Etter operasjonen blir du kjørt til overvåkningsavdelingen, før du kommer til sengeposten der du skal være etter operasjon.
Mens du ligger på sengeposten tar vi regelmessig blodprøver av deg, blant annet for å følge med på blodprosenten din. For å redusere risikoen for blodpropp, får du blodfortynnende medisin. Vi fjerner blærekateteret som ble lagt inn før operasjonen.
Det er vanlig å oppleve en del smerte i det opererte området. Hvor mye varierer fra person til person, og av hvilket inngrep du har vært gjennom. Smerter skal ikke være til hinder for aktivitet og opptrening. Det er derfor viktig at du gir beskjed til personalet når du begynner å få vondt.
Operasjonssår
Etter operasjonen er det ikke unormalt at det renner blod fra såret. Vi bruker en type bandasje som er skånsom mot huden og tåler dusjing. Vi følger nøye med såret, spesielt dersom det blør gjennom bandasjen. Vi kontrollerer sår og bandasje før du reiser fra sykehuset. Stingene i operasjonssåret blir fjernet etter to til tre uker. Dette gjør du hos fastlegen din eller på den institusjonen du eventuelt oppholder deg på.
Hevelse og blodansamling
Hevelse i det opererte benet er normalt. Dette kommer av selve operasjonen, og av at gangfunksjonen ikke er helt normal de første månedene etter operasjonen. Blåmerker og blodansamlinger er også helt vanlig. De blir borte av seg selv etter noen uker. For å motvirke hevelsen kan du gjøre sirkulasjonsøvelser og passe på å veksle mellom hvile og aktivitet. Når du hviler er det lurt å legge bena høyt.
Betydningen av aktivitet
Aktivitet og trening er viktig etter en operasjon. Du kommer deg fortere og forebygger komplikasjoner som lungebetennelse, blodpropp, liggesår og problemer med vannlating og forstoppelse.
De fleste kommer seg på bena på operasjonsdagen. Personalet legger til rette og hjelper deg med å sitte på sengekanten eller stå oppreist allerede på overvåkningsavdelingen.
Opptreningen etter hoftebruddet starter allerede første gang du er oppe. Den består både av gang- og bevegelsestrening samt personlig pleie og påkledning. Du kan bevege og belaste det opererte benet fritt hvis du ikke har fått beskjed om noe annet.
Etter operasjonen skal du bruke egne klær og stødige sko. Det er vanlig å anbefale at pasienter:
- Trener på daglige aktiviteter, som for eksempel påkledning og å komme seg inn og ut av senga
- Er oppe så mye som mulig på dagtid
- Sitter oppe ved måltidene
- Bruker prekestol eller krykker når de går
- Trener på å gå i trapper - gjerne sammen med fysioterapeut
Betydningen av ernæring
Etter en operasjon er det svært viktig at du får i deg næringsrik og proteinrik mat, samt rikelig med drikke. Det du spiser og drikker er av stor betydning for at bruddet og operasjonssåret skal gro ordentlig og for at du skal kunne komme i gang med opptrening. Riktig ernæring er også med på å forebygge fall og å redusere risikoen for trykksår.
Mange har mindre matlyst etter en operasjon og det er viktig at du får i deg næringsrik mat (eks melkeprodukter, kjøtt, fisk og egg). Det er lurt å spise mange små måltider og tilsette smør, fløte eller ernæringspulver i maten. Mange sykehus har et godt utvalg av ernæringsdrikker som du kan få i tillegg til vanlig mat etter operasjoner.