Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Væskeansamling i testikkelen, Mosjøen

Væskeansamling i testikkelen (hydrocele testis eller vannbrokk) er en tilstand med væskeansamling rundt testikkelstrengen og selve testikkelen, altså i pungen. Tilstanden er ufarlig, men kan bli plagsom på grunn av trykk og tyngdefølelse i pungen.

Årsaker

Årsaken til denne sykdommen er vanligvis en medfødt svakhet i bukhinnen. Dette medfører at det siver væske ned i pungen fra bukhulen. Vannbrokket kan også i noen tilfeller – hos voksne menn – være en komplikasjon som følge av lokale lidelser i pungen eller andre sykdommer som hjertesvikt, skrumplever eller svulster i mageregionen.

Diagnosen vil stilles på bakgrunn av de typiske funn man gjør ved undersøkelsen. Legen kan gjennomlyse pungen med lommelykt. Man vil da se at pungen er fylt med væske – den er gjennomskinnelig. Ultralyd kan gjennomføres hos yngre menn for å utelukke testikkelkreft. I tvilstilfeller vil en tømming av vannbrokket ved å stikke inn en sprøytespiss og suge ut (aspirere) innholdet, gi diagnosen.

Hva er langtidsutsiktene?

Volumet av vannbrokket øker gradvis, det stabiliserer seg i en viss størrelse, men går sjelden tilbake av seg selv. Når plagene er små, er det ikke nødvendig med behandling. Prognosen er god både med og uten behandling. Dersom man finner årsaken til væskedannelsen hos voksne med denne lidelsen, vil behandlingen rette seg mot denne.

Før

Behandling kan være nødvendig for å redusere ubehaget på grunn av økende volum og tyngde. Dersom hevelsen blir uttalt, kan trykket bli så stort at testikkelen skades, men dette skjer sjelden. Tapping med nål gir bare kortvarig lindring av plagene fordi vannbrokket i de fleste tilfeller kommer igjen. Denne behandlingen kan gjentas inntil tre ganger.

Operasjon

Det er vanlig å operere denne sykdommen. I de fleste tilfeller kan operasjon foregå som dagkirurgi, det vil si uten overnatting i sykehus.

Forberedelse til operasjon

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  

  • Fjerning av ringer/smykker/piercing må du gjøre før du kommer. Er det vanskelig å få fjernet, kan du risikere at de blir klippet. Det er lurt å ordne dette i god tid før operasjonen.
  • Grundig dusj med hårvask gjøres hjemme operasjonsdagen. Ikke ta på hudkrem/lotion eller sminke etter at du har dusjet.

Under

Selve operasjonen utføres i narkose eller spinalbedøvelse. Operasjonen varer under en halv time. Via et snitt i huden tømmes væsken ut og hinnen åpnes og fjernes. Deretter lukkes huden med tråd som forsvinner av seg selv i løpet av 2-4 uker.

Etter

Vanligvis er det nok med sykemelding eller fravær fra skole i en uke. Du bør vente med trening og tungt arbeid til såret er grodd etter cirka 14 dager. Du kan dusje dagen etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner

Vanligste komplikasjon er blødning som kan føre til stor hevelse i pungen og blålig misfarging. Det er sjelden nødvendig med ny operasjon eller tapping, men det kan gå uker før disse forandringene forsvinner.

Sårinfeksjon kan forekomme. I noen tilfeller må såret åpnes og puss tømmes ut. Ofte blir det gitt antibiotikakur ved mistanke om infeksjon. Spesielt ved stor hevelse i pungen kan det være lindrende å bruke suspensorium (pungbelte) for å unngå sterkt drag på testikkelen.

Kontakt sykehuset dersom komplikasjoner oppstår etter operasjonen.

Kontakt

Helgelandssykehuset Mosjøen Kirurgisk 5-dagers post med dagkirurgi Mosjøen
Ventetid: 8 - 20 uker

Ventetid: 8 - 20 uker

Kontakt Kirurgisk 5-dagers post med dagkirurgi Mosjøen
En bygning med parkeringsplass og snø på bakken

Helgelandssykehuset Mosjøen

Vefsnvn 25/27

8650 Mosjøen

Transport

​Ved sykehuset er det to parkeringsområder. Parkering ved begge er gratis.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Ventetid

8 uker til dagbehandling (20 totalt)

8 uker til innleggelse (20 totalt)

12 uker til utredning

Praktisk informasjon

​Besøkstider alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

​Sykehuset har tilbud om internett på sengepostene.

​Kantina ligger i underetasjen og har åpent fra kl 09.30 – 14.00 hver dag unntatt lørdag og søndag.  Kantina har et godt utvalg av påsmurt mat , salatbar og en varmrett pr. dag. I tillegg selges kioskvarer. 

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.