Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Habilitering - Autismespekterforstyrrelser hos voksne

Autismespekteret er bredt og omfatter flere ulike diagnoser som er beslektet med hverandre. Barneautisme, atypisk autisme og Asperger syndrom hører til i en diagnosegruppe kalt gjennomgripende utviklingsforstyrrelse eller autismespekterforstyrrelser.

Autismespekterforstyrrelser er en funksjonsnedsettelse forårsaket av en medfødt gjennomgripende utviklingsforstyrrelse og kjennetegnes av vansker med gjensidig kommunikasjon, sosialt samspill og ensidig og gjentakende repertoar i atferd, interesser og aktiviteter. Personens mentale evnenivå varierer.

Avvikene vurderes i forhold til personens mentale modningsnivå. Symptombildet vil være forskjellig avhengig av alder, kjønn og tilstedeværelse av tilleggsvansker. Det er viktig å være oppmerksom på store individuelle forskjeller hos mennesker med en diagnose innenfor autismespekteret.

Henvisning og vurdering

For å få hjelp fra Habiliteringsavdelinga må vi få henvisning fra spesialisthelsetjenesten, lege eller andre med henvisningsrett.

Les mer i Prioriteringsveileder – Habilitering av voksne i spesialisthelsetjenesten (Helsedirektoratet)

 

For å gjøre en god vurdering av henvisning for autismevurdering er det viktig at henviser beskriver aktuell problemstilling med vekt på:

  • Utviklingshistorie
  • Evne til gjensidig sosial interaksjon og kommunikasjon
  • Om pasienten har begrenset, stereotypt og repeterende repertoar av interesser og aktiviteter
  • Beskrive i hvilke situasjoner en ser dette og hvordan det arter seg

Legg ved kopier av relevante utredninger/spesialistvurderinger dersom disse er tilgjengelige.

Før

For å kunne avklare en diagnose innenfor autismespekteret må vurderingen bygge på en grundig utredning. Vi har behov for informasjon om medisinske forhold, evnenivå, ferdigheter i kommunikasjon, sosialt samspill og fungering i det daglige, og hvordan utviklingen har vært gjennom oppveksten. Dette innebærer kontakt med pårørende.

Vanlig utredningstid er fra 2 til 6 måneder, i noen tilfeller lengre. Dersom det fremkommer tilleggsproblematikk, kan det være aktuelt med ytterligere observasjon og utredning.

Under

Behandlingen Habiliteringstjenesten gir for denne tilstanden er å gi råd om anbefalte tiltak til pasienten, pårørende og eventuelt det kommunale hjelpeapparatet/andre som bistår pasienten. Aktuelle tiltak er råd og veiledning om tilrettelegging av pasienten sine omgivelser, strukturering av samhandling og kommunikasjon.

For pasienter som får diagnosen innenfor autismespekteret er individuell eller gruppebasert informasjon/opplæring om autismespekterforstyrrelsen en del av behandlingsforløpet.

Informasjon om resultater fra utredning blir oppsummert i en rapport. Pasienten og eventuelle nærpersoner får vanligvis informasjon om resultatet og råd om tilrettelegging gjennom et tilbakemeldingsmøte. Det kan gjøres avtale om veiledning/rådgivning til pårørende og ansatte i kommunehelsetjenesten, boligpersonell, NAV, skole, arbeidsplass og lignende.

Rapport fra utredning sendes til henviser og andre som pasient eller verge samtykker til at den skal sendes til.

I noen tilfeller er det er det aktuelt å samarbeide med og/eller henvise tilleggsproblematikk til andre avdelinger i spesialisthelsetjenesten.

Etter

Personer med diagnose innenfor autismespekteret har ofte behov for sammensatte tjenester og rett til en individuell plan (IP). IP beskriver målsettinger og satsingsområder for hjelp, støtte og tiltak som skal bidra til bedret funksjon og livskvalitet. IP skal også klargjøre ansvarsforhold. Hvis personen ikke allerede har IP, har spesialisthelsetjenesten ansvar for å initiere det og bidra sammen med kommunal koordinator slik at personen sikres tjenester fra nødvendige instanser.

Kontakt

Helgelandssykehuset Mo i Rana Habilitering

Kontakt Habilitering
En bygning med mange vinduer

Helgelandssykehuset Mo i Rana

Sjøforsgata 36

8613 Mo i Rana

Hovedinngang Sandnessjøen

Klinikk psykisk helse og rus, Sandnessjøen

Prestmarkvn. 1

8800 Sandnessjøen

Sjøgata 16-18, Mosjøen

Sjøgata 16/18

8656 Mosjøen

Transport

Foran hovedinngang må parkeringsavgift betales, til Europark. Du kan betale med mobiltelefon eller kort.

Du kan ellers parkere gratis på sykehusets område på anviste parkeringsplasser. Pasienter og besøkende som parkerer utenom anviste plasser kan få parkeringsbot.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Praktisk informasjon

​Besøkstid på sengeposter: 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00 - alle dager.

OBS: Medisinsk sengepost Mo i Rana har egne visittider. Disse er 13.00 - 14.00 og 18.00 - 19.00.

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

Kantina ligger i underetasjen på sykehuset. Ta heisen eller bruk trappa som ligger et par meter unna heisen.

Mer informasjon om kantina i Mo i Rana finner du her.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Vi har tre dobbeltrom til leie for tilreisende på pasienthotell i kort gåavstand fra sykehuset. Pris per natt er 500 kr. Det er mulighet for å lage seg enkel mat på alle rom. Ta kontakt med personale på sengeposten hvis du har behov for overnatting, eller ring sentralbordet på 75 66 00 00.

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Her finner du mer informasjon om kantina i Sandnessjøen.

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting.