Under undersøkelsen ligger du på et bord som blir ført inn i en rørformet maskin som er åpen i begge ender.
Hvordan du ligger er avhengig av hva som skal undersøkes. Det kan variere fra mage til rygg, der hodet eller benene ligger først. Det som skal undersøkes må ligge midt i magneten.
Ved MR-undersøkelsen må en legge en spole (plate) over buken, og det er den som lager bilder.
Det er viktig å ligger stille under undersøkelsen. Noen ganger legger vi et lite bånd over buken. Denne hjelper oss til å se hvordan du puster. Slik kan vi unngå forstyrrelser på bildene fra pusten din.
For å ligge komfortabelt kan du få ei pute under knærne.
Under undersøkelsen hører du en bankelyd i maskinen. Du får utdelt ørepropper eller øreklokker, som demper denne bankelyden eller du kan høre på musikk/radio. Ved enkelte MR opptak må du holde pusten, og da kommuniseres det via øreklokkene.
Føler du behov for å ha med pårørende, kan de sitte inne sammen med deg under undersøkelsen. MR sjekklista gjelder også for pårørende som skal være i rommet.
Når bildene blir tatt, går personalet ut av rommet. De ser deg og følger med gjennom et vindu. Du får en alarm i hånden, for å kunne kontakte personalet. De kan snakke med deg via en mikrofon som høres i en høyttaler, og kan evt. komme inn i rommet hvor du ligger.
Det er viktig at du ligger helt stille, dette er for at kvaliteten på bildene skal bli bra.
Undersøkelsen kan ta omtrent 20 - 45 minutt avhengig av hva din lege har etterspurt.
Du får nærmere informasjon om dette fra personalet når du kommer på avdelinga.
Gjør det vondt?
Undersøkelsen gjør ikke vondt i seg selv, men det kan være vanskelig å ligge stille. Det er derfor viktig å finne en stilling som er behagelig.
Ved en del undersøkelser er det nødvendig å gi kontrast i en blodåre. Utenom et stikk i armen gir dette vanligvis ikke noe ubehag.