Lystgass til barn

På sykehuset hender det at barn må gjøre undersøkelser de synes er vonde eller skumle. Da kan barnet få lystgass som er en usynlig gass som kan pustes inn gjennom en maske. Den virker både smertestillende, beroligende og litt søvndyssende, slik at barnet blir mindre redd og undersøkelsen eller prøven gjør mindre vondt.

Innledning

Enkelte undersøkelser eller prøver blir lettere å gjennomføre for barn når barnet får lystgass. Eksempler på noen undersøkelser vi kan gjøre ved hjelp av lystgass er: blodprøver, sy et sår eller sette sprøyte. Når vi gir lystgass til barn er det en blanding av oksygen og lystgass.

Det varierer når det er aktuelt med lystgassbehandling. Om det er aktuelt for ditt barn blir besluttet i samråd med dere som foreldre og helsepersonell i forkant av undersøkelsen/behandlingen. Ta kontakt med avdelingen der barnet har time for å få mer informasjon.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Når barn får en innkalling til sykehuset er det lurt å forberede barnet på hva de skal og hvorfor. Kanskje må barnet gjøre noen undersøkelser eller ta noen prøver som kan oppleves skummelt eller vondt. Det å bruke tid på å forberede barn har stor betydning for hvordan barn opplever situasjonen og hvordan de forholder seg til sykdom og behandling videre.

Forberedelsesfilm til barn og unge som skal få lystgass

Se gjerne forberedelsesfilmen før dere kommer til sykehuset. Du kan skru på undertekster i spilleren.

  

 
 

På sykehuset

Før prosedyren/undersøkelsen får du tilpasset smertelindring og lokalbedøvelse. Det kan være bedøvelsesplaster, smertestillende eller liknende. Dette må ofte virke en stund før vi kan starte selve prosedyren og behandlingen med lystgass.

Før vi begynner viser vi deg hvordan masken ser ut og forklarer hva som skal skje.  Masken kan ha litt forskjellig utseende og farge. Vi finner den masken som passer deg best.

Illustrasjonsfoto. Vi finner den masken som passer deg best. 

Vi har forskjellige duftpenner som man kan tegne med inni masken sånn at det lukter jordbær, vanilje eller sjokolade. Du kan selv få velge hvilken lukt du vil ha i masken.

Illustrasjonsfoto. Du kan lukte på tusjene og velge den lukten du liker best. 

Sykepleieren tegner i masken med den lukten du har valgt.

Illustrasjonsfoto. Sykepleieren tegner i masken med den tusjen du har valgt. 


 

Under

Du kan sitte eller ligge når du puster lystgassen. Foreldrene dine eller andre omsorgspersoner får være sammen med deg hele tiden. Hvis du vil kan du sitte på fanget til en av foreldrene dine. Sykepleieren kan hjelpe deg med å holde masken, eller du kan holde masken selv.

Illustrasjonsfoto. Når du får lystgass kan du sitte alene i stolen eller på fanget til en av foreldrene dine. 

Lystgassen kan gjøre deg litt svimmel, og du kan føle prikking i ben og armer og kanskje at kroppen blir slapp. Det går raskt over. Du puster i masken i noen minutter før du skal behandles. Så fortsetter du å puste inn lystgassen med rolige og dype pust under hele behandlingen.

Illustrasjonsfoto. Du puster i masken i noen minutter. 

Det kan suse litt fra utstyret, og hver gang du trekker pusten vil du høre en slags pustelyd. Mange synes det høres ut som lyden astronauter lager når de puster i verdensrommet. Du er våken hele tiden, ser og hører og sykepleieren forteller deg hele tiden hva som skal skje.

Vi passer på deg

Sykepleieren er med hele tiden og passer på deg. Noen ganger bruker vi også et apparat som måler at du puster godt. Det fester man med en klype på fingeren, og det gjør ikke vondt.

Etter

Når vi tar bort masken, forsvinner lystgassen ut av kroppen på noen få minutter.
Når alt er ferdig er det lurt å bli sittende litt. Etter noen minutter føler du deg helt som vanlig igjen.  Når du er helt ferdig får du en premie.

Illustrasjonsfoto. Du kan velge en premie når du er ferdig.
 

Vær oppmerksom

Gravide skal ikke oppholde seg i rommet under administrasjon av lystgass.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?