Kirurgisk sengepost Mo i Rana

Hofteproteseoperasjon, øvelser ved fremre tilgang, Mo i Rana

Etter operasjonen kan du ha full belastning på det opererte benet. Du skal bruke krykker til du kan gå uten å halte og uten å ha smerter. Det er ingen forsiktighetsregler for bevegelighet av hofteleddet når du har operert med fremre tilgang. Bruk hoften så normalt som mulig.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

For å være selvhjulpen etter operasjonen kan du bruke hjelpemidler hvis du trenger det.

Aktuelle hjelpemidler er:

• Krykker
  • Langt skohorn
  • Strømpepåtrekker
  • Toalettforhøyer (denne trenger du ikke å ta med på sykehuset)

Hjelpemidlene må du skaffe på forhånd og ta med til sykehuset før operasjonen. Du kan låne hjelpemidlene på hjelpemiddelsentralen i din kommune.

Under

Gå i trapper

Oppover

Det friske benet løftes opp først, så operert ben og krykkene.

Gå opp trapp med krykker

Nedover

Sett krykkene ned først, så operert ben og det friske benet til slutt.

Gå ned trapp med krykker

Øvelser

Etter en operasjon er det viktig å holde blodsirkulasjonen i gang. Begynn med øvelsene med en gang du er operert. Fortsett med disse fram til du begynner med fysikalsk behandling. Gjør 10 repetisjoner av hver øvelse flere ganger om dagen.

Øvelse 1

Ligg med strake ben. Bøy og strekk godt opp og ned i anklene.

Foto: Sykehuset Østfold

Ligg med strake ben. Bøy og strekk godt opp og ned i anklene.

Øvelse 2

Knip sammen musklene i lår og sete og press knehasene ned i madrassen. Hold og slipp.

Dame ligger på ryggen på en matte og bøyer det ene benet. Bilde.

Øvelse 3

Ligg på ryggen. Bøy det opererte benet og trekk det mot deg, samtidig som du fører hælen langs underlaget.

Etter

Trening

Etter at du har kommet hjem starter du med fysioterapi ved et fysikalsk institutt. Du må selv kontakte en fysioterapeut for oppfølging etter operasjonen. Vi anbefaler at du kontakter de for time i god tid før operasjonen.

I tillegg til å starte med fysioterapi, skal du trene på egenhånd ved å følge et egentreningsprogram.

Egentreningsprogram

Dette er øvelser for egentrening i avdelingen og etter du er skrevet ut fra sykehuset. Utfør 5-10 repetisjoner av hver øvelse, 3-5 ganger daglig. Øvelsene skal utføres i sakte tempo.

Øvelse 1

Løft det opererte benet opp foran deg.

Løft opp benet

Øvelse 2

Gjør langsomme tåhevinger.

Gjør langsomme tåhevinger

Vær oppmerksom

Bruk alltid ispigger på krykkene hvis du går på glatt føre. Sjekk jevnlig at ikke knottene på krykkene er utslitt. Hvis de er utslitte og må byttes, får du kjøpt nye knotter på apoteket.

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen.

Ring oss på ​​05515

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Buss

Pasientreiser, ring 05515  ​

Helseekspressen, se rutetabell på helsenorge.no

Bussruter, se Reis Nordland.

Parkering

Foran hovedinngang må parkeringsavgift betales, til Europark. Du kan betale med mobiltelefon eller kort.

Du kan ellers parkere gratis på sykehusets område på anviste parkeringsplasser. Pasienter og besøkende som parkerer utenom anviste plasser kan få parkeringsbot.

Besøkstider Mo i Rana

​Besøkstider alle dager: 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker.

Internett

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

Kantina ligger i underetasjen på sykehuset.

Ordinære åpningstider:

• Mandag - fredag: 11.00-16.30
  • Lørdag- søndag: 12.00-16.30

På hverdager serverer vi:

• Lunsj: 11.00-14.00
  • Salatbuffet: 11.00-14.00
  • Middag (ikke fredag): 15.00 -16.30

Velkommen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Pårørende- og pasienthotell

Vi har tre dobbeltrom til leie for tilreisende på pasienthotell i kort gåavstand fra sykehuset. Pris per natt er 500 kr. Det er mulighet for å lage seg enkel mat på alle rom. Ta kontakt med personale på sengeposten hvis du har behov for overnatting, eller ring sentralbordet på 75 12 51 00.

Rullestol

​Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak.

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.