Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Hammertå

Hammertå eller bøyd tå, er en fotlidelse der en tå inntar en skjev stilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dermed blir det trykk over det midterste leddet. Det er en ufarlig tilstand som kan gi plager i form av trykk mot sko.

Hammertå, eller bøyd tå, er en feilstilling i en eller flere små tær. Tåa inntar en skjev stilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dermed blir det trykk over det midterste leddet. Det er en ufarlig tilstand, men mange opplever smerte på grunn av trykk mot sko.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Tåa består av tre ledd: grunnleddet innerst, midtleddet og ytterleddet. Ved hammertå er midtleddet bøyd nedover, mens grunnleddet og ytterleddet er strukket. Tilstanden forekommer vanligvis på begge føttene og kan føre til smerter og fortykkelser under tåas grunnledd og over de andre leddene. Smertene utløses ofte av trykk mot hammertåa, særlig ved bruk av trange sko og ved løping. Det vil ofte være vanskelig å finne passende sko. Denne tilstanden er vanlig blant eldre.

Hammertå er den hyppigst forekommende deformiteten i de små tærne. Tå nummer to rammes hyppigst, men tredje og fjerde tå er også deformert i noen tilfeller. Ofte er lidelsen på begge føtter. Langt de fleste som får lidelsen, er kvinner (over 75%).

Henvisning og vurdering

Diagnosen stilles ved undersøkelse hos fastlegen. Det er sjeldent nødvendig med ytterligere undersøkelser. Målet med behandlingen er å lindre symptomene og bedre fotfunksjonen. Det er viktig å bruke sko som gir tilstrekkelig plass til forfoten. I tidlig fase kan tåen teipes i riktig posisjon.

Tilpassede fotsenger i skoene kan gi smertelindring og fastlegen kan henvise til bandagist eller ortopediingeniør dersom det er behov for fotseng. Henvisning til kirurgi er aktuelt ved langvarige og store plager.

Kirurgi er kun aktuelt ved langvarige store plager hvor konservativ behandling ikke fører frem. Pasienten må være inneforstått med at kirurgi innebærer risiko for komplikasjoner som infeksjon, vedvarende feilstilling i tå og smerte.

Før

Etter vi har mottatt henvisning fra fastlegen din vil du bli innkalt til undersøkelse ved ortopedisk poliklinikk. Der vil legen utrede om det er grunnlag for operasjon.

Under

Dersom du trenger operasjon vil dette normalt sett utføres i lokalbedøvelse, eventuelt en lett narkose, som dagkirurgisk pasient. Under operasjonen vil operatøren rette ut og avstive det midterste leddet i tåa.

Etter

Etter operasjonen kan du reise hjem samme dag. Stingene kan fjernes etter to uker. De første fem til seks ukene etter operasjon skal du kun belaste hæl med flat fot. Det er normalt at tåa er noe smertefull de første ukene etter operasjon. Har du fått satt inn en metallpinne vil denne fjernes på poliklinikken etter fem uker, med mindre annet er avtalt.

Kontakt