Kirurgisk poliklinikk Mo i Rana

Brudd ved håndleddet hos barn og unge, Mo i Rana

Brudd i håndleddet er en vanlig bruddtype hos barn. Ung knokkel er fortsatt myk og meget tøyelig, noe som gjør at den ofte bare brekker på den ene siden.

Innledning

De fleste håndleddsbrudd kan og bør behandles med gips. Hvis bruddet er feilstilt eller komplisert, kan operasjon være den beste behandlingen.

Utredning

Håndleddsbrudd er en akutt skade og diagnosen blir vanligvis stilt ved røntgenundersøkelse på legevakt. Legen henviser til eventuell videre til behandling på sykehus.

Behandling

Bruddet gror godt med en enkel gips eller skinne. De fleste av disse skadene heles uten problemer ved gips- eller skinnebehandling i 3 uker. Skinnen tas av ved dusjing, uten fare for bruddet.

Barnet bør få smertestillende i form av paracetamol eller betennelsesdempende medisin (for eksempel Ibux) i noen dager etter skaden.

Les mer om
Les mer om Brudd i håndledd, operasjon med innvendig plate, Mo i Rana

Brudd i håndledd, operasjon med innvendig plate, Mo i Rana

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ved eller i håndleddet. Ved behandling med innvendig plate legges det først på en midlertidig gips, og deretter utføres operasjonen. Det tar omtrent seks uker for bruddet å gro.

  1. Før

    Operasjonen vil som regel bli utført i løpet av en til to uker. I ventetiden får du en gips og du kan ofte være hjemme, og så møte opp på sykehuset til avtalt tid.

    Det er viktig at du bøyer og strekker fingrene mange ganger om etter at du har fått gips og holder hånden over hjertehøyde mest mulig. Dette gjelder særlig de første en til to ukene, og dersom fingrene har tendens til å hovne opp. Det er hensiktsmessig å bruke den uskadde hånda til å få i gang bevegeligheten av fingrene i den skadde hånda til den klarer det på egen hånd: gi starthjelp til både strekk og bøy av fingrene hvis bevegelse er redusert eller smertefull.

    Forberedelse til operasjon

    Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi eller pastiller etter kl. 24.00. Du kan og bør drikke klare væsker som vann eller saft (men ikke noe annet) fram til 2 timer før oppmøtetidspunktet på operasjonsdagen.

  2. Under

    Operasjon

    Bruddet opereres ved at man setter inn en plate som festes til benet med skruer. Denne vil da holde bruddet i korrekt stilling inntil det har grodd. Selve operasjonen tar omtrent en time men det kan variere.

  3. Etter

    Det er svært viktig at du kommer deg raskt i gang med bevegelse av fingrene. Dette bør startes så snart som mulig etter operasjonen.

    Egeninnsats er viktig for best mulig resultat og gjør faren for komplikasjoner som hevelse og tilstivning mye mindre. Du vil få smertestillende medikamenter slik at dette skal la seg gjøre.

    Bruddet er som regel grodd etter seks uker. Opptreningstiden vil variere med bruddets kompleksitet.

    Sårstell

    Du skal skifte på såret dersom bandasjen har blitt skitten eller våt, dersom den begynner å løsne eller om det siver sårvæske. En tørr bandasje kan ligge på såret i 5 dager. Vask alltid hendene før og etter bandasjeskift.

    Kontroll

    Du blir innkalt til kontroll seks uker etter operasjonen. Ved kontrollen blir det tatt røntgen og du møter lege.

    Aktivitet / belastning

    Bruddet trenger omtrent seks uker på å gro, derfor skal du ikke løfte noe tungt disse ukene. Du kan løfte lette ting som kopp og bruke bestikk, og det er svært viktig at du bruker hånda i lette, daglige aktiviteter. Etter seks uker kan du vanligvis starte med gradvis belastning med mindre annet er avtalt.

    Fjerning av sting

    Dersom det er brukt tråd inni huden, vil denne gå i oppløsning av seg selv og det er ikke nødvendig med stingfjerning. Noen ganger er det en knute utenpå huden. Dersom denne ikke faller av av seg selv, kan den klippes av etter 2 uker.

    Hvis det er sydd med utvendig tråd, fjerner du denne etter to uker hos fastlegen din, eller på sykehuset der du ble operert, avhengig av lokale rutiner. Enkelte steder vil stingene bli fjernet på sykehuset der du er operert.

    Hygiene

    Såret må dekkes til med for eksempel plastpose ved dusjing inntil det er tørt. Etter cirka tre dager eller når såret er tørt, kan du dusje med plaster på. Husk da å alltid skifte til tørr bandasje etter dusjing. Når det er gått 7-10 dager er det vanligvis ikke behov for plaster.

    Smerter

    Smertestillende på resept er vanligvis nødvendig og dette avtales med lege ved utreise. Resepten er elektronisk og man kan hente den ut på alle apotek. Ta med legitimasjon.

    Sykemelding

    Hvor lenge det er nødvendig å være sykemeldt, er avhengig av yrket ditt. I manuelle yrker med tunge løft, må man regne med seks ukers sykemelding. I andre yrker uten tunge løft, for eksempel kontorarbeid, kan det være tilstrekkelig med noen dager.

    Informasjon fra fysioterapeut
    Restriksjoner de første 6 ukene etter operasjonen

    Ikke støtt deg på hånden eller løft noe tungt. Du kan støtte eller bære med albuen.

    Dersom du bruker ganghjelpemiddel, må du bytte til en type der du støtter på underarmen, for eksempel rullator med underarmsstøtte eller underarmskrykker (aksillekrykker).

    Daglige aktiviteter

    Bruk hånden så normalt som mulig til vanlige, lette aktiviteter. Forsøk å bruke hånden til å spise, drikke, kle på deg, knytte skolisser, og enkelt husarbeid som å skjære brød, skrive på tastatur eller strikke.

    Beveg albuen og skulderen

    Beveg albuen og skulderen normalt for at disse uskadde leddene ikke skal stivne til. Strekk armene opp mot taket:

    Beveg fingrene

    Når du vekselsvis knytter hånden og spriker fingrene, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av hånden. Når hevelsen går ned, blir det lettere å bevege og da skaper du en god sirkel. Derfor er det svært viktig å komme i gang med å bevege fingrene allerede første dagen etter operasjonen.

    Hold hånden høyt

    Det er vanlig at hånden er hoven den første tiden etter bruddet og operasjonen. Hold hånden over hjertehøyde for mest effektiv drenasje av hevelsen. Når du sitter kan du hvile armen oppå sofaryggen, på nabostolens ryggstøtte, på en pute i vinduskarmen eller på et høyt bord.

    Så lenge det er vondt å pendle normalt med armen når du går, kan du hvile hånden i jakkelommen. Strekk og knytt hånden vekselsvis inne i lommen, siden fingerbevegelse er det mest effektive tiltaket for å få ned hevelsen.

    Beveg det opererte håndleddet

    Du kan begynne å bevege håndleddet i alle retninger, så snart gipsen er tatt av, vanligvis første dag etter operasjonen. Du skal ikke tvinge fram noen bevegelse med makt. Håndbevegelser i en frisk hånd føles lette, og heller ikke i en operert hånd trenger du å anstrenge musklene hardt. Bevegeligheten skal gradvis komme tilbake når du gjør øvelser og tar i bruk hånden til dagligdagse aktiviteter. Ømhet i ytterstillingene er normalt den første tiden.

    Videre oppfølging

    Hvis du ikke kommer i gang med å bevege hånden, kan du bli oppfordret til å kontakte en fysioterapeut i nærheten av der du bor. Fysioterapeuten kan hjelpe deg med å bevege både fingerledd og håndledd:

    Restriksjon etter 6 uker

    Håndleddsbrudd operert med innvendig plate (distal radiusfraktur operert med volar plate og skruer) gror vanligvis i løpet av 6 uker. Tungt fysisk arbeid må du trappe opp gradvis. Smertegrensen er oftest en god indikator for hvor mye du kan gjøre.

Vær oppmerksom

Det er viktig at du tar kontakt med sykehuset ved tegn på infeksjon:

  • Rødhet
  • Økende smerte og / eller hevelse
  • Puss, gul eller grønn væske fra såret
  • Feber
  • Sykdomsfølelse

Gå til Brudd i håndledd, operasjon med innvendig plate

Les mer om Brudd i håndledd, operasjon med utvendig ramme, Mo i Rana

Brudd i håndledd, operasjon med utvendig ramme, Mo i Rana

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ved eller i håndleddet. Ved behandling med utvendig ramme blir det først lagt på en midlertidig gips. Operasjonen utføres med kontroller etter to og seks uker. Det tar omtrent seks uker for bruddet å gro.

  1. Før

    Ved valg av operasjon vil vi alltid først legge på en gips. Operasjonen vil så bli utført i løpet av en til to uker. Ofte kan du være hjemme i ventetiden, og så møte opp på sykehuset til avtalt tid.

    Det er viktig at du beveger fingrene hele tiden etter at du har fått gips. De første dagene etter bruddet bør du også holde armen høyt, slik at hånden ikke blir for hoven.

    Forberedelser til operasjon

    Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi eller pastiller etter kl. 24.00. Du kan og bør drikke klare væsker som vann og saft (men ikke noe annet) fram til 2 timer før oppmøtetidspunktet på operasjonsdagen.

  2. Under

    Operasjon

    Vi opererer bruddet ved å montere en ramme utenpå armen som vi fester til knokler i underarmen og hånden. Denne rammen holder bruddet i ro i korrekt stilling mens det gror.

    Selve operasjonen tar omtrent 30 minutter, men dette kan variere.

  3. Etter

    Det er svært viktig at du kommer deg raskt i gang med bevegelse av fingrene. Dette bør startes så snart som mulig etter operasjonen.

    Egeninnsats og gjør faren for komplikasjoner som hevelse og tilstivning mye mindre.

    Du vil få smertestillende medikamenter slik at dette skal la seg gjøre.

    Bruddet er vanligvis grodd etter seks uker. Opptreningstiden etter operasjonen vil variere med bruddets kompleksitet.

    Sårstell
    • Bandasjene skiftes én gang i uken eller dersom bandasjene er fuktige.
    • Ved sivning, vask alle pinnene og sårene med rent vann.
    • Når sivingen stopper kan du kutte ut bandasje. Skorper trenger ikke å fjernes.
    • Vask alltid hendene før og etter bandasjeskift.
    Hygiene

    Du kan dusje uten å dekke til. Skyll godt med rent vann slik at det ikke blir liggende såpe i sårene. Tørk godt med rent håndkle. Husk å alltid skifte til tørr bandasje etter dusjing.

    Kontroll

    Du vil bli innkalt til kontroll med røntgen etter cirka to uker. Her sjekker vi at bruddet fremdeles står i korrekt stilling, fjerner sting og inspiserer operasjonssårene. I noen tilfeller vil det være nødvendig å stramme rammen.

    Dersom alt ser fint ut vil du bli innkalt til ny kontroll etter ytterligere fire uker. Da blir det tatt røntgen og rammen vil bli fjernet. Vi anbefaler at du tar to Paracet (til sammen 1 gram) en time før konsultasjonen. Du trenger ikke å få bedøvelse i forbindelse med fjerningen.

    Aktivitet / belastning

    Bruddet trenger omtrent seks uker på å gro. Derfor skal du ikke løfte noe tungt de første seks ukene, men du kan bruke hånden til lette ting, som å løfte en kopp og å bruke bestikk. Deretter kan man vanligvis starte med gradvis belastning med mindre annet er avtalt.

    Smerter

    Noen har behov for ekstra smertestillende på resept. Dette avtales med lege ved utreise. Resepten er elektronisk og man kan hente den ut på alle apotek. Ta med legitimasjon.

    Sykemelding

    Hvor lenge det er nødvendig å være sykemeldt, er avhengig av yrket ditt. I manuelle yrker som stiller krav til tunge løft, må man regne med seks ukers sykemelding. I andre yrker hvor man ikke må løfte tungt, for eksempel kontorarbeid, kan det være nok med noen dager.

    Informasjon fra fysioterapeut
    Restriksjon de første seks uker

    Ikke støtt deg på hånden eller løft noe tungt. Du kan støtte eller bære med albuen. Dersom du bruker ganghjelpemiddel, må du bytte til en type der du støtter på albuen, for eksempel underarmsrullator eller underarmskrykke.

    Daglige aktiviteter

    Bruk hånden så normalt som mulig til vanlige, lette aktiviteter. Bruk hånden til å kle på deg eller smøre en brødskive så langt det går.

    Beveg albuen og skulderen

    Beveg skulderen og albuen normalt for at de uskadde leddene ikke skal stivne til. Strekk armen opp mot taket, over på motsatt skulder og bak på ryggen. Strekk armene ut og bakover mens du trekker pusten godt inn.

    Beveg fingrene

    Når du vekselsvis knytter hånden og spriker fingrene, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av hånden. Når hevelsen går ned, blir det lettere å bevege og da skaper du en god sirkel. Derfor er det svært viktig å komme raskt i gang med å bevege fingrene så mye som rammen tillater.

    • Strekk alle fingrene samtidig.
    • Sprik med fingrene.
    • Få med tommelen så mye som rammen tillater.
    • Knytt hånden. Prøv å få fingertuppene helt inn i håndflaten så mye som rammen tillater.
    • Hjelp den skadde hånden med den friske, for å få fingertuppene helt inn i håndflaten.
    Hold hånden høyt

    Det er vanlig at hånden er hoven den første tiden etter bruddet og operasjonen. Hold hånden over hjertehøyde for mest effektiv drenasje av hevelsen. Når du sitter kan du hvile armen oppå sofaryggen, på nabostolens ryggstøtte, på en pute i vinduskarmen eller på et høyt bord.

    Så lenge det er vondt å pendle normalt med armen når du går, kan du hvile hånden i jakkelommen. Strekk og knytt hånden vekselsvis inne i lommen, siden fingerbevegelse er det mest effektive tiltaket for å få ned hevelsen.

    Etter rammefjerning om 6 uker: Beveg håndleddet

    Rammen fjernes vanligvis etter 6 uker. Så snart rammen er tatt av, skal du begynne å bevege håndleddet i alle retninger. Det er normalt at det er stivt og ømt i bløtvevet etter at rammen er fjernet. Bevegeligheten skal gradvis komme tilbake når du gjør øvelser og tar i bruk hånden til daglige aktiviteter. Ømhet i ytterstillingene er normalt den første tiden.

    Restriksjon etter rammefjerning

    Håndleddsbrudd som er operert med utvendig ramme (distal radiusfraktur, operert med ekstern fiksasjon) gror vanligvis i løpet av 6 uker. Etter at rammen er fjernet, er det viktig at du normaliserer aktiviteter og bevegelsesmønsteret ditt så raskt som mulig. Tungt, fysisk arbeid må du trappe opp gradvis. Smertegrensen er oftest en god indikator for hvor mye du kan gjøre.

Vær oppmerksom

Ta kontakt med sykehuset ved tegn på infeksjon:

  • Rødhet
  • Økende smerte og/eller hevelse
  • Puss, gul eller grønn væske fra såret
  • Feber
  • Sykdomsfølelse

Gå til Brudd i håndledd, operasjon med utvendig ramme

Oppfølging

Hvis barnet selv tar av skinnen før det har gått 3 uker og synes å ha det bra med å bruke armen, trenger man ikke å tvinge barnet til å bruke skinnen videre.

Dersom håndleddet etter 3 uker fortsatt virker sårt og hovent og barnet ikke vil bruke armen, bør du kontakte ortopedisk avdeling for oppfølging.

Det er best å unngå sport og vilter lek mens gips eller skinne brukes, samt i 1-2 uker etter at den er fjernet.

Ved operasjon

Under enkelte operasjoner av brudd, settes det inn små pinner for å holde bruddet stabilt. Noen av pinnene sitter over,og noen under huden. Pinnene skal sitte i 4-6 uker før de fjernes på poliklinikken.

Faresignaler

Ved mistanke om infeksjon skal du raskt kontakte sykehuset. Tegn på infeksjon er:

  • Rødhet, hevelse og varme i huden.
  • Væske fra såret.
  • Økende smerter.
  • Feber.
  • Generell sykdomsfølelse.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Besøkstider Mo i Rana

​Besøkstider alle dager: 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Internett

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

Kantine

Kantina ligger i underetasjen på sykehuset.

Ordinære åpningstider:

  • Mandag - torsdag: 09.30-16.15
  • Fredag: 09.30-15.00 
  • Lørdag- søndag: 12.00-16.30

På hverdager serverer vi:

  • Lunsj: 11.00-14.00
  • Salatbuffet: 11.00-14.00
  • Middag (ikke fredag): 15.00-16.15    

Velkommen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Pårørende- og pasienthotell

Vi har tre dobbeltrom til leie for tilreisende på pasienthotell i kort gåavstand fra sykehuset. Pris per natt er 500 kr. Det er mulighet for å lage seg enkel mat på alle rom. Ta kontakt med personale på sengeposten hvis du har behov for overnatting, eller ring sentralbordet på 75 12 51 00.

Rullestol

​Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Fant du det du lette etter?