Øre-nese-hals, Sandnessjøen

Fjerning av falsk mandel - adenotomi, Sandnessjøen

Falske mandler/adenoide vegetasjoner er forstørret lymfevev øverst i svelget ved den bakre åpningen til nesen. Slikt vev - som folk flest kaller “polypper“ - kan hos småbarn medføre nesetetthet, munnpusting, dårlig søvn og slitenhet på dagtid. I tillegg kan store falske mandler bidra til at det danner seg væske i mellomøret og hørselen til barnet kan bli dårligere. Ved uttalte plager er behandlingen operasjon.

Ventetider

Henvisning og vurdering

Fastlege henviser barnet først til poliklinisk øre-nese-hals-undersøkelse for vurdering av falske mandler/adenoide vegetasjoner.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Alle henvisninger bør inneholde:

• Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)

Husk

• Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten:  Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten, Helsedirektoratet.

Før

Barnet møter fastende til operasjon. Alle smykker må være fjernet.

Under

Varighet: 30 minutter

Operasjonen utføres i full narkose og tar ca. 30 minutter.

Barnet legges på rygg på operasjonsbordet. Munnen blir holdt åpen ved hjelp av et instrument kalt gag. Den falske mandelen skrapes bort med ringkniv og blødning stanses med tupfere, det vil si små kuler av gasbind eller bipolar pinsett (strømpinsett).

Etter

Barnet vil vanligvis ikke oppleve store smerter etter operasjonen, og kan reise hjem en til tre timer etter operasjon. Ved behov for smertelindring anbefales Paracet. Barnet kan spise helt som vanlig, og vi anbefaler rikelig med drikke første dagen. Vanligvis avtales det ikke fast kontroll hos øre-nese-hals-lege.

Barnet bør holde seg i ro 2-3 dager etter operasjonen. Ved komplikasjoner etter inngrepet, ta kontakt med sykehuset eller fastlege.

Vær oppmerksom

Kontakt avdelingen dersom du får noen av disse plagene:

• Tung pust
  • Blødning i såret
  • Væsking fra såret
  • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • Økende hevelse i ett eller begge beina
  • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • Svimmelhet eller besvimelse
  • ​Feber

​Blir du akutt syk, ring 113.

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen.

Ring oss på ​​05515

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Buss

Pasientreiser, ring 05515  ​

Helseekspressen, se rutetabell på helsenorge.no

Bussruter, se Reis Nordland.

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker.

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Åpent:

• Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Pårørendehus

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting.

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak.

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.