Tuberkulose

Behandlingsprogram

Tuberkulose er en infeksjonssykdom forårsaket av en bakterie. Sykdommen smittes normalt via lufta, helst ved at syke hoster og at dråper med bakterier inhaleres av friske. En regner med at en tredjedel av verdens befolkning er smittet, men bare en brøkdel blir syke i løpet av livet. I dag kan så godt som alle tuberkulosesyke helbredes med antibiotika. I Norge er utredning, behandling og kontroll av tuberkulose gratis.

Tuberkulose behandles ved sykehusenhetene på Sandnessjøen og på Mo. Lokal tuberkulosekoordinator er i Sandnessjøen.

Les mer om Tuberkulose
Informasjon fra helsenorge.no

Tuberkulose

Tuberkulose er en alvorlig infeksjon. Den spres med ørsmå dråper i hosten til folk som har lungetuberkulose. Hvis du har blitt syk med tuberkulose, trenger du antibiotikabehandling i minst seks måneder.

​​​​​​​​Tuberkulose er en sykdom forårsaket av bakterier. Den rammer oftest lungene, men kan også ramme andre organer i kroppen. For eksempel er det mulig å få hjernehinnebetennelse, betennelse i beinmarg, lymfeknuter, tarmer, urinveier, hjertet og binyrer.

Bakteriene som forårsaker tuberkulose, kan ligge latent i kroppen i lang tid - til og med år - uten å gjøre deg syk. Dette kalles latent tuberkuloseinfeksjon, og en person med latent tuberkuloseinfeksjon er ikke smittefarlig.

Symptomer på tuberkulose

​De viktigste tegnene på tuberkulose i lungene er:​

  • En hoste som varer mer enn et par uker

  • Feber

  • Tap av appetitt

  • Utilsiktet vekttap

  • Generell følelse av å være syk

  • Svette om natten

Noen mennesker får brystsmerter, føler seg kortpustet eller hoster til og med opp blod, men disse symptomene er mindre vanlige.

Legen din kan foreslå røntgenundersøkelse av brystkassen (røntgen thorax) for å se etter tegn på tuberkulose. Du vil også bli bedt om å hoste opp slim for å bli testet for bakterier.​

Les mer om Tuberkulose (helsenorge.no)