Fordelen med videokonsultasjon er at du slipper å dra til sykehuset når det ikke er nødvendig. Hvis du trenger undersøkelse eller inngrep, må du til sykehuset.
Vi bruker "Whereby", som er godkjent for bruk i pasientkonsultasjoner ved alle sykehus i Helgelandssykehuset.
Brosjyre om videokonsultasjon (PDF)
Taushetsplikt, samtykke og personvern
Du må oppgi mobilnummer, slik at vi kan sende deg lenken til videokonsultasjonen til din mobil,.
Behandleren må ha muntlig samtykke fra deg for å kunne bruke videokonsultasjon. Samtykket blir dokumentert, og du kan trekke det tilbake når som helst – uten å måtte oppgi årsak, og uten at det går ut over behandlingen din. For å trekke tilbake ditt samtykke, kontakt poliklinikken der du skal ha videokonsultasjonen.
Regler om taushetsplikt og behandling av informasjon under samtalen gjelder ved videokonsultasjon. Relevante og nødvendige helseopplysninger blir journalført som om samtalen foregår ansikt til ansikt eller på telefon. Vi benytter kryptert linje, og samtalen (lyd og bilde) blir ikke lagret, verken på internett eller på våre servere. Nærmere informasjon om hvordan personopplysningene dine vil bli behandlet, står i vår personvernerklæring.
Dette trenger du
Du trenger mobil, nettbrett eller PC som er koblet til internett. Du trenger lyd og webkamera. Det er viktig at du har gjort deg kjent med utstyret i god tid før første videokonsultasjon.
Internettforbindelsen må være stabil. Video krever en viss datamengde. Hvis du bruker 4G må det være nok data igjen på abonnementet. Vi anbefaler derfor at du bruker Wifi hvis du kan.
Kostnader
Videokonsultasjoner er sidestilt med fysisk oppmøte hos behandler, og du må betale egenandel som ved fysisk oppmøte.