Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Lavt stoffskifte (hypothyrose)

Hypothyreose betyr at skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner. Det viktigste hormonet er thyroksin.

Lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon. Det kan gi forskjellige symptomer, som for eksempel tretthet, treg mage, vektøkning og frysninger. Lavt stoffskifte behandles med tyroksintabletter.

Les mer på helsenorge.no

Årsaker

Den vanligste årsaken til hypothyreose er at kroppens eget forsvarssystem har ødelagt skjoldbruskkjertelen sin funksjon. Man kjenner ikke til årsakene fullt ut, men man vet at arv spiller en rolle. Stråling, medikament og operasjoner kan også føre til svikt i produksjonen av thyroksin.

Henvisning og vurdering

Dersom du har primær hypothyreose uten tilleggsproblematikk, skjer utredning og behandling hos fastlegen din. Fastlege kan henvise deg til sykehus dersom du trenger videre utredning eller behandling.

Henvisningen må inneholde opplysninger om:

  • grad av hypotyreose (blodprøvesvar: TSH, fritt T4 og anti TPO)
  • mistanke om annen endokrin svikt
  • andre sykdommer, spesielt andre immunologiske sykdommer
  • graviditet
  • fertilitetsproblem

Utredning

Blodprøver vil gi svar på om stoffskiftet er høyt, lavt eller normalt. Vanligvis sjekker fastlegen din dette. Legen vil også vurdere andre diagnoser som kan forklare symptomene eller ha betydning for behandlingstiltak.

Behandling

Behandlingen er medisiner. I noen tilfeller velger man å vente med oppstart med medisiner og følger opp med jevnlige blodprøver.

Medikamentell behandling med levothyroksin:
Behandlingen blir fulgt opp med blodprøver for å kontrollere at man oppnår normalisering av hormonnivå. Noen pasienter, for eksempel pasienter over 60 år eller pasienter med hjertesykdom, vil ha behov for sakte opptrapping av dosen.

Doseendring kan være nødvendig ved vektendring og aldring eller ved kombinasjon med andre medikament som for eksempel: østrogener, androgener, tyrosinkinasehemmere, fenobarbital, fenytoin, karbamazepin, rifampin, sertralin, laksantia.

Oppfølging

I de fleste tilfeller er medikamentell behandling livslang og det er anbefalt å ta blodprøver for kontroll 1-2 ganger i året. Disse kan du ta hos fastlegen.