Øre, nese- og halsundersøkelse

Munnhulen med tunge, munngulv, innside kinn og øverste del av svelget undersøkes ved inspeksjon hjulpet med tungespatel som trykker tungen ned. Ytre del av nesen inspiseres og ofte utføres fleksibel skopi (et tynt skop føres gjennom nesen til svelget). Man kan da undersøke resten av svelget og strupen. Andre typer rette skop kan eventuelt benyttes, spesielt i nese/bihuleområdet. Utsiden av halsen undersøkes med hendene. Ørene inspiseres med øre-mikroskop gjennom metalltrakt.

Innledning

Undersøkelsen gjennomføres for å se om det er tegn til sykdom i overflaten på halsens innside (slimhinner) og for å se om nerver og muskler fungerer som de skal. 

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Ingen spesielle forholdsregler må følges før undersøkelsen.

2. Under

Du sitter våken i en undersøkelsesstol og legen sitter vis a vis pasienten. Legen har tilgjengelig undersøkelsesutstyr i umiddelbar nærhet. 

Gjør det vondt?

I utgangspunktet ikke. Dersom ubehagelige momenter skal foretas kan lokalbedøvelse benyttes slik at ubehaget blir minimalt. Dette gjelder spesielt ved undersøkelse av nesen eller av strupen. Lokalbedøvelsen sprayes på overflatene eller dynkes på bomullstrimler som deretter legges inn i hulrom.

 

3. Etter

Ingen spesielle forholdsregler må tas etterpå, og du kan reise hjem umiddelbart. Dersom lokalbedøvelse er sprayet i svelget bør du unngå å drikke eller spise til god sensibilitet (følelse) i svelget er kommet tilbake. Dette kan ta noen timer. 

Når får jeg resultatet?

Umiddelbart etter undersøkelsen, i dialog med legen.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.