Øye poliklinikk, Mosjøen

Hornhinnebetennelse, Mosjøen

Betennelse i hornhinnen skyldes ofte infeksjon med virus, bakterier, parasitter og sopp. Symptomer kan blant annet være nedsatt syn, smerter og lysømfintlighet. 

Innledning

Hornhinnen ligger over pupillen og den fargede delen som heter regnbuehinnen. Hornhinnen er som en halvkule, og den er klar som glass. Hornhinnen er veldig sensitiv, og har en viktig funksjon for synet.

Henvisning og vurdering

For å bli vurdert av en øyelege trenger du en henvisning fra din fastlege eller optiker. Selve undersøkelsen hos øyelegen er viktig for å finne den rette behandlingen, da de ulike infeksjonene har ulike måter å «opptre» på. 

Det er viktig å få behandling raskt.

Ved øyeblikkelig hjelp: Ta med henvisningen til øyeavdelingen og lever den ved ankomst i ekspedisjonen. Ventetid hos øyelegen kan variere noe.


Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Dersom pasienten bruker kontaktlinser skal vedkommende henvises akutt til øyelege hvis det er mistanke om betennelse på hornhinnen. Pasienten må straks slutte å bruke kontaktlinser. Hvis det er mistanke om betennelse på hornhinnen, skal pasienten behandles for pseudomonas-infeksjon til svar foreligger.   

Utredning

Øyelegen vil gjøre flere undersøkelser og stille deg ulike spørsmål om symptomene dine. Det er viktig å informere om du har brukt/bruker kontaktlinser.

Les mer om Synsmåling med autorefraktor, Mosjøen

Synsmåling med autorefraktor, Mosjøen

Undersøkelsen foregår ved hjelp av en maskin som kalles autorefraktor. Den måler hvor godt du ser på avstand med og uten korreksjon, og om du er langsynt, nærsynt og/eller har skjeve hornhinner.

  1. Før

    Det kreves ingen forberedelser før denne undersøkelsen.

  2. Under

    Foto: St.Olavs hospital

    Når du ser inn i autorefraktoren vil du se flere linjer med tall og bokstaver. De øverste tegnene er størst, og blir mindre for hver linje nedover.

    Vi starter med å be deg lese fra toppen, først de største tallene og bokstavene, og deretter blir tallene og bokstavene blir mindre for hver linje du leser. Når tegnene er så små at du ikke klarer å se dem lenger, måler autorefraktoren hvilken korreksjon øynene dine behøver. Deretter justerer vi autorefraktoren slik at synet ditt korrigeres med den styrken du trenger, og ber deg lese tall og bokstaver for eventuell synsgevinst på nytt.

    Undersøkelsen er ikke smertefull, men krever litt konsentrasjon.

    Undersøkelsen tar ca. 5 minutter.

  3. Etter

    Legen informerer deg om resultatet av testen straks du er ferdig.

Gå til Synsmåling med autorefraktor

Behandling

Behandlingen er avhengig av funnene som øyelegen gjør. Den er også avhengig av om det er skader på hornhinnen.

Du kan få en bandasje på øyet, ofte kalt salvebandasje, sammen med ulike øyedråper. I noen tilfeller bruker vi bandasjelinser, som er en kontaktlinse som legges på øyet. Den kan ligge på øyet i flere uker før den eventuelt skiftes ved kontroll.

Selve behandlingen er avhengig av hvilken type infeksjon du har på hornhinnen. Det vanligste er øyedråper og eventuelt tabletter. I starten skal du dryppe ofte med øyedråpene du har fått beskjed om å bruke. Det vil så være en nedtrapping. Dette vil bli nøye forklart av øyelegen. Du vil også komme til jevnlige kontroller på øyeavdelingen.

Oppfølging

Det er viktig at du unngår å gni deg i øynene om morgenen. Åpne øynene forsiktig. Dersom øynene dine kjennes veldig tørre, kan du prøve kunstig tårevæske som du kjøper på apoteket. Dette avtales med øyelegen.

 

Faresignaler

Ta kontakt med øyeavdelingen ved endring av symptomer. 

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Besøkstider Mosjøen

​Besøkstider alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Internett

​Sykehuset har tilbud om internett på sengepostene.

Kantine

​Kantina ligger i underetasjen og har åpent fra kl 09.30 – 14.00 hver dag unntatt lørdag og søndag.  Kantina har et godt utvalg av påsmurt mat , salatbar og en varmrett pr. dag. I tillegg selges kioskvarer. 

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Fant du det du lette etter?