Fjerning av falsk mandel - adenotomi

Øre-nese-hals, Sandnessjøen

Falske mandler/adenoide vegetasjoner er forstørret lymfevev øverst i svelget ved den bakre åpningen til nesen. Slikt vev - som folk flest kaller “polypper“ - kan hos småbarn medføre nesetetthet, munnpusting, dårlig søvn og slitenhet på dagtid. I tillegg kan store falske mandler bidra til at det danner seg væske i mellomøret og hørselelen til barnet kan bli dårligere. Ved uttalte plager er behandlingen operasjon.

Henvisning og vurdering

Fastlege henviser barnet først til poliklinisk øre-nese-hals-undersøkelse for vurdering av falske mandler/adenoide vegetasjoner.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Alle henvisninger bør inneholde:

• Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)

Husk

• Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten:  Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten, Helsedirektoratet.

1. Før

Barnet møter fastende til operasjon. Alle smykker må være fjernet.

2. Under

Operasjonen utføres i full narkose og tar ca. 30 minutter.

Barnet legges på rygg på operasjonsbordet. Munnen blir holdt åpen ved hjelp av et instrument kalt gag. Den falske mandelen skrapes bort med ringkniv. Blødning stanses med tupfere, det vil si små kuler av gasbind

3. Etter

Barnet vil vanligvis ikke oppleve store smerter etter operasjonen. Ved behov for smertelindring anbefales Paracet. Barnet kan spise helt som vanlig. Vanligvis avtales det ikke fast kontroll hos øre-nese-hals-lege.

Vær oppmerksom

For å minske fare for etterblødning bør pasienten holde seg i ro to dager etter operasjonen.

Øre-nese-hals poliklinikk, Sandnessjøen
Ved øyeblikkelig hjelp etter kl. 16.00 og i helgene - kontakt AMK 113

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Les mer om pasientreiser på Helgeland.

​Parkering på angitte plasser er gratis.

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine og kiosk

Kantine er på plan 2 og har alltid et godt utvalg av snitter, rundstykker, salater og pålegg i vår stående buffet. Du får også kjøpt middag her.

Åpent:

• Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt

Kiosken finner du ved hovedinngangen (plan 3). I tillegg til kioskvarer kan du også kjøpe deg en kopp kaffe og slappe av i vestibylen. Kiosken har betalingsterminal.

Åpningstid:

• Hverdager: 10.00 - 16.30
  • Lørdager: 11.00 - 15.00
  • Søndager: Stengt

Velkommen!

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.