Øre-nese-hals, Sandnessjøen

Øre, nese- og halsundersøkelse, Sandnessjøen

En undersøkelse hos øre, nese- og halslege gjennomføres for å se om det er tegn til sykdom i overflaten på halsens innside, og for å se om nerver og muskler i dette området fungerer som de skal.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Ingen spesielle forholdsregler må følges før undersøkelsen.

Under

Når undersøkelsen gjennomføres, sitter du i en undersøkelsesstol mens legen sitter rett overfor deg. Legen vil først undersøke hele munnhulen ved å se på tungen, munngulvet, innsiden av kinnene og øverste del av halsen med en tungespatel (flat pinne) som trykker tungen ned. Deretter undersøkes ytre del av nesen, ofte ved hjelp av et fleksibelt skop (tynt rør med kamera i enden). Skopet føres gjennom nesen til svelget, slik at legen kan undersøke resten av svelget og strupen. I nese-/bihuleområdet kan det være aktuelt å bruke et rett/stivt skop. 

Til slutt vil legen bruke hendene for å undersøke utsiden av halsen din. Ørene inspiseres med øremikroskop gjennom en metalltrakt. 

Hvis du trenger lokalbedøvelse underveis, vil legen spraye den på overflatene som skal undersøkes, eller dynke den på bomullsstrimler og legge dem inn i nesen din.

Gjør det vondt?

I utgangspunktet ikke. Dersom ubehagelige momenter skal foretas kan lokalbedøvelse benyttes slik at ubehaget blir minimalt. Dette gjelder spesielt ved undersøkelse av nesen eller av strupen.

Etter

Du trenger ikke ta noen spesielle forholdsregler etterpå, og du kan reise hjem med en gang. Dersom lokalbedøvelse er sprayet i svelget går denne ut etter én time. Du bør unngå å drikke eller spise til god sensibilitet (følelse) i svelget er kommet tilbake.

Når får jeg resultatet?

Legen vil gi deg svar på resultatet av undersøkelsen straks den er ferdig. 

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring ​​05515 for å bestille plass på bussen. 

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Buss

Pasientreiser, ring 05515  ​

Helseekspressen, se rutetabell på helsenorge.no

Bussruter, se Reis Nordland.

Parkering

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Praktisk informasjon

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Åpent:

  • Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt 

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Pårørendehus

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Fant du det du lette etter?