengepost på sykehuset, men fastlegen kan også henvise for vurdering.

Fastlege må henvise tilbake til behandlende avdeling som igjen kontakter anestesilege. Viktig å utelukke differensialdiagnoser som blødning eller abscess. Infeksjonsprøver må tas og pasienten bør få væske og eventuelt fenazon-koffein.

Før

Du må ligge i en seng.

 

Under

Du blir kjørt opp enten på intensiv- eller operasjonsavdelingen. Her vil anestesilege vaske ryggen din sterilt og dekke til. Så får du lokalbedøvelse i huden og vi gjør en epiduralpunksjon (som om vi skulle legge epiduralbedøvelse). Anestesisykepleier legger så inn plastrør i blodåre på hånden (veneflon) og ut fra denne trekker vi 20–30 milliliter av blodet ditt. Dette blodet setter anestesilegen inn i epiduralrommet.

Etterhvert vil du oppleve et slags press i ryggen og da avslutter anestesilegen injeksjonen. Hodepinen vil ofte gi seg av i løpet av noen minutter. Du får beskjed om sengeleie de to-tre første timene, slik at koagelet får tid til å stabilisere seg.  

Etter

Du skal ligge på rygg i sengen de første to-tre timene. Deretter kan du bevege deg fritt. De første to-tre døgnene etter behandlingen skal du ta det med ro og ikke trene. Skulle du i løpet av noen dager utvikle ryggsmerter, feber eller økende hodepine må du ta kontakt med lege.

Kontakt

Helgelandssykehuset Mo i Rana Kirurgisk klinikk

Kontakt Kirurgisk klinikk

Oppmøtested

Kontaktinfo per avdeling, se underliggende enheter.
En bygning med mange vinduer

Helgelandssykehuset Mo i Rana

Sjøforsgata 36

8613 Mo i Rana

En bygning med parkeringsplass og snø på bakken

Helgelandssykehuset Mosjøen

Vefsnvn 25/27

8650 Mosjøen

En bygning med rødt tak

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Prestmarkvn. 1

8800 Sandnessjøen

Transport

Foran hovedinngang må parkeringsavgift betales, til Europark. Du kan betale med mobiltelefon eller kort.

Du kan ellers parkere gratis på sykehusets område på anviste parkeringsplasser. Pasienter og besøkende som parkerer utenom anviste plasser kan få parkeringsbot.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

​Ved sykehuset er det to parkeringsområder. Parkering ved begge er gratis.

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Praktisk informasjon

​Besøkstid på sengeposter: 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00 - alle dager.

OBS: Medisinsk sengepost Mo i Rana har egne visittider. Disse er 13.00 - 14.00 og 18.00 - 19.00.

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

Kantina ligger i underetasjen på sykehuset. Ta heisen eller bruk trappa som ligger et par meter unna heisen.

Mer informasjon om kantina i Mo i Rana finner du her.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Vi har tre dobbeltrom til leie for tilreisende på pasienthotell i kort gåavstand fra sykehuset. Pris per natt er 500 kr. Det er mulighet for å lage seg enkel mat på alle rom. Ta kontakt med personale på sengeposten hvis du har behov for overnatting, eller ring sentralbordet på 75 66 00 00.

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

​Besøkstider på sengeposter: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00 - alle dager.  

Kantina har et godt utvalg av påsmurt mat, salatbar og varmretter. I tillegg selges kioskvarer. 

Les mer om kantina her.

​Besøkstid på sengeposter: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00 - alle dager.

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Her finner du mer informasjon om kantina i Sandnessjøen.

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting.