Hjerterytmeforstyrrelser

Hjerterytmeforstyrrelse (hjertearytmi) er en samlebetegnelse for enhver form for unormal hjerterytme. Hjertet kan slå for raskt, for langsomt eller uregelmessig. Hjerterytmeforstyrrelser er relativt vanlig. Det inkluderer en rekke ufarlige tilstander, men av og til kan det også representere alvorlig hjertesykdom. Symptomene er varierende avhengig av tilstand, du kan kjenne hjertebank, åndenød, svimmelhet eller tretthet. Mer sjelden kan hjerterytmeforstyrrelse medføre besvimelse og i verste fall hjertestans. 

 

Innledning

Henvisning og vurdering

Praksis for henvisning og vurdering avhenger av alvorlighetsgraden av hjerterytmeforstyrrelsen. Har du lette symptomer kan du bli undersøkt av din fastlege, som ved behov henviser videre til vurdering hos hjertespesialist eller indremedisiner. 

Alvorlige symptomer som besvimelse kan kreve akutt innleggelse på sykehus.


Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Det må vedlegges EKG av hjerterytmeforstyrrelsen hvis det foreligger.
Det må angis:

  • Varighet av rytmeforstyrrelsen og hvilke plager pasienten har av den.
  • Eventuell kjent familiær disposisjon for hjertesykdom.
  • Kjent hjertesykdom eller annen relevant sykdom.
  • Medikamenter som benyttes eller har vært benyttet.
  • Om pasienten ønsker videre utredning.

Utredning

Ved mistanke om hjerterytmeforstyrrelse får du en grundig legeundersøkelse og det blir tatt blodprøver. Elektrokardiogram (EKG) er ofte den viktigste undersøkelsen dersom vi mistenker hjerterytmeforstyrrelser. En EKG-undersøkelse registrere elektriske impulsene i hjertet. Dette gjøres ved å feste ledninger fra et EKG-apparat til brystkassen, armene og beina dine. Det kan i enkelte tilfeller være nødvendig å ta EKG via spiserøret ditt. Ved sjeldne anfall kan det bli nødvendig å registrere EKG over tid (langtids EKG) eller under belastning (arbeids-EKG). 

Det kan også være aktuelt å ta en ultralydundersøkelse av hjertet ditt. Noen pasienter med hjerterytmeforstyrrelse vil få tilbud om en elektrofysiologisk undersøkelse, en koronar angiografi, MR eller CT av hjertet. 

Les mer om
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Les mer om
Les mer om
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Les mer om
Utføres hos Universitetssykehuset Nord-Norge
Les mer om Elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet - Tromsø
Utføres hos Universitetssykehuset Nord-Norge

Elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet - Tromsø

Det finnes ulike hjerterytmeforstyrrelser. Vanligvis er hjerterytmeforstyrrelser ufarlige, men i noen tilfeller kan de være mer alvorlige. Elektrofysiologisk undersøkelse kan være nødvendig for å kartlegge hvilken type hjerterytmeforstyrrelse du har.

Det er ulike årsaker til hjerterytmeforstyrrelser, men ofte skyldes det feil på hjertets ledningssystem. Elektrofysiologisk undersøkelse kartlegger elektrisk aktivitet og ledningsbaner i hjertet. Undersøkelsen foregår på et elektrofysiologisk laboratorium på sykehuset og vi bruker røntgengjennomlysning. Flere tynne ledninger blir ført via lyskene og inn til hjertet for å registrere elektrisk aktivitet i hjertet. Rytmeforstyrrelsen blir forsøkt fremkalt ved hjelp av kunstige hjerteslag og/eller medisin som øker hjertefrekvensen.

Dersom rytmeforstyrrelsen blir fremkalt, og det ligger til rette for det, vil den vanligvis bli behandlet med ablasjon i samme seanse. Ablasjon er en behandlingsmetode for å eliminere de områdene i hjertet som er årsak til hjerterytmeforstyrrelsen. Ved ablasjon «ødelegger» vi en liten del av vevet slik at uønskede elektriske baner blir blokkert.

  1. Før

    Før du skal inn til elektrofysiologisk undersøkelse og/eller ablasjonsbehandling får du en samtale med lege. I de fleste tilfellene foregår dette per telefon. Du får informasjon om behandlingen og anledning til å stille spørsmål.

    På behandlingsdagen møter du opp på sykehuset til avtalt tid.
    • Du skal være fastende (ikke spise eller drikke) i minst seks timer før behandlingen. Det betyr at du ikke kan spise , drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røykedenne dagen. Morgenmedisiner skal du ta som vanlig med litt vann dersom du ikke har fått annen beskjed. Her gjør vi oppmerksom på at det står i innkallingsbrevet dersom du skal unnlate å ta noen medisiner før du kommer til undersøkelsen.
    • Du skal dusje kvelden før eller samme morgen som behandlingen. Du må ta av smykker, ringer og klokke. Unngå sminke, neglelakk og hudkrem.
    • Barbering av brystkasse, rygg og lysker
    • Vi gjør følgende målinger og registreringer:
      • Blodtrykk og puls
      • Høyde og vekt
      • Graviditetstest for kvinner i fertil alder
      • Blodprøver
      • EKG
    • Vi legger en venekanyle i en blodåre i armen din hvor du får væske og medisiner
    Les mer om
    Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder

  2. Under

    Inngrepet blir gjort med lokalbedøvelse og du er våken hele tiden. Undersøkelsessystemet krever at du ligger helt stille for at det skal bli vellykket. Dersom det ligger til rette for ablasjonsbehandling vil det bli gjort samtidig.

    Selve ablasjonsbehandlingen (oppvarming eller frysing av vevet i hjertet) kan være smertefull, men smertene avtar så fort oppvarmingen eller frysingen er ferdig. Hvert ablasjonspunkt tar 30-60 sekunder. Antall ablasjonspunkter er avhengig av rytmeforstyrrelsen. Ved atrieflimmer krever det mange ablasjonspunkter. Ved supraventrikulær takykardi (SVT) krever det vanligvis færre ablasjonspunkter.
    Ved en del inngrep, blant annet ved elektrofysiologisk undersøkelse av SVT, kan vi dessverre ikke gi så mye smertestillende utover paracetamol, og ingen beroligende medisiner. Dette er på grunn av at disse medikamentene kan skjule hjerterytmeforstyrrelsen, slik at vi ikke finner ut hva vi skal behandle. For de aller fleste er smertene overkommelige.

    Hvis det viser seg at det er vanskelig å utløse din rytmeforstyrrelse, vil du få et medikament som «trigger» hjertet ditt. Dette medikamentet vil påvirke deg med at hjertet slår fortere og hardere. Noen synes dette er ubehagelig. Dette medikamentet går fort ut av kroppen når vi stopper tilførselen. Selve undersøkelsen tar om lag tre timer, noen ganger tar det lengre tid.

  3. Etter

    Etter undersøkelsen blir du kjørt til sengeposten eller en observasjonsenhet. Du skal holde sengen i minst fire timer. Dette for å hindre blødning eller blodansamling (hematom) i lyskene. Innstikkstedet i lyskene blir vanligvis lukket med et lite sting og komprimert ved hjelp av ruller. Sting i lysken blir fjernet før hjemreise. Ubehag som kvalme og stikkende smerter i brystet er vanlig og vil gå over etter kort tid. Du kan som regel reise hjem samme dag.

    Dersom du har fått ablasjonsbehandling må du ofte bli til neste dag.

Vær oppmerksom

Lette brystsmerter og sårhet i halsen kan forekomme etter elektrofysiologisk undersøkelse og ablasjon, og skal vanligvis bli borte etter få dager. Om du får økende eller nyoppståtte brystsmerter, høy feber, nummenhet, nedsatt kraft i armer og/eller bein, blødning, hevelse eller økende smerter over innstikksted i lyskene, må du umiddelbart ta kontakt med lege.

Følg nøye med innstikkssted i lyskene. Det er viktig å holde innstikksstedet tørt og rent. Bruk plaster over innstikksstedene de første tre til fire dager. Du må unngå hard fysisk aktivitet og tunge løft de første 10 dagene. Lett fysisk aktivitet i rolig tempo er greit.

Gå til Elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet Universitetssykehuset Nord-Norge

Utføres hos Universitetssykehuset Nord-Norge
Les mer om Koronar angiografi - Tromsø
Utføres hos Universitetssykehuset Nord-Norge

Koronar angiografi - Tromsø

Koronar angiografi er en røntgenundersøkelse av hjertets kransårer. Undersøkelsen er en del av utredning av hjertesykdom eller ved mistanke om hjerteinfarkt. Av og til undersøker vi også venstre hjertekammer og klaffer. 
  1. Før

    Du kan spise som vanlig før undersøkelsen.
    Du får informasjon av sykepleier om hvilke medisiner du skal ta og ikke.
    Før undersøkelsen får du en blodfortynnende tablett (Dispril) oppløst i vann som du skal ta. Dersom du bruker acetylsalisylsyre (Albyl-E) trenger du ikke blodfortynnende tablett.
    Sykepleier legger inn en kanyle (mykt plastrør) i en blodåre på hånden/armen din i før undersøkselen.
    Du blir kjørt til undersøkelsen i seng. Du kan ha på deg ren pasientskjorte, underbukse og sokker. Du må ta av smykker, klokke og lignende.

  2. Under

    Under undersøkelsen ligger du flatt på ryggen på en undersøkelsesbenk. Du er våken under prosedyren. Du får beroligende medikamenter før undersøkelsen starter.
    Legen vil først sette lokalbedøvelse ved innstikkstedet. Du vil kjenne et stikk og litt press i området når dette gjøres.
    Undersøkelsen gjøres ved at legen fører et kateter (tynt, mykt plastrør) opp til hjertet. Vanligvis foregår undersøkelsen gjennom en pulsåre fra håndleddet, men av og til må legen benytte en pulsåre fra lysken.
    Gjennom kateteret sprøyter legen inn røntgenkontrast. Dette gjør det mulig å se innsiden av hjertets kransårer ved røntgengjennomlysning og røntgenfilming. Ved å bevege røntgenapparatet ser vi kransårene fra flere vinkler. I forbindelse med kontrastinnsprøytingen kan du kjenne varmefølelse i kroppen. Noen kan reagere på kontrastvæsken med kløe, utslett og/eller flimring for øynene.
    Hvis legen finner trange blodårer som kan blokkes ut, kan dette ofte gjøres med det samme. Da blåser legen opp en ballong som sitter i enden av kateteret, slik at blodåren åpnes. Ofte setter man i tillegg inn en forsterkning, en stent, som hjelper til å holde blodåren åpen. Du kan oppleve press i brystet når legen blåser opp ballongen.

  3. Etter

    Etter undersøkelsen kommer du tilbake til avdelingen som mottok deg, hvor vi observerer blodtrykk og puls, og sjekker innstikkstedet. Hvis du er stukket i armen vil du få en kompresjonsskinne over innstikkstedet for å unngå blødning. Denne skal sitte på i 2-4 timer. Du skal holde armen i ro og over hjertehøyde.
    Sykepleier fjerner kompresjonsskinnen og erstatter denne med en bandasje. Du skal fortsette å holde armen i ro til dagen etter. Dersom det ikke er andre grunner til å bli værende i avdelingen, kan du skrives ut av lege og reise hjem samme dag.
    Hvis du er stukket i lysken må du være sengeliggende noen timer etter undersøkelsen. Ved innstikk i lysken skal du unngå tunge løft de første 2-3 dagene.
    Du kan spise og drikke kort tid etter undersøkelsen.

Vær oppmerksom

Du kan oppleve smerter, hevelse eller blødning fra innstikkstedet, samt nummenhet i fingrene. Gi beskjed til sykepleier hvis du opplever noe av dette.

Gå til Koronar angiografi Universitetssykehuset Nord-Norge

Utføres hos Nordlandssykehuset
Les mer om CT av hjertet, Bodø
Utføres hos Nordlandssykehuset

CT av hjertet, Bodø

Moderne CT-maskiner kan framstille hjertets kransårer raskt og på en trygg og enkel måte.

De fleste pasienter som blir henvist til CT-skanning av hjerte, ønsker å få undersøkt kransårene sine. Kunnskap om hjertets kransårer er viktig for å kunne gi pasienter med brystsmerter optimal behandling og for å kunne bedømme risiko for at hjertesykdom skal inntreffe (prognose). Teknologiske fremskritt innen CT-skanning har gjort det mulig å vise kransårene like godt som med den tradisjonelle måten der kontrast blir satt direkte i en kransåre etter innføring av et kateter i en pulsåre.

CT-skanning av kransårene er en rask og trygg teknikk med få komplikasjoner. Metoden er best egnet for å påvise normale årer uten innsnevringer (stenoser).

Kransåresykdom kan avkreftes med stor sikkerhet som årsak til brystsmerter. For disse pasientene er prognosen svært god med lav risiko for alvorlige hjerterelaterte hendelser i mange år framover. Angina pectoris (hjertekramper) blir forårsaket av innsnevringer som inneholder en vekslende mengde kalsium (kalk). CT- skanning er også en god metode for å vise innsnevringer, men tyding av CT-bilder blir vanskelig når kalsium hoper seg opp i åreveggen.

For å unngå dette problemet, blir det først tatt et oversiktsbilde (skan) av kransårene uten å sette kontrast. Maskinen gjør det mulig å kjenne igjen kalsium (kalk) i åreveggen og tallfeste kalsiuminnholdet. Dette kalles kalsium score. Overstiger kalsium score en fastsatt terskel, blir undersøkelsen sluttført uten at kontrast blir gitt. Andre undersøkelser kan være aktuelle for å kartlegge om det er tegn på kransåresykdom.

Noen institusjoner tilbyr måling av kalsium score uten å undersøke kransårene med kontrast. Kalsium score er bundet opp mot risiko for større hendelser forårsaket av sykdom i kransårene som hjerteinfarkt og plutselig hjertedød: jo høyere kalsium score, jo større er risikoen. Individuell veivisning med tanke på inngrep lar seg ikke gjøre på bakgrunn av kalsium score alene.

  1. Før

    Faste medisiner kan tas som vanlig, du trenger heller ikke å faste. Koffeinholdig drikke som kaffe, cola og te øker hjertefrekvens med nedsatt bildekvalitet som resultat, og må derfor unngås inntil undersøkelsen er gjennomført. Av samme grunn skal en ikke røyke før undersøkelsen. For CT-undersøkelse blir det brukt røntgenstråler. Ved graviditet eller usikkerhet om pasienten er gravid, skal det vurderes grundig om undersøkelsen kan utsettes eller om pasienten kan ta andre undersøkelser uten røntgenstråler. Ved tidligere reaksjon på kontrastvæske, blir pasienten oppfordret til å ta kontakt med avdelingen før CT-undersøkelsen. For å unngå lignende reaksjon, må pasienten bruke medisin kvelden før og om morgenen på undersøkelsesdagen. Vanligste reaksjon på kontrastvæske er et kløende utslett, som går raskt tilbake ved hjelp av en tablett antihistamin. I alvorlige tilfeller kan pasienten få pustevansker eller et betydelig blodtrykksfall. Slike reaksjoner er svært sjeldne, og oppstår for det meste kort tid etter at kontrastvæsken er gitt. Det er påkrevd å ta en blodprøve kort tid før CT-undersøkelsen for å sikre at nyrefunksjonen ikke er nedsett. Kontrastvæske kan forverre nyrefunksjonen, spesielt utsatt er pasienter med diabetes mellitus. Den skadelige effekten er avhengig av mengden kontrastvæske og utgjør sjelden en fare ved CT av kransårene. Før skanningen kan begynne, blir det satt inn et plastrør (venflon) i en vene (samleåre) i albuen. Tilgang til blodbanen er nødvendig for å kunne gi medikamenter og kontrastvæske.

  2. Under

    • EKG-elektroder blir festet på kroppen for overvåking av hjerterytmen.
    • Høy hjertefrekvens er ofte årsak til artefakter på grunn av bevegelse. Betablokkere (for eksempel Seloken,) blir satt intravenøst for å senke frekvensen. Lav hjartefrekvens sikrer lavere stråledose.
    • CT-undersøkelse av hjerte tar ca. 20 minutt. Mesteparten av tiden går med til forberedelser, selve skanningen tar bare noen sekund.

  3. Etter

    På grunn av mulige reaksjoner av kontrast etter skanningen, må pasienter vente i 15-30 minutt før de kan forlate avdelingen.

    CT-bilder blir gransket kort tid etter at skanningen er ferdig. Sammenstilling blir ferdigstilt og sendt til henvisende lege og til pasientens fastlege. Avhengig av resultat av skanningen, blir det gitt anbefaling om videre utredning. Som regel blir pasienten ikke orientert om resultat av undersøkelsen, dette blir overlatt til henvisende lege.

Gå til CT av hjertet Nordlandssykehuset

Les mer om

Behandling

Hvilken behandling legen tilbyr deg avhenger av type hjerterytmeforstyrrelse og årsaken til denne. Ofte er det tilstrekkelig å gjøre en utredning uten annen behandling. I andre tilfeller forsøker vi behandling med medisiner. Behandling med medisiner kan ha som hensikt å forebygge og/eller kontrollere hjerterytmeforstyrrelsen. 

Har du hjerteflimmer (atrieflimmer) vil det ofte også være nødvendig med blodfortynnende behandling (antikoagulasjon).

Noen hjerterytmeforstyrrelser vil kreve mer avansert behandling. Elektrokonvertering er en behandling som har til hensikt å bringe hjertet tilbake i normal rytme. Ablasjonsbehandling er et inngrep i hjertet (via blodårene) som har til hensikt å blokkere uønsket hjerterytmeforstyrrelse. 

En pacemaker vil kunne være aktuelt om hjerterytmen er for langsom. En hjertestarter (ICD) kan være aktuelt om du har hatt, eller har en tilstand som gjør deg utsatt for alvorlig hjerterytmeforstyrrelser som kan føre til hjertestans. 

Les mer om
Les mer om Pacemakerinnleggelse, Sandnessjøen

Pacemakerinnleggelse, Sandnessjøen

En pacemaker er et lite apparat med batteri og ledninger som vi opererer inn under huden din for å kunne behandle hjerterytmeforstyrrelser som fører til lav og/eller ujevn puls.

  1. Før

    • Du skal faste fra midnatt dagen før operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise eller drikke. Du skal heller ikke røyke eller bruke snus, tygge tyggegummi eller spise sukkertøy. Du kan drikke noen munnfuller vann til medisiner.
    • Vanligvis skal du ta de faste medisinene dine på morgenen. Hvis du bruker blodfortynnende medisiner som Marevan®(Warfarin), Pradaxa®(Dabigatraneteksilat), Xarelto®(Rivaroksaban), Lixiana® (Edoksaban) eller Eliquis®(Apiksaban) gjelder egne regler. Du får beskjed om hvilke medisiner du skal ta.
    • Du skal dusje kvelden før operasjonen eller samme morgen. Ha på deg rene klær. Ta av neglelakk, smykker og klokke. Brystkassen din blir barbert hvis det er behov for det.
    • Det blir lagt inn en venekanyle på armen slik at du kan få medikamenter og væske direkte i blodåren under operasjonen. Før operasjonen får du smertestillende og beroligende medikamenter.

  2. Under

    Du får lokalbedøvelse og et snitt i huden der pacemakeren skal plasseres; vanligvis øverst på venstre side av brystkassen like under kragebeinet. Du er våken under operasjonen og lege og sykepleiere snakker med deg underveis. Sykepleieren gir deg nødvendig smertestillende eller beroligende medikamenter. Vi bruker gjennomlysning med røntgen når ledningen(e) skal plasseres i hjertet. Til slutt syr vi huden sammen over pacemakeren, og legger en bandasje og kompresjonsrull over.

    Operasjonen tar vanligvis under 1 time.

  3. Etter

    Du blir observert av sykepleier på sengepost. Du må ligge i sengen de første timene og unngå store bevegelser med armen som er nærmest operasjonssåret.

    Før du reiser hjem vil pacemakeren og bandasjen bli kontrollert. Du kan vanligvis reise hjem dagen etter operasjonen.

    Du får et kort (Norwegian Pacemaker Registry) som inneholder viktige opplysninger om pacemakeren din. Dette kortet bør du alltid ha med deg. Kortet skal oppdateres ved vesentlige endringer.

    Du får beskjed av legen om du kan kjøre bil eller ikke. Dette blir vurdert i hvert enkelt tilfelle ut fra årsaken til at du har fått operert inn pacemaker.

    Etter at du har fått operert inn en pacemaker skal du til poliklinisk førstegangskontroll ved ditt lokalsykehus. Dette er vanligvis to til tre uker etter operasjonen. Har du registrert deg i helsenorge.no vil du få SMS-varsel om poliklinisk time. I tillegg vil du motta brev i posten med informasjon om tid og oppmøtested.
    Etter hjemreise

    Operasjonssåret kan være ubehagelig når det gror. Paracet vil som regel være nok til å lindre smertene.

    Hold bandasjen tørr de første 14 dagene for å hindre infeksjon - du skal ikke dusje. Du kan ikke ta karbad, badstue eller bade i basseng/sjø 4 - 6 uker etter operasjonen.

    Du skal ikke skifte eller ta av bandasjen de første 14 dagene. Om dette likevel skulle være nødvendig skal den skiftes på ditt lokale sykehus.

    Stingene forsvinner av seg selv og skal ikke fjernes.

    For at arret skal bli penest mulig kan du sette på en tape (anbefales silikontape) som holder det sammen i ytterligere 14 dager. Skjerm arret for direkte sollys de første tre til seks månedene.

    Vær oppmerksom på tegn til infeksjon. Tegnene kan være rødhet, ømhet, hevelse eller smerte omkring operasjonssåret. Dersom huden har blitt så tynn at du kan skimte hjertestarteren, må du kontakte lege.

    Les mer om
    Aktivitet

    Du skal bruke armene som normalt slik at de ikke stivner. Ikke overdriv høy armføring de første 14 dagene. Du bør også unngå å løfte tungt og å bruke ryggsekk.

    Når såret er grodd kan du igjen være i normal aktivitet, også seksuell aktivitet.

    Aktiviteter som ski, styrketrening, golf og svømming må du vente med til seks uker etter operasjonen.

    Elektronisk utstyr

    Du skal alltid informere lege og annet helsepersonell om at du har hjertestarter slik at de kan ta forhåndsregler ved bruk av elektromedisinsk utstyr.

    • Du kan bare ta MR-undersøkelse hvis du har fått et MR-kompatibelt system. MR-undersøkelse bør du ta på sykehuset, ikke privat. Det må gå minst 6 uker etter operasjonen før du tar MR-undersøkelse og det må gjøres omprogrammering før og etter MR.

    • Ultralyd som blir brukt i behandling ved fysioterapi, skal ikke brukes nær eller over hjertestarteren.

    • Unngå bruk av elektrisk nervestimuleringsapparat (TENS- apparat).

    De fleste tekniske hjelpemidler i hjemmet er ufarlig å bruke selv om du har hjertestarter.

    • Du kan bruke mobiltelefon, men hold den på motsatt side av hjertestarteren

    • Hold minst 15 cm avstand fra hjertestarteren til induksjonskomfyr/plater.

    • Unngå å bruk sveiseapparat og slagbor.

    Reiser

    De fleste sykehus i utlandet vil kunne kontrollere pacemakeren din. Det er derfor viktig at du alltid har med deg kortet (Norwegian Pacemaker Registry) som du fikk på sykehuset etter operasjonen.

    Det er trygt å gå gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser, men det er mulig at pacemakeren din kan utløse alarmen. Om dette skjer, forklarer du sikkerhetsvakten at du har hjertestarter og viser frem kortet ditt.

Vær oppmerksom

  • Komplikasjoner til operasjonen er sjeldne, men det som kan oppstå er:
  • Blødning i operasjonssåret
  • Økende hevelse eller smerte fra operasjonssåret
  • Feber
  • Økende svimmelhet eller besvimelse

Dersom noe av dette skulle oppstå innen de første 14 dagene skal du ta kontakt med sykehuset som opererte deg. Utover dette må du ta kontakt med fastlege/legevakt for vurdering.

Gå til Pacemakerinnleggelse

Oppfølging

Hvilken oppfølging du får avhenger av tilstanden din og hvilken behandling du har fått. 

Generelt er det alltid viktig at du tar medisinene som foreskrevet og har jevnlig kontroll hos fastlege eller poliklinikk, avhengig av hva du blir informert om. Det er også viktig med gode levevaner: røykeslutt, sunt kosthold, begrenset alkoholinntak, vektreduksjon, redusere stress og være i fysisk aktivitet.


Helsepersonell

Sjekkliste for utskriving - fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Faresignaler

Fant du det du lette etter?