Muskel og skjelett - utredning av ulike langvarige smertetilstander, Sandnessjøen

Fysikalsk medisinsk poliklinikk

Dette er en utredning for personer som har hatt ulike langvarige smertetilstander i muskel- og skjelettapparatet. Det gjelder i hovedsak smertetilstander i nakke, rygg og skulder, og pasienter med hypermobilitet.

Innledning

Det gjøres en vurdering av årsaker til smertene, om det er behov for en annen utredning, om det er aktuelt med kirurgisk behandling, eller om rehabiliteringstiltak kan være aktuelt.

Henvisning og vurdering

Fra henvisningen mottas til du får innkalling til poliklinisk konsultasjon hos lege/tverrfaglig team, skal det ta maksimalt 10 dager. Pasienter får da tildelt en time innen 8-12 uker. For enkelte tilstander er det noe lengre ventetid.

Henvisningen vurderes av lege som, på bakgrunn av gjeldende prioriteringsveileder, avgjør om du får tilbud om utredning og eventuell behandling ved sykehuset eller ikke. Det er et mål at de fleste pasientene med ulike langvarige smertetilstander i muskel- og skjelettapparatet skal komme inn til utredning innen 40-60 virkedager etter at henvisningen er mottatt ved sykehuset. Legen vurderer om du trenger raskere utredning. For enkelte tilstander er det noe lengre ventetid.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Følgende helseopplysninger, i tillegg til vanlig personalia, bør minimum være nedfelt i henvisninger:

• Symptombeskrivelse og varighet
  • Funn ved klinisk undersøkelse hos henvisende lege
  • Forløp og behandling som eventuelt er gitt samt evt. effekt av denne
  • Resultat av oppdatert bildediagnostikk om slikt foreligger, med opplysning om tid og sted for slik undersøkelse. Bilder vil bli innhentet
  • Yrkesstatus med eventuell sykmeldingsstatus
  • Sivil/familiær status
  • Motivasjon for tilbakegang til jobb
  • Viktige faste medikamenter
  • Relevante tidligere sykdommer

1. Før

Det er ingen spesielle forberedelser til denne utredningen.

2. Under

Utredningen av langvarige smerter i muskel- og skjelettapparatet gjøres av lege i fysikalsk medisin. Ved behov gjøres utredningen tverrfaglig. Det gjøres en vurdering av årsaker til smertene og en vurdering om det er behov for en annen utredning, om det er aktuelt med kirurgisk behandling, eller om rehabilitering skal tilbys.

En sentral del av konsultasjonen innebærer å avdekke om smertene kan karakteriserer som uspesifikke plager, om det foreligger irritasjon av nerverøtter eller om annen og alvorligere sykdom ligger bak. For å avdekke dette er både din beskrivelse av smertene sammen med en rekke kliniske undersøkelser nyttig.

Valg av undersøkelser gjøres ut ifra hvilke symptomer du beskriver. Lege/tverrfaglig team kartlegger også din oppfatning om egne smerter, hva som påvirker smertene og hvilke konsekvenser smertene har i ditt hverdagsliv. Gjennom samtale med deg og en grundig klinisk undersøkelse, vil lege/tverrfaglig team danne seg et bilde av mulige årsaksfaktorer og vedlikeholdene faktorer knyttet til dine smerter. Du får informasjon om betydningen av den medisinske vurderingen som gjøres, får kort informasjon om aktuell tilstand og får informasjon og råd om hva du bør gjøre videre.

3. Etter

Ut fra ditt behov tilbys:

• Kontroller/oppfølgingssamtaler for å kvalitetssikre og understøtte tiltakene som ble iverksatt.
  • Samhandling med fastlege og/eller andre deler av helsetjenesten for å optimalisere videre forløp.

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen. Les mer om pasientreiser på Helgeland.

​Parkering på angitte plasser er gratis.

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine og kiosk

Kantine er på plan 2

Kantina har alltid et godt utvalg av snitter, rundstykker, salater og pålegg i vår stående buffet. Du får også kjøpt middag her.

Åpent:

• Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt

Kiosken

Kiosken finner du ved hovedinngangen (plan 3). I tillegg til kioskvarer kan du også kjøpe deg en kopp kaffe og slappe av i vestibylen. Kiosken har betalingsterminal.

Åpningstid:

• Hverdager: 10.00 - 16.30
  • Lørdager: 11.00 - 15.00
  • Søndager: Stengt

Velkommen!

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Postadresser

​Administrativ post sendes til:

Helgelandssykehuset HF

8607 Mo i Rana

_______________________________________

Henvisninger, epikriser og prøvesvar sendes sykehusenhetene:

Helgelandssykehuset Mo i Rana

8607 Mo i Rana

Helgelandssykehuset Mosjøen

8651 Mosjøen

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

8801 Sandnessjøen

Senter for psykisk helse og rus Ytre Helgeland, avd. Brønnøysund

Skulesvei 14
8904 Brønnøysund

____________________________________________
Se KONTAKT nederst på siden for mer informasjon

Pårørendehus

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting.

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.