Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hudkreft, Mosjøen

Hudkreft er en samlebetegnelse og omfatter flere undergrupper. Denne informasjonen omtaler de vanligste formene for hudkreft; Basalcellekreft og plateepitelkreft. Føflekkreft er også en type hudkreft, men omtales separat.

Basalcellekreft er den vanligste og minst alvorlige hudkreftformen. Som ved plateepitelkreft oppstår den i overhuden.

Les mer på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

Små kreftforandringer kan som regel fjernes kirurgisk hos primærlege. Der det ikke er mulig, henvises pasienter med hudkreft til spesialist. Hvis det er mulig skal henvisende lege ta en vevsprøve før henvisning.

Henvisningen må inneholde informasjon om tumors debut, varighet, utvikling og symptomer. Videre er lokalisasjon, størrelse og makroskopisk beskrivelse viktig og informasjon om bruk av immunsuppresjon, antikoagulantia og annen medikasjon som kan ha betydning for terapivalg. I de fleste tilfeller vil utredning med biopsi av lesjonen kunne gjennomføres før henvisning.

Utredning

Basalcellekreft er den vanligste kreftform hos hvite. Spinocellulært carcinom (SCC), også kalt plateepitelkreft, er en annen relativ vanlig form for hudkreft hos eldre mennesker.

Valg av behandling avhenger av hvilken undergruppe hudkreft det dreier seg om, men også av hvor på kroppen svulsten sitter, og av en generell vurdering.

Hudlegen vil undersøke deg for å avgjøre hvilken behandling som passer best i ditt tilfelle. Hvis det ikke allerede er tatt, kan det være aktuelt med biopsi (vevsprøve) fra svulsten.

Behandling

De vanligste behandlingsmetodene ved hudkreft er nevnt under. Felles for all behandling er at den som regel skjer poliklinisk.

Det finnes flere mulige behandlinger. Hvilken som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.

​Samvalg innebærer at du får informasjon om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Så kan du sammen med helsepersonell veie disse opp mot hverandre, ut fra hva som er viktig for deg.
 
Her er tre spørsmål du kan stille din behandler:
  • Hvilke alternativer har jeg?
  • Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
  • Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?​

 

Den reseptbelagte kremen Imiquimod (Aldara®) blir også brukt. I sjeldne tilfeller er det aktuelt med strålebehandling.

Hvor lang tid tar normalt behandlingen?

Behandlingen foregår i all hovedsak poliklinisk og tar vanligvis kort tid (30–90 minutter). Imiquimod krem brukes hjemme i cirka 6 uker.

Oppfølging

De aller fleste er helbredet etter behandling. Det anbefales likevel kontroller hos lege de første par årene etter behandling.

Det vil også være fornuftig å beskytte seg mot overdreven soling i fremtiden. Bruk av solhatt, parasoll og solbeskyttelseskremer tilrådes. Dette vil være med på å redusere faren for nye krefttilfeller.

Kontakt

Helgelandssykehuset Mosjøen Hud poliklinikk, Mosjøen

Kontakt Hud poliklinikk, Mosjøen

Oppmøtested

Hudpoliklinikken i Mosjøen finner du i 1. etasje i D-fløyen.
En bygning med parkeringsplass og snø på bakken

Helgelandssykehuset Mosjøen

Vefsnvn 25/27

8650 Mosjøen

Transport

​Ved sykehuset er det to parkeringsområder. Parkering ved begge er gratis.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Praktisk informasjon

​Besøkstider på sengeposter: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00 - alle dager.  

Kantina har et godt utvalg av påsmurt mat, salatbar og varmretter. I tillegg selges kioskvarer. 

Les mer om kantina her.

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.