Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse

Stress-ekkokardiografi, Sandnessjøen

Stress-ekkokardiografi er en test som spesielt blir brukt til å påvise tegn på kransåresykdom (koronarsykdom).

Stress-ekkokardiografi er en undersøkelse der vi vurderer hjertemuskelens evne til å reagere på belastning. Dette gjør vi ved hjelp av ultralyd, samtidig som vi gir deg et medikament.

Før

Undersøkelsen gir nesten aldri komplikasjoner, men vi vil helst at du er helt fastende. Det vil si at du ikke har spist eller drukket de siste fire timene før undersøkelsen.

Du kan ta medisiner som vanlig, hvis ikke annet er avtalt med legen. Men bruker du beta-blokker (Selo-Zok, Emconcor, Carvedidol, Metoprolol eller Atenolol) skal du ikke ta det den dagen du har time.

Undersøkelsen blir gjort med et ultralydhode plassert på brystveggen din. Det er nødvendig at det er god kontakt mellom lydhodet og huden. Du må derfor vanligvis kle av deg på overkroppen. Bruk gjerne klær som er enkle å ta av og på. Undersøkelsen varer gjerne opptil en time. Prøv å unngå å ta hurtigvirkende urindrivende medisiner de siste to timene før undersøkelsen.
 
Før undersøkelsen starter ligger du på en benk, og en sykepleier kobler på deg EKG-elektroder og et blodtrykksapparat. Vi legger inn en kanyle i en blodåre for å gi en eller flere medisiner under undersøkelsen. Kanylen blir fjernet etter undersøkelsen.

Under

Når legen starter registreringen, ligger du på venstre side. Hjertet faller da fram mot brystveggen og blir lettere å undersøke. Når vi trykker med lydhodet mot et sted over lengre tid kan det bli litt ømt. Dette er ufarlig, men si gjerne fra.

Legen fører ultralydhodet over brystkassen i hjerteregionen. Samtidig ser han bildet av hjertet ditt på en skjerm.
Etter noen minutter vil du få et medikament gjennom venekanylen. Dette vil gå kontinuerlig som en infusjon (drypp). Vi starter med en liten dose som gradvis blir økt.

De fleste merker etter hvert at pulsen blir hurtigere og føler at den slår hardere. Dette er virkningen av medikamentet, og er ufarlig. Hjerterytmen, blodtrykket og hvordan hjertet arbeider, blir hele tiden overvåket. 
Dersom du får ubehag/brystsmerter, skal du gi beskjed til lege/sykepleier. Det kan bli aktuelt å avslutte testen.

Undersøkelsen vil gi opplysninger om det blir oppdaget vesentlige innsnevringer på hjertets kransårer. Det er endringer som kan gi angina eller være årsak til svekket pumpefunksjon av hjertet. Registreringen er ofte nok til å avgjøre om du skal fortsette med medisinsk behandling eller kontroll, eller om du bør undersøkes videre for bypass-operasjon eller utblokking av kransåreinnsnevringer.

Etter

Legen gir deg et foreløpig resultat av undersøkelsen. Som regel vil legen gå gjennom bildene fra ultralyden i ettertid, og sende en mer utfyllende rapport til fastlegen din.

Venekanylen i armen må være på i cirka 15 minutter etter at testen er avsluttet, og du reiser hjem når du kjenner deg i fin form.

Det er ikke nødvendig med spesielle tiltak etterpå.

Vær oppmerksom

Ved kraftige eller vedvarende symptomer som brystsmerter, tung pust eller hjertebank bør du kontakte lege.

Kontakt

Helgelandssykehuset Sandnessjøen Medisinsk dagenhet og poliklinikk, Sandnessjøen

Kontakt Medisinsk dagenhet og poliklinikk, Sandnessjøen
En bygning med rødt tak

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Prestmarkvn. 1

8800 Sandnessjøen

Transport

Pasientreiser, ring 05515  ​

Helseekspressen, se rutetabell på helsenorge.no

Bussruter, se Reis Nordland.

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring ​​05515 for å bestille plass på bussen. 

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Praktisk informasjon

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Åpent:

  • Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt 

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.