Klinikk psykisk helse og rus

Vanedannende legemidler, rus- og avhengighetsbehandling, Mo i Rana

Når bruken av vanedannende legemidler har kommet ut av kontroll og du har utviklet en avhengighet, vil en vesentlig del av behandlingen være å få kontroll over impulsene for å bruke legemidlene - uansett årsak.

Ventetider

Innledning

Å redusere eller slutte bruken av vanedannende legemidler kan være en krevende prosess. Støttende relasjoner fra behandler og/eller familie og nettverk, blir ofte beskrevet som det som hjelper den som har klart å slutte. Noen vil ha nytte av poliklinisk behandling, mens andre trenger døgninnleggelse.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Du vil motta et brev med tidspunkt og oppmøtested før første behandlingstime.

For at et behandlingstilbud skal gi best mulig resultat, er det viktig med godt forarbeid. Vi vil være best mulig kjent med din situasjon, slik at behandlingen kan legges til rette for deg. Kontakt mellom behandlingsinstitusjonen og de personene som allerede hjelper deg i ditt lokale hjelpeapparat (fastlege/kommune) er viktig.

Kartlegging og utredning bør omfatte rusmiddelbruk, psykisk helse, kognisjon, somatisk helse – inkludert eventuelt tannhelse og ernæring. Vi ønsker også å kartlegge din sosiale situasjon og funksjonsnivå i hverdagen, slik at det kan danne grunnlag for en behandlingsplan.

Du kan lese mer om karlegging og utredning i rusbehandling i den nasjonale retningslinjen "Behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet".

Under

Behandling av legemiddelavhengighet foregår på ulike behandlingsnivå.

Et poliklinisk behandlingstilbud består av individuelle samtaler og eventuelt gruppebehandling, par- og familiesamtaler.

Behandleren din vil som regel ha ansvaret for å tilrettelegge for døgninnleggelse. Før du møter til døgninnleggelse, må du være rusfri. Dette vil ofte innebære innleggelse ved en avrusningsenhet. Behandleren vil ordne med et avrusningsopphold ved en avrusningsenhet før døgninnleggelsen.

Under en døgninnleggelse oppholder du deg på institusjonen. Tilbudet der kan blant annet bestå av miljøterapi, individuelle samtaler og deltakelse i grupper, medikamentell behandling og fysisk aktivitet. Behandlingen vil bli tilrettelagt ut fra dine behov. Du forplikter deg til å delta i utformingen av din egen behandlingsplan. Etter døgnoppholdet vil du få tilbud om poliklinisk etterarbeid.

Yrkesgrupper ved døgninnleggelse

Personalet er tverrfaglig sammensatt, og du får oppfølging av miljøterapeuter, psykologer og leger.

Individuell plan og ansvarsgruppe

Vi ønsker et tett samarbeid med pårørende og andre samarbeidsinstanser. For å få en helhetlig og trygg oppfølging, får du en individuell plan og en ansvarsgruppe gjennom hele behandlingsforløpet.

Pårørende og nettverk

Det er ofte flere mennesker som berøres når en person utvikler legemiddelavhengighet. Det kan være vanskelig å vite hva pårørende kan gjøre. Du som har problemer med vanedannende legemidler og dine pårørende får informasjon og støtte hos oss - og hjelp til å finne gode støttespillere videre i prosessen.

Støtte og informasjon til barn og unge som er pårørende bidrar vi også med. Både ved poliklinisk behandlingstilbud og ved døgninnleggelse har vi egen barneansvarlig.

Etter

Etter behandling ved poliklinikk eller opphold i en døgninstitusjon, overtar det lokale hjelpeapparatet, det vil si fastlege og kommune. Før du blir avsluttet ved poliklinikk eller utskrevet fra døgnbehandling, vil det være møter og samtaler mellom sykehuset og ditt lokale hjelpeapparat. Ved utskrivelse mottar du og din behandler et avslutningsbrev som er en oppsummering av oppholdet og en anbefaling av tiltak videre.

Ved utskrivning fra opphold i døgnavdelingen, kan det i en periode være aktuelt med videre poliklinisk oppfølging i spesialisthelsetjenesten.

Vær oppmerksom

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen.

Ring oss på ​​05515

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Buss

Pasientreiser, ring 05515  ​

Helseekspressen, se rutetabell på helsenorge.no

Bussruter, se Reis Nordland.

Parkering

Foran hovedinngang må parkeringsavgift betales, til Europark. Du kan betale med mobiltelefon eller kort.

Du kan ellers parkere gratis på sykehusets område på anviste parkeringsplasser. Pasienter og besøkende som parkerer utenom anviste plasser kan få parkeringsbot.

Besøkstider Mo i Rana

​Besøkstider alle dager: 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker.

Internett

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

Kantina ligger i underetasjen på sykehuset.

Ordinære åpningstider:

• Mandag - fredag: 11.00-16.30
  • Lørdag- søndag: 12.00-16.30

På hverdager serverer vi:

• Lunsj: 11.00-14.00
  • Salatbuffet: 11.00-14.00
  • Middag (ikke fredag): 15.00 -16.30

Velkommen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Pårørende- og pasienthotell

Vi har tre dobbeltrom til leie for tilreisende på pasienthotell i kort gåavstand fra sykehuset. Pris per natt er 500 kr. Det er mulighet for å lage seg enkel mat på alle rom. Ta kontakt med personale på sengeposten hvis du har behov for overnatting, eller ring sentralbordet på 75 12 51 00.

Rullestol

​Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak.

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.