Helgelandssykehuset med i EU-prosjekt som skal bruke kunstig intelligens til å påvise covid-19
Brynjar Andreassen, lungelege ved Helgelandssykehuset Mo i Rana, er med i et større EU-forskningsprosjekt som skal bruke kunstig intelligens for å oppdage og følge med på covid-19-sykdom. Helgelandssykehuset får 4,4 millioner kroner til dette prosjektet fra EU, som eneste norske helseforetak i samarbeid med MedSensio i Tromsø og flere internasjonale aktører.
Brynjar Andreassen skal samarbeide med sykehjem i Rana kommune i forskningen, med utstyr som MedSensio i Tromsø m.fl. internasjonale aktører skal utvikle. Prosjektet, eller konsortiet, skal bruke kunstig intelligens for å kunne oppdage og følge med på covid-19 sykdomsutvikling, både hos tidligere friske og hos risikopasienter med kroniske hjerte- og lungesykdommer. Forskningen vil Andreassen også bruke som del av sin egen doktorgradsavhandling.
- Det er i europeisk klasse
Hva menes med kunstig intelligens i denne sammenhengen?
- Det er utrolig spennende. Vi skal lytte på pasientenes lunge- og hjertelyder over lang tid. Når virus infiserer lunger lages forskjellige lyder, og de kronisk syke pasientene har allerede en annen lyd enn friske. Maskinen må oppdage endring i lyder også hos en KOLS-pasient. Det er her den kunstige intelligensen kommer inn – den skal lære underveis ved hjelp av algoritmer. Min jobb er å samle inn data. Maskinen hjelper meg tolke dette, forteller Brynjar.
Vi skal lytte til de ulike melodiene fra lunge og hjerte og lage et bibliotek av lyder fra syke og friske lunger.
Drøm om å forske
Kanskje vi kan påvise mer enn covid-19, for eksempel andre typer forverringer av kroniske sykdommer som KOLS og hjertesvikt.